• facebook
  • google
  • twitter

Miksi hammaslääkärit suosittelevat fluorihammastahnaa?

  • Posted on: 17.7.2018
  • By:

Hammaslääkäriliiton virallisen suosituksenkin mukaan hampaat tulee pestä vähintään kahdesti päivässä fluorihammastahnalla. Fluorihammastahna auttaa suojaamaan hampaitasi. Fluori ehkäisee hampaiden reikiintymistä ja auttaa hampaista liuonnutta kiillettä uudelleenmineralisoitumaan.

toothpaste-3067569_1280

 

 

 

 

 

Mitä fluori on?

Fluori on alkuaine, jota esiintyy luontaisesti ympäristössämme ja myös kehossamme, erityisesti luissamme ja hammaskiilteessä.

Fluori vaikuttaa hampaiden terveyteen monella tavalla. Fluori kertyy hammaskiilteeseen ja auttaa kiillettä kestämään ruokailun jälkeisen happohyökkäyksen paremmin vähentämällä kiilteen mineraalien liukenemista. Lisäksi fluori auttaa bakteerien jo liuottaman kiilteen uudelleenmineralisoitumista. Fluori myös vähentää ja hidastaa hampaiden pinnalla olevien bakteerien aineenvaihduntaa ja vähentää bakteerien happojen tuottoa.

Miksi suositellaan fluorihammastahnaa?

Fluori on tärkeää hampaiden terveydelle edellä mainittujen suojaavien ja korjaavien vaikutusten vuoksi. Fluorihammastahna on useimmille helppo tapa saada riittävä määrä fluoria.

Fluorihammastahnalla pestään hampaat aamuin ja illoin vähintään kahden minuutin ajan. Suun huuhtomista vedellä hampaiden pesun päätteeksi ei suositella, riittää, että ylimääräisen hammastahnan sylkäisee pois suusta. Korkeintaan suun voi huuhtaista kevyesti. Voimakas suun huuhtelu voi heikentää fluorihammastahnan tehoa.

Fluorihammastahnan käyttöä voi tehostaa lisäämällä hampaiden pesukertoja tai lisäämällä hammastahnan määrää. Fluorihammastahnaa voi myös purskutella vähän aikaa suussa pesun päätteeksi.

Fluorihammastahna otetaan käyttöön jo lapsena

Fluorihammastahnan käyttö ja oikea annostelu kannattaa opetella jo lapsuudessa. Hampaiden pesu on syytä alkaa opetella heti, kun ensimmäiset hampaat puhkeavat.

Fluorihammastahnan käyttö eri ikäisillä lapsilla:

  • Alle 3-vuotiaille suositus on kerran päivässä sipaisu tahnaa, jonka fluoridipitoisuus on 1 000–1 100 ppm. Toisella harjauskerralla voi alle kolmivuotiaan hampaat harjata ilman tahnaa tai sipaisemalla harjalle fluoritonta tahnaa.
  • 3–5-vuotiaille suositellaan käytettäväksi kahdesti päivässä lapsen pikkusormen kynnen kokoinen nokare tahnaa, jonka fluoridipitoisuus on 1 000–1 100 ppm.
  • 6 vuoden iästä alkaen suositellaan käytettäväksi kahdesti päivässä 0,5–2 cm:n kokoinen nokare tahnaa, jonka fluoridipitoisuus on 1 450 ppm.
    Jos käyttöveden fluoridipitoisuus on yli 0,7 mg/l (0,7 ppm) mutta alle 1,5 mg/l, alle 6-vuotiaille suositellaan tahnaa, jonka fluoridipitoisuus on enintään 500 ppm.
  • Fluorihammastahnan käyttöä ei suositella alle 6-vuotiaille, jos juomaveden fluoridipitoisuus on yli 1,5 mg/l.

Tavallisimmin päivittäistavarakaupoissa myytävien aikuisten hammastahnojen fluoridipitoisuus on n. 1 500 ppm (parts per million). Erikoistahnojen ja lasten hammastahnojen fluoridipitoisuus kannattaa aina tarkistaa pakkauksesta. Erityisesti lasten kohdalla fluoridipitoisuus on aina hyvä tarkistaa.

Aikuisten on syytä valvoa lasten fluorituotteiden käyttöä. Lasten fluorivalmisteiden annostelussa tulee noudattaa oikeita annostusohjeita, sillä liiallinen fluorin käyttö voi aiheuttaa hampaisiin kiillehäiriöitä eli fluoroosia. Akuutti fluorimyrkytys on puolestaan harvinainen ja edellyttää, että fluoria on nautittu kerralla suuri määrä. Normaali annos fluoria on noin kaksi milligrammaa vuorokaudessa. 20–80 milligramman, tai lapsilla 5 milligramman per painokilo, päiväannos voi aiheuttaa fluorimyrkytyksen

Milloin fluorihammastahna ei riitä?

Kuten mainittu, fluorihammastahna on useimmille riittävä fluorin lähde. Lisäfluoria voidaan joskus kuitenkin tarvita, kun hampaiden reikiintymisen riski on kohonnut. Reikiintymisriski voi kohota esimerkiksi vähentyneen syljen erityksen myötä.

Lisäfluorin tarpeesta ja käytöstä tulee keskustella oman hammaslääkärin kanssa. Lisäfluoria voidaan saada monista tuotteista: fluorigeeleistä ja -huuhteista, fluoritableteista tai hammaslääkärin vastaanotolla käytettävistä fluorilakoista tai -liuoksista. Tarvittaessa voi saada myös reseptin vahvaan 5 000 ppm fluoria sisältävään hammastahnaan.

Lue lisää:

Fluori ja hampaat

Suun ja hampaiden kotihoito

Lasten hammashoito

Hammaslääkärikeskus Furka

TÄSTÄ OULUN NETTIAJANVARAUKSEEN

TÄSTÄ IIN NETTIAJANVARAUKSEEN