• facebook
  • google
  • twitter

Alkava reikä hampaassa

  • Posted on: 13.12.2018
  • By:

Karies on ehkä maailman yleisin infektiotauti. Karies, eli hampaiden reikiintyminen, johtuu kariesbakteerien, ruokailutottumusten ja riittämättömän suuhygienian yhteisvaikutuksesta. Alkava reikä hampaassa, eli alkava karies, on mahdollista vielä pysäyttää muuttamalla ruokailutottumukset terveellisemmäksi ja tehostamalla suuhygieniaa.

Alkava reikä

 

 

 

 

 

 

 

Mitä on karies?

Karies on yksinkertaisesti sanottuna hampaiden reikiintymistä. Kariesbakteerit, yleisimmin mutans-streptokokki -bakteerit, muodostavat hampaiden pinnalle biofilmin (plakki). Kun bakteerit pääsevät kosketuksiin sokereiden kanssa, muodostavat ne happoa, joka liuottaa hammaskiilteen mineraaleja. Hammaskiilteen mineraalien liukenemisen, demineralisaation, myötä hampaasta tulee pehmeämpi ja alttiimpi kariesvaurioille. Ennen pitkään seurauksena on reikä hampaassa.

Kariebakteeritartunnan useimmat saavat jo lapsuudessa. Tavallisimmin bakteeri tarttuu vanhemmilta, esimerkiksi vanhemman käyttäessä lapsen lusikkaa omassa suussa.

Alkava reikä – karieksen synty

Karieksen synnyssä olennaista on happohyökkäksien määrä. Happohyökkäys tapahtuu suussa jokaisen syöntikerran jälkeen. Sylki neutraloi bakteerien tuottamia happoja ja auttaa kiilteestä liuenneita mineraaleja uudelleenmineralisoitumaan. Jos happohyökkäyksiä on liian usein, ei sylki pysty korjaamaan vaurioita ja syntyy alkava reikä. Tämän vuoksi jatkuvaa napostelua tulisi välttää. Alkava reikä etenee hammasluuhun reiäksi asti, mikäli ruokailutottumuksiin ja suuhygieniaan ei tee muutoksia.

Happohyökkäyksien lisäksi olennaista karieksessa on ruokavalion sokerien määrä. Mitä enemmän ruokavaliossa on sokeria, sitä enemmän bakteereilla on ravintoa. Siksi sokeria pitäisi nauttia kohtuudella.

Lisäksi suuhygienialla on suuri merkitys. Huolellinen suuhygienia päivittäin pitää kariesbakteerien määrän pienempänä suussa ja hammastahnan fluori auttaa kiillettä kestämään happohyökkäykset sekä hidastaa kariesbakteerien aineenvaihduntaa.

Alkava reikä on mahdollista pysäyttää

Karieksen alkuvaiheesta käytetään puhekielessä nimitystä alkava reikä hampaassa. Alkavan reiän eteneminen voidaan vielä pysäyttää.

Kun hampaassa huomataan alkava reikä, tulee happohyökkäyksien määrää suussa rajoittaa. Ruokailut tulee pitää 5 – 6 kerrassa päivässä ja napostelua ruokailujen välillä välttää. On myös hyvä vähentää sokerin määrää ja keskittää myös sokeriset herkut aterioiden yhteyteen. Juomaksi parasta on tavallinen vesi.

Lisäksi alkava reikä on pidettävänä puhtaana. Huolellinen hampaiden pesu kahdesti päivässä fluorihammastahnalla ja hammasvälien päivittäinen puhdistus hammaslangalla, -tikulla tai hammasväliharjalla on yleensä riittävä. Tarvittaessa hampaaseen voidaan tehdä paikallinen fluorikäsittely hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolla.

Mikäli alkava kariesvaurio pääsee etenemään hammasluuhun asti, on kyseessä reikä. Reikä hampaassa korjataan paikkaamalla. Toistuvasti reikiintynyt hammas on heikko ja tällöin monesti hammas joudutaan kruunuttamaan.

Karieksen ehkäisemiseksi on tärkeää käydä hammastarkastuksessa säännöllisesti. Hammaslääkärisi määrittää sinulle yksilöllisen hoitovälin.

Lue lisää:

Karies eli hampaiden reikiintyminen

Miksi hammaslääkärit suosittelevat fluorihammastahnaa?

Hampaan paikkaus

Hammaslääkärikeskus Furka

TÄSTÄ OULUN NETTIAJANVARAUKSEEN

TÄSTÄ IIN NETTIAJANVARAUKSEEN