• facebook
  • google
  • twitter

Diabetes ja suu

  • Posted on: 27.10.2016
  • By:

Diabetes ja suu

Diabeteksen tiedetään altistavan monille lisäsairauksille. Suussa diabetes voi lisätä esimerkiksi iensairauksien, reikiintymisen tai limakalvon ongelmien riskiä. Tästä syystä diabeetikon on tärkeää huolehtia suun terveydestä erityisen hyvin.

Miten diabetes vaikuttaa suuhun?

Diabetes ei itsessään aiheuta suun sairauksia, mutta sen tiedetään lisäävän riskiä sairastua erilaisiin suun alueen tulehduksiin. Diabetes voi altistaa muille lisäsairauksille etenkin silloin, jos diabeteksen hoitotasapaino ei ole kunnossa tai diabetes on vielä alkuvaiheessa. Kohonneen sairastumisriskin lisäksi diabeetikon suun infektiot saattavat myös parantua tavallista huonommin.

Diabetekseen ja siihen käytettävien lääkkeiden sivuvaikutuksiin voi liittyä suun kuivumista, mikä puolestaan saattaa altistaa esimerkiksi suun limakalvojen sieni-infektioille. Suun kuivuminen voi myös aiheuttaa poltetta tai kirvelyä kielessä ja poskien limakalvoilla, ja limakalvojen pinnalle voi tulla pieniä haavaumia. Lue lisää suun limakalvon ongelmista.

Myös hampaiden reikiintymisen riski voi kohota diabeteksen myötä. Jos diabeetikon hoitotasapaino on huono, potilaan syljessä, kudosnesteessä ja veressä voi esiintyä tavallista korkeampaa sokeripitoisuutta. Kasvanut sokeripitoisuus puolestaan ruokkii suussa esiintyviä haitallisia bakteereita ja saa ne lisääntymään nopeammin. Syljenerityksen vähäisyys lisää reikiintymisen riskiä entisestään, sillä syljen tehtävänä on puhdistaa suuta ja neutraloida suun pH-tasapainoa happohyökkäysten jälkeen.

Diabetes ja parodontiitti

Parodontiitti on suun sairaus, jossa haitalliset bakteerit tuhoavat hampaiden kiinnityskudoksia. Diabeetikolla tiedetään olevan kohonnut riski sairastua parodontiittiin etenkin, jos diabeteksen hoitotasapaino ei ole kunnossa. Parodontiitti pitää elimistössä yllä matala-asteista tulehdustilaa, mikä osaltaan vaikeuttaa sokeriarvojen tasapainottamista. Toisaalta huono sokeritasapaino altistaa parodontiitille, eli sairaudet ikään kuin ruokkivat toinen toisiaan.

Mikäli parodontiitti pääsee etenemään rauhassa, seurauksena voi olla hampaiden löystyminen kiinnityskudoksista ja lopulta hampaiden menettäminen. Lisäksi parodontiittiin, kuten diabetekseenkin, on todettu liittyvän korkeampi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Suun omahoito

Suun terveyden vaaliminen on diabeetikolle erityisen tärkeää. Suun omahoidon ohjeet ovat diabeetikoille samat kuin muillekin, joskin esimerkiksi suun kuivuminen voi vaatia lisätoimenpiteitä päivittäiseen suun hoitoon. Mahdollisten suun tulehdusten pysäyttämiseksi diabetesta sairastavan kannattaa pitää huolta, että hammastarkastuksissa tulee käytyä säännöllisin väliajoin. Oma hammaslääkärisi määrittelee tarkastuksessa sinulle sopivan hoitovälin ja kutsuu tarkastukseen hoitosuunnitelman mukaisesti.

Suun hyvään kotihoitoon kuuluu hampaiden harjaaminen kahdesti päivässä, hammasvälien säännöllinen puhdistaminen sekä napostelun välttäminen. Ksylitolituotteiden päivittäinen nauttiminen lisää syljen eritystä ja suojaa hampaita reikiintymiseltä. Koska tupakointi lisää iensairauksien ja siten myös parodontiitin riskiä, kannattaa tupakoinnin lopettamista harkita vakavasti. Hammaslääkärisi tai suuhygienistisi neuvoo ja opastaa mielellään hampaiden yksilöllisessä kotihoidossa.

Lue lisää suun omahoidosta.

 

Lue lisää aiheesta:

Karies eli hampaiden reikiintyminen

Suu ja yleisterveys

Kuiva suu

 

Hammaslääkärikeskus Furka

NETTIAJANVARAUS OULU

NETTIAJANVARAUS II