• facebook
  • google
  • twitter

Hampaiden fluoraus

  • Posted on: 14.1.2019
  • By:

Hampaiden fluoraus eli fluorikäsittelyt vastaanotolla voivat olla tarpeen, kun hampaiden reikiintymisriski on korkea. Fluori auttaa hampaita kestämään ruokailun jälkeiset happohyökkäykset paremmin ja hidastaa kariesbakteerien aineenvaihduntaa ehkäisten näin reikiintymistä.

hampaiden fluorikäsittelyt fluoraus

 

 

 

 

 

Mitä fluori on?

Fluori on alkuaine, jota löytyy luonnollisesti kehostamme ja ympäristöstämme. Fluori tunnetaan sen ominaisuuksista ehkäistä reikiintymistä hampaissa, minkä vuoksi hammaslääkärit suosittelevat fluorihammastahnan käyttöä. Fluoria voidaan lisäksi käyttää esimerkiksi fluoritablettien muodossa.

Fluorin määrää eri tuotteissa säännöstellään tarkasti. Tavallisesti fluorihammastahnan käyttö ohjeiden mukaan on riittävää. Lisäfluorin käytöstä tulee aina keskustella ensin hammaslääkärin kanssa. Liiallinen fluorin käyttö voi aiheuttaa fluoroosin, joka heikentää hammaskiillettä.

Milloin tarvitaan lisäfluoria?

Lisäfluori on tarpeen silloin, kun hammaslääkäri toteaa kariesriskin tavallista korkeammaksi. Kariesriski voi kohota esimerkiksi syljen erityksen vähentymisen myötä. Toisinaan fluoraus voi olla tarpeen myös hampaiden puhkeamisen yhteydessä. Fluoraus voi myös hillitä hampaiden vihlontaa.

Fluori ehkäisee reikiintymistä kovettamalla hammaskiillettä ja ehkäisten näin mineraalien liukenemista happohyökkäyksen aikana. Fluori myös auttaa jo liuenneita mineraaleja uudelleenmineralisoitumaan. Lisäksi fluori vähentää ja hidastaa kariesbakteerien aineenvaihduntaa.

Hampaiden fluorikäsittelyt eli fluoraus

Hammaslääkärin todettua lisäfluorin tarpeen, voidaan vastaanotolla tehdä fluorikäsittely eli tuttavallisemmin fluoraus. Toimenpiteenä fluoraus on sekä lyhytkestoinen että kivuton.

Tavallisimmin fluoraus tehdään tahmealla fluorilakalla, joka pysyy hyvin hampaiden pinnalla ja vaikuttaa näin pitkään. Fluorikäsittely voidaan tehdä myös geelillä tai liuoksella. Fluorilla käsitellään yleensä kaikki hampaat, mutta joskus fluorataan vain paljastuneet hammaskaulat. Joskus fluorigeeliä tai -huuhdetta määrätään myös kotikäyttöön ja toisinaan hammaslääkäri kirjoittaa reikiintymiselle alttiille potilaalle myös reseptin vahvalle, enemmän fluoria sisältävälle, hammastahnalle.

Hampaiden fluorikäsittelyn jälkeen tulee olla syömättä ja juomatta vähintään kahden tunnin ajan. Hampaat saa pestä normaalisti 12 tunnin kuluttua fluorauksesta. Ylimääräisiä fluorituotteita, kuten fluoritabletteja, ei tule käyttää kahteen päivään fluorikäsittelyn jälkeen, sillä vastaanotolla käytettävissä tuotteissa on erittäin korkea fluoripitoisuus. Kohonneen reikiintymisriskin potilaille suositellaan fluorausta esimerkiksi kahdesti vuodessa.

Lue lisää:

Fluori ja hampaat

Miksi hammaslääkärit suosittelevat fluorihammastahnaa?

Karies eli hampaiden reikiintyminen

Alkava reikä hampaassa

Hammaslääkärikeskus Furka

TÄSTÄ OULUN NETTIAJANVARAUKSEEN

TÄSTÄ IIN NETTIAJANVARAUKSEEN