• facebook
  • google
  • twitter

Afta – pieni, mutta kiusallinen vaiva

  • Posted on: 18.6.2018
  • By:

Afta on suun limakalvon haavauma ja hyvin yleinen vaiva. Kivulias afta voi ilmestyä huuleen, kieleen tai suun pohjan tai posken limakalvolle. Yleensä afta paranee reilussa viikossa ja on kivusta huolimatta harmiton.

Afta

 

 

 

 

 

Mikä on afta?

Afta on suun limakalvon haavauma. Yleensä haavauma on muodoltaan pyöreä ja väriltään vaalea. Aftan reunoilla voi olla punoitusta. Aftoista kärsii ajoittain jopa puolet väestöstä, mutta ne ovat yleisempiä lapsilla ja nuorilla kuin aikuisilla.

Aftat voidaan jakaa kolmeen tyyppiin, joista yleisin on pienet aftat. Pieniä aftoja voi olla yksi tai useampi kerralla ja niitä ilmestyy huuleen, suun pohjan tai posken limakalvolle tai kieleen. Kooltaan pieni afta on maksimissaan 6 millimetriä. Valtaosa aftoista, n. 80 %, on pieniä aftoja.

Suuret aftat voivat esiintyä samoissa paikoissa kuin pienet aftat, mutta tavallisimmin niitä tulee kieleen tai nielurisojen lähelle. Suuri afta voi olla halkaisijaltaan jopa 1 – 2 senttimetriä. Usein suuri afta esiintyy yksittäisenä, joskus muutama kerrallaan.

Harvinaisin tyyppi ovat niin sanotut herpesmuotoiset aftat. Tällöin suuhun tulee paljon pieniä, noin yhden tai kahden millimetrin halkaisijan, haavaumia. Joskus haavaumat ovat lähekkäin ja muodostavat yhdessä isompia haavaumia. Herpesmuotoisia aftoja ei pidä sekoittaa herpekseen. Aftat eivät aiheuta kuumeilua tai rakkuloita eivätkä ne johdu viruksesta.

Miten afta oireilee?

Aftojen tavallisin oireilu on kutina ja kipu. Kutinaa voi olla etenkin ennen aftan puhkeamista. Aftat usein reagoivat myös kylmään ja kuumaan sekä mausteiseen tai happamaan ruokaan. Erityisesti suuret ja herpesmuotoiset aftat voivat olla kivuliaita.

Pienet aftat paranevat yleensä itsestäänkin nopeasti, noin reilussa viikossa. Suuret aftat voivat kestää useita viikkoja. Aftat toistuvat usein viikkojen tai kuukausien välein.

Mistä aftat johtuvat?

Aftojen tarkkaa syytä ei tunneta. On mahdollista, että kyseessä on autoimmuunireaktio, jossa keho hyökkää omia solujaan vastaan. Tietyillä seikoilla, kuten stressillä, hormonaalisilla tekijöillä, tietyillä sairauksilla (esim. tulehdukselliset suolistosairaudet), vitamiinien tai hivenaineiden puutteella ja joillain ruoka-aineilla on arveltu olevan yhteys aftoihin.

Joillain aftat näyttävät olevan yhteydessä vaahtoaviin hammastahnoihin. Aftoista kärsivän, kannattaakin kokeilla vaahtoamatonta hammastahnaa, joka ei sisällä natriumlauryylisulfaattia.

Aftan hoito

Aftat ovat tavallisesti vaarattomia ja paranevat itsestään. Koska aftojen tarkkaa syntymekanismia ei tunneta, ei aftoja voida varsinaisesti estää, vaan vain hoitaa oireita aftojen synnyttyä. Hyvä suuhygienia helpottaa paranemista ja suuta voi purskutella klooriheksidiiniä sisältävällä suuvedellä.

Apteekista on saatavilla aftan hoitoon spray-, geeli-, ja suuvesituotteita, jotka muodostavat aftan päälle suojaavan kalvon, jonka alla haavauma saa parantua rauhassa. Kortisonivoide tai aftan päälle asetettava kortisonipitoinen tabletti auttaa haavauman tulehdukseen ja nopeuttaa paranemista. Kipuun voi lisäksi ottaa särkylääkettä. Suuvesi- ja kortisonituotteiden käytöstä lapsille on keskusteltava ensin hammaslääkärin kanssa.

Hammastahnan vaihtoa vaahtoamattomaan on hyvä kokeilla, jos aftat toistuvat. Tupakoinnin lopettaminen voi myös auttaa.

Jos aftat eivät parane noin kuukaudessa tai ne uusiutuvat jatkuvasti, on niistä hyvä keskustella hammaslääkärin kanssa. Aftat voidaan myös hoitaa hammaslääkärissä nopeasti laserilla. Jos limakalvohaavaumia esiintyy suun lisäksi muualla kehossa, on niistä syytä kertoa myös hammaslääkärille.

Lue lisää:

Suun limakalvon ongelmat

Hammaslääkärikeskus Furka

TÄSTÄ OULUN NETTIAJANVARAUKSEEN

TÄSTÄ IIN NETTIAJANVARAUKSEEN