• facebook
  • google
  • twitter

Esteettinen hammashoito

esteettinen-hammashoito

Esteettisellä hammashoidolla tarkoitetaan sellaisia hammashoidon palveluita, joiden avulla pyritään ensisijaisesti kohentamaan hampaiden ulkonäköä sairauden hoitamisen sijaan. Esteettinen hammashoito voi koostua monista eri toimenpiteistä, ja hoitosuunnitelma laaditaan yhdessä asiakkaan kanssa tämän odotukset ja toiveet huomioiden.

Mitä esteettinen hammashoito sisältää?

Esteettisen hammashoidon kokonaisuus voi sisältää esimerkiksi tummentumien poistamista, hampaiden valkaisua, oikomishoidollisia ratkaisuja, vanhojen hammaspaikkojen korvaamista tai hammaslaminaattien kiinnitystä. Myös puuttuvien hampaiden korvaaminen voi olla osa esteettistä hammashoitoa. Esteettisen hammashoidon aloittaminen edellyttää, että mahdolliset suunterveyden ongelmat on hoidettu ensin.

Usein asiakkaalla on mielessään jo vastaanotolle tullessaan jokin tietty ongelma, johon hän toivoo ratkaisua esteettisen hammashoidon keinoin. Tällaisia vaivaavia asioita voivat olla esimerkiksi hampaiden puuttuminen hammaskaarelta, lohkeamat, voimakkaat kulumat ja tummentumat hampaissa tai hammaspaikoissa. Myös asentovirheet, kuten hammaskaaren ahtaus tai epätasaiset hammasvälit, ovat tavallisia esteettiseen hammashoitoon hakeutumisen syitä.

Hampaiden valkaisu

Hampaiden värisävyn parantaminen on yksi yleisimmistä esteettisen hammashoidon toimenpiteistä. Hampaiden vaalentamiseen on useita keinoja, joista tarkoituksenmukaisin valitaan hammaslääkärin ja asiakkaan välisen konsultaation perusteella.

Jo pelkkä hammaskiven poisto auttaa usein pääsemään eroon värjäytymistä ja kirkastamaan hampaiden sävyä. Hammaskiven poisto suoritetaan tavallisesti erityisellä ultraäänilaitteella, joka poistaa tehokkaasti muun muassa kahvin ja tupakoinnin aiheuttamat pinnalliset värjäytymät. Jos hammaskiven poisto ei riitä toivottuun lopputulokseen, voidaan hampaille tehdä kevyt- tai kotivalkaisu tarpeen mukaan. Ennen valkaisua keskustellaan yhdessä asiakkaan kanssa toivotusta valkaisun asteesta.

Lue lisää hampaiden valkaisusta.

Hammaslaminaatit

Hampaiden ulkonäköä voidaan parantaa myös hampaiden pintaan kiinnitettävien keraamisten hammaslaminaattien avulla. Hammaslaminaatti on ohut kuori, joka kiinnitetään hampaiden ulkopinnalle sille alueelle, joka näkyy hymyillessä. Huolellisen hoidon avulla hammaslaminaatit kestävät vuosien ja jopa vuosikymmenien ajan.

Hammaslaminaatit valmistetaan yksilöllisesti asiakkaan toiveiden mukaan. Yleensä hampaita joudutaan hieman hiomaan ennen laminaattien kiinnitystä.

Lisätietoa hammaslaminaateista löydät täältä.

Oikomishoito

Nykyään oikomishoitoja tehdään yhä useammin myös aikuisille. Oikomishoidon avulla voidaan korjata purentavirheitä ja hampaiden asentovirheitä.

Oikomishoidon toteuttamiseen on erilaisia kojeita, joista sopivin valitaan yhdessä potilaan kanssa ennen hoidon aloittamista. Hammaslääkärikeskus Furkassa oikomishoidot toteutetaan tyypillisesti kiinteillä kojeilla, joita meillä on käytössä kolme erilaista tekniikkaa riippuen potilaan vaatimuksista kojeen esteettisyyden suhteen.

Perinteisessä kojeessa metalliset kiinnikkeet ovat hampaiden etupinnalla. Kiinnikkeet voivat olla myös hampaan väriset, jolloin ne eivät herätä niin paljon huomiota. Hoito voidaan toteuttaa myös näkymättömästi hampaiden takapinnoille liimattavilla kiinnikkeillä.

Näkymättömät oikomiskojeet

Hammaslääkärikeskus Furkassa on erittäin pitkä kokemus hoidosta näkymättömillä kojeilla. Furkassa näkymättömillä kojeilla toteutettavaa tekniikkaa on toteutettu pisimpään Suomessa, jo vuoden 1990 alusta alkaen. Näkymättömissä kojeissa kiinnikkeet liimataan hampaiden takapinnoille. Käytössämme on uusi tekniikka, joka on erittäin tarkka ja tehokas. Lisäksi se on edullisempi verrattuna aikaisempaan tekniikkaan. Furkassa oikomishoidon toteuttamisesta vastaa oikomishoidon erikoishammaslääkäri Tuomo Kantomaa.

Lue lisää oikomishoidosta.

Keraamiset täytteet ja kruunut

Esteettinen hammashoito voi sisältää myös vanhojen hammaspaikkojen uusimista esteettisesti miellyttävämpiin materiaaleihin. Vanhoja yhdistelmämuovi- tai amalgaamipaikkoja voidaan korvata keraamisella täytteellä, joka on kaunis ja kestävä paikkausmateriaali. Keraaminen materiaali säilyttää värinsä ja näyttää luonnolliselta hampaalta. Cerec-tekniikan avulla vastaanotollamme voidaan toteuttaa myös useita keraamisia paikkoja kerralla.

Keraamisten hammaskruunujen avulla voidaan parantaa hampaiden ulkonäköä ja korjata myös pieniä asentovirheitä. Useissa tapauksissa hammas vaatii hiomista sopivaan muotoon ennen kruunun kiinnittämistä.

Lue lisää keraamisista paikoista.

Muut esteettisen hammashoidon toimenpiteet

Hampaan tai hampaiden puuttuminen hammaskaarelta vaikuttaa paitsi hampaiston estetiikkaan, myös purentaan. Puuttuvan hampaan korvaamiseen on olemassa lukuisia vaihtoehtoja, joista sopivin valitaan tapauskohtaisesti. Pysyviä ratkaisuja hampaan korvaamiseen ovat esimerkiksi hammaskruunut, -sillat ja implantit. Irtoprotetiikkaa hyödynnetään tavallisimmin tapauksissa, joissa omia hampaita on jäljellä enää vähän tai ei ollenkaan.

 

Lue lisää aiheesta:

Millä puuttuva hammas korvataan?

Hampaiden valkaisu onnistuu kotona tai vastaanotolla

Hammaskivi ei irtoa pelkällä harjauksella

Esteettisen hammashoidon konsultaatiokäynti 

 

Hammaslääkärikeskus Furka

NETTIAJANVARAUS OULU

NETTIAJANVARAUS II