• facebook
  • google
  • twitter

Etuhampaiden kruunutus

  • Posted on: 21.5.2019
  • By:

Etuhampaat ovat hymyalueen keskiössä ja niiden kunnolla on suuri merkitys ulkonäköömme sekä itsevarmuuteemme. Huonokuntoiset etuhampaat voidaan hoitaa kruunuttamalla ne. Etuhampaiden kruunutus keraamisella hammaskruunulla takaa kestävän, kauniin ja luonnollisen näköisen lopputuloksen.

etuhampaiden kruunutus

 

 

 

 

 

Miksi valita etuhampaiden kruunutus?

Hampaiden kunnolla on iso merkitys niin terveytemme kuin ulkonäkömme kannalta. Etuhampaiden rooli ulkönäössä on erityisen merkittävä, koska etuhampaat ovat hymyalueen keskiössä, niihin huomio kiinnittyy ensimmäisenä hymyillessämme.

Huonokuntoiset, esimerkiksi reikiintyneet, hampaat tulee aina korjata. Etuhampaiden kohdalla myös kosmeettiset korjaukset ovat merkittäviä ja voivat kohottaa itsetuntoa. Etuhampaista voidaan korjata esimerkiksi asentovirheitä, värivirheitä tai häiritsevä rako hampaiden välissä.

Jos etuhampaista korjataan vain pieni virhe, voi hammaslaminaatit olla riittävä hoitokeino. Huonokuntoinen hammas puolestaan on aina paras kruunuttaa, joilloin siitä saada kauniin lisäksi kestävä. Myös juurihoito voi heikentää hammasta ja monesti juurihoidon jälkeen hammas olisi paras kruunuttaa.

Miten etuhampaiden kruunutus tapahtuu?

Etuhampaiden kruunutus aloitetaan hammastarkastuksella ja hoidon suunnittelulla. Hampaasta tarkastetaan muun muassa juuren kunto ja tarvittaessa hampaaseen tehdään ensin juurihoito.

Hammaskruunu valmistetaan joko hammaslaboratoriossa teknikon toimesta tai tietokoneavusteisen järjestelmän avulla. Tietokoneavusteisella CEREC- järjestelmällä hampaan kruunutus voidaan tehdä jopa yhden käyntikerran aikana. Mikäli kruunun valmistaa hammasteknikko, vaatii hoito kaksi käyntiä. Kruunu tehdään aina yksilöllisesti potilaan hampaiden mukaan, jotta se näyttää ja tuntuu luonnolliselta ja on purennan kannalta toimiva.

Kruunutusta varten hoidettava hammas hiotaan pilarimaiseen muotoon, johon kruunu on helppo kiinnittää. Tarvittaessa kruunun valmistumisen ajaksi potilaalle kiinnitetään väliaikainen kruunu. Hampaan kruunutus ei vahingoita viereisiä hampaita.
Meillä Furkassa on käytössä luotettava, tarkka ja nopea CEREC -järjestelmä kruunujen valmistukseen ja käytössämme on myös oma hammasteknikko.

Jos etuhammas puuttuu kokonaan tai se on juurta myöten erittäin huonossa kunnossa, voidaan se korvata hammasimplantilla ja implanttikruunulla. Implanttihoito vaatii aina useamman hoitokerran. Lue lisää hampaan implantoinnista täältä.

Etuhampaiden kruunutus – jälkihoito

Kruunutettua etuhammasta hoidetaan omien, luonnollisten hampaiden tapaan. Hampaat pestään kahdesti päivässä fluorihammastahnalla ja hammasvälit puhdistetaan päivittäin. Kruunutettu hammas voi olla hankalampi pitää puhtaana kuin oma hammas, joten hoitoon on kiinnitettävä erityisesti huomiota. Hampaan ja kruunun saumaan ei pidä päästää syntymään kariesta.

Hammaskruunu on tavallisesti kestävä hoito. 10 vuoden seurannassa jopa 95 % hammaskruunuista toimii hyvin. Harvinaisissa tapauksissa kruunusta voi lohjeta palanen. Pieni lohkeama voidaan hoitaa hiomalla hammas, mutta joskus koko kruunu joudutaan uusimaan. Toisinaan hammasjuuri voi murtua. Juuren kestävyyteen vaikuttaa se, onko kyseessä oma terve vai juurihoidettu juuri.

Parhaimmillaan hammaskruunu kestää koko eliniän! Oikea hoito ja säännöllinen hampaan seuranta hammaslääkärin tarkastuksissa auttaa hammaskruunua pysymään kunnossa.

Lue lisää:

Tietoa hammaskruunua harkitsevalle

Milloin valita hampaan kruunutus?

Hampaan juurihoito

Hammaslääkärikeskus Furka

TÄSTÄ OULUN NETTIAJANVARAUKSEEN

TÄSTÄ IIN NETTIAJANVARAUKSEEN