• facebook
  • google
  • twitter

Ennaltaehkäisevä hammashoito

  • Posted on: 14.1.2019
  • By:

Parasta hoitoa suun terveydessä on ennaltaehkäisevä hammashoito. Suusairauksien ennaltaehkäisyssä omalla kotihoidolla on suuri merkitys, mutta siihen voidaan laskea myös säännölliset hammaslääkärin tarkastukset sekä monet myös suuhygienistien hoitamat tehtävät, kuten hammaspeitteiden poisto ja hampaiden fluorikäsittelyt.

Ennaltaehkäisevä hammashoito

 

 

 

 

 

Ennaltaehkäisevä hammashoito – kotihoito

Suusairauksien ennaltaehkäisyllä voi usein välttää monet laajemmat toimenpiteet hammaslääkärin vastaanotolla. Hammaslääkärisi tai suuhygienistisi voi opastaa sinua oikeanlaisessa kotihoidossa ja auttaa valitsemaan sopivat välineet tehokkaaseen hoitoon.

Suun terveyden omahoitoon kuuluu hampaiden harjaus kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnalla. Hampaita harjataan kahden minuutin ajan. Lopuksi riittää, että ylimääräisen hammastahnan sylkäisee suusta, huuhtelu ei ole tarpeen. Jos suun haluaa huuhdella, kannattaa se tehdä kevyesti, jotta hammastahnan fluoria jää vaikuttamaan hampaiden pinnalle. Hammaslääkärit suosittelevat pehmeää hammasharjaa.

Lisäksi päivittäiseen suuhygieniaan tulee kuulua hammasvälien puhdistus. Puhdistukseen voi käyttää joko hammaslankaa tai -lankainta, hammasväliharjaa tai hammastikkua. Sopivan välineen hammasvälien puhdistukseen löytää kokeilemalla tai kysymällä neuvoa hammashoidon henkilökunnalta. Puhdista hampaiden lisäksi myös kieli joko hammasharjalla tai erillisellä puhdistusvälineellä tarpeen mukaan, ainakin, jos kielen pinnalla on peitteitä.

Suuveden käyttö ei normaalitilanteessa ole tarpeen. Päivittäistavarakauppojen suuvesissä on usein alkoholia, joka on haitallista suun terveydelle, ja siksi niitä ei yleensä suositella. Hammaslääkäri tai suuhygienisti ohjeistaa apteekin klooriheksidiinipitoisten suuvesien käytössä, jos niille on tarve esimerkiksi toimenpiteen jälkeen tai kotihoidon tehostamiseksi.

Ennaltaehkäisevä hammashoito voi olla myös terveellisten ruokatapojen ylläpitoa. Napostelun ja sokeristen välipalojen tai herkkujen välttäminen sekä hapollisten virvoitusjuomien ja sokeristen mehujen välttäminen edistävät hyvää suun terveyttä.

Hammaslääkärin tarkastukset

Säännölliset hammaslääkärin tarkastukset ovat tärkeä osa ennaltaehkäisevää hammashoitoa. Hammaslääkärin tarkastuksessa kannattaa käydä, vaikka oireita suusairauksista ei olisikaan. Monesti suun terveyden ongelmat ovat aluksi piileviä eivätkä oireile. Esimerkiksi ientulehdus tai parodontiitti voivat edetä pitkällekin huomaamatta. Tarkastuksessa piilevät ongelmat voidaan löytää ajoissa, jolloin niiden hoitaminen tai pysäyttäminen on helpompaa.

Hammaslääkärin tarkastuksessa hammaslääkäri tutkii hampaiden ja hammaspaikkojen kunnon sekä ikenien, kielen ja limakalvojen terveyden. Kliinisen tutkimuksen lisäksi voidaan ottaa tarpeen mukaan esimerkiksi röntgenkuvia. Lisäksi hammaslääkäri tarkastaa purennan ja leukanivelen toiminnan.

Tavallisin löytö hammastarkastuksessa on hammaspeitteet, joita kaikille kertyy ajan mittaan jonkin verran hampaiden pinnoille, etenkin ientajoihin ja hammasväleihin. Hammaslääkäri voi kirjoittaa lähetteen hammaspeitteiden poistoon suuhygienistille, jolloin hammaskiven poistosta saa Kela-korvauksen myös suuhygienistin suorittamana.

Suuhygienistin työnkuvaan kuuluu ennaltaehkäisevä hammashoito

Suuhygienistin työssä ennaltaehkäisevä hammashoito on erityisen näkyvässä roolissa. Suuhygienistit muun muassa neuvovat kotihoidossa, tekevät hampaiden puhdistuksia ja poistavat hammaskiveä.

Hammaspeitteiden puhdistus on tavallisinta ennaltaehkäisevää hoitoa. Hammaskivi ja pehmeät hammaspeitteet antavat hampaiden pinnalla hyvän tarttumapinnan bakteereille ja ovat siten merkittävässä osassa ientulehduksen synnyssä. Ientulehdus taas hoitamattomana voi edetä kiinnityskudosten sairaudeksi, parodontiitiksi, joka voi johtaa hampaiden menetyksiin. Hammaspeitteiden puhdistus on siis tärkeää ennaltaehkäisevää hoitoa.

Jos hammaslääkäri on todennut potilaalla korkean reikiintymisriskin, voivat fluorikäsittelyt olla tarpeen. Fluorauksessa käytetään tavallisimmin fluorilakkaa, joka pysyy hyvin hampaiden pinnalla. Hampaat voidaan käsitellä myös fluorigeelillä tai geeliä voidaan määrätä kotikäyttöön.

Lue lisää:

Hammastarkastus on edullinen satsaus terveyteen

Hammaskivi ei irtoa pelkällä harjauksella

Ientulehdus

Suun ja hampaiden kotihoito

Hammaslääkärikeskus Furka

TÄSTÄ OULUN NETTIAJANVARAUKSEEN

TÄSTÄ IIN NETTIAJANVARAUKSEEN