• facebook
  • google
  • twitter

Fluori ja hampaat

  • Posted on: 22.12.2016
  • By:

mother teaching child teeth brushing

Fluoria esiintyy ihmisen kehossa erityisesti luissa ja hammaskiilteessä. Fluorin tiedetään auttavan karieksen hallinnassa, ja suositusten mukainen fluorin käyttö on tarpeen kaikenikäisten hammashoidossa.

Mitä fluori on?

Fluori on alkuaine, jota esiintyy luontaisesti lähes kaikkialla ympäristössämme: maaperässä, vedessä ja myös ihmiskehossa. Hammaskiilteeseen kertyvä fluori auttaa kiillettä kestämään paremmin ruokailun aiheuttaman happohyökkäyksen vaikutukset. Samalla fluori vähentää ja hidastaa kariesbakteerien aineenvaihduntaa hampaan pinnalla.

Fluorin käyttöä hammashoidon tuotteissa säännöstellään tarkasti viranomaisohjeiden avulla. Käyttösuosituksien mukainen fluorivalmisteiden käyttö auttaa ehkäisemään hampaiden reikiintymistä yhdessä muiden terveellisten elintapojen kanssa.

Miten fluoria käytetään?

Usein riittävän fluorin saannin turvaamiseksi riittää, että hampaat harjataan aamuin illoin fluoria sisältävän hammastahnan avulla. Suu huuhdellaan vain kevyesti hampaiden harjauksen jälkeen, sillä voimakas huuhtelu saattaa vähentää fluorihammastahnan tehoa.

Osalle ihmisistä suositellaan lisäfluorin käyttöä hampaiden kohonneen reikiintymisriskin vuoksi. Tällöin lisäfluoria voidaan saada esimerkiksi fluoritablettien tai fluoripitoisen suuveden avulla. Lisäfluorin käytöstä kannattaa keskustella yhdessä suun terveyden ammattilaisen kanssa ennen hoidon aloittamista.

Fluorihammastahna auttaa reikiintymistä vastaan.

Lasten fluorihammastahnan annostus

Fluorihammastahnan käytön voi aloittaa heti, kun lapsen ensimmäiset hampaat puhkeavat. Alle 3-vuotiaan hampaat harjataan kaksi kertaa päivässä, mutta fluoria sisältävää hammastahnaa käytetään vain toisella harjauskerroista. Alle 3-vuotiaalle sopiva fluorihammastahnan määrä on vain hyvin pieni sipaisu kerran päivässä.

3–5-vuotiaat lapset voivat jo käyttää fluorihammastahnaa turvallisesti kaksi kertaa päivässä. Hammastahnaa annostellaan hammasharjaan lapsen pikkusormen kynttä vastaava määrä. 0–5-vuotiaiden lasten hammastahnan suositeltu fluoridipitoisuus (1 000–1 100 ppm) on alhaisempi kuin aikuisten hammastahnassa, jonka fluoripitoisuus on tavallisesti noin 1 450 ppm. 6-vuotiaille ja sitä vanhemmille lapsille voidaan käyttää aikuisten hammastahnaa, jonka sopiva annostus on n. 0,5–2 cm nokare kaksi kertaa päivässä. Erikoishammastahnat, kuten valkaisevat tai hammaskiven muodostumista ehkäisevät tahnat, eivät sovellu lapsille.

Mikäli alle 6-vuotias lapsi käyttää fluorihammastahnaa suositusten mukaisesti, ei lisäfluoria ole yleensä syytä käyttää omahoitona. Jos suun terveyden ammattilainen suosittelee lapselle fluoritabletteja, on aikuisten valvottava käyttöä tarkasti. Lasten fluorivalmisteiden annostelussa tulee noudattaa oikeita annostusohjeita, sillä liiallinen fluorin käyttö voi aiheuttaa hampaisiin kiillehäiriöitä eli fluoroosia. Akuutti fluorimyrkytys on puolestaan harvinainen ja edellyttää, että fluoria on nautittu kerralla suuri määrä (esim. lapsella yli 20 fluoritablettia/painokilo).

Fluorin käyttö hammaslääkärin vastaanotolla

Hammashoidon ammattilainen voi tarpeen vaatiessa suorittaa potilaalle vastaanotolla fluorikäsittelyn. Fluorikäsittely on tarpeellinen esimerkiksi tapauksissa, joissa hampaiden reikiintymisriskin on todettu suurentuneen. Fluorikäsittelyä edeltää tehokas hampaiden puhdistus, jossa hampaiden pinnalle kertyneet bakteeripeitteet poistetaan käsi-instrumentin tai ultraäänilaitteen avulla.

Etenevien kariesvaurioiden pysäyttämisessä ja reikiintymisen ehkäisyssä käytetään vastaanotolla useimmiten fluorilakkaa, joka pysyy hampaan pinnalla hyvin ja vaikuttaa siten pitkään. Fluorikäsittely voidaan tehdä koko hampaille tai paikallisesti esimerkiksi paljastuneille hammaskauloille.

Lue lisää aiheesta:

Suu puhtaaksi! Suun ja hampaiden kotihoito

Kiilteen liukeneminen eli hammaseroosio

Karies eli hampaiden reikiintyminen

 

Hammaslääkärikeskus Furka

TÄSTÄ OULUN NETTIAJANVARAUKSEEN

TÄSTÄ IIN NETTIAJANVARAUKSEEN