• facebook
  • google
  • twitter

Hammaseroosion ehkäisy ja hoito

  • Posted on: 19.3.2018
  • By:

Hammaseroosiolla tarkoitetaan hammaskiilteen liukenemista. Hammaseroosio tapahtuu suussa olevien happojen vaikutuksesta. Esimerkiksi vääränlaiset ruokailutavat ja happamien ruoka-aineiden nauttiminen aiheuttavat hammaskiilteen liukenemista.

Hammaseroosion ehkäisy on eroosion tärkein hoitokeino. Ehkäisyssä tärkeää on omien ruokailutottumusten tarkastelu, suuhygienia sekä säännölliset hammaslääkärin tarkastukset.

 

Hammaseroosion ehkäisy

 

 

 

 

Hammaseroosion aiheuttajat ja oireet

Hammaskiille liukenee suuhun päätyneiden happojen vaikutuksesta. Happamien ruoka-aineiden, kuten virvoitus- ja energiajuomien, mehujen ja sitrushedelmien nauttiminen vaikuttavat suuresti hammaseroosioon. Eroosioon vaikuttaa myös, kuinka tiheästi happamia aineita nauttii.

Ruokailutapojen lisäksi hammaseroosiota voivat aiheuttaa elimistön sisäiset tekijät tai sairaudet. Esimerkiksi refluksitauti aiheuttaa usein hammaskiilteen liukenemista, kun mahahapot nousevat ruokatorvea pitkin suuhun. Syömishäiriöt, anoreksia ja bulimia, lisäävät myös eroosioriskiä. Koska sylki suojaa hammaskiillettä, vähentynyt syljeneritys lisää myös hammaseroosiota.

Merkkejä hammaseroosiosta ovat hampaan pinnan muuttuminen ”mattaiseksi”, läpikuultavaksi tai kellertäväksi, kun kiilteen alla oleva hammasluu paljastuu. Hampaiden vihlonta voi niin ikään olla oire hammaseroosiosta. Etuhampaiden kärjet voivat muuttua rosoiseksi ja pitkälle edenneessä eroosiossa hampaat voivat lyhentyä tai muuttaa muotoaan.

Hammaseroosion ehkäisy

Hammaseroosion ehkäisy on myös sen tärkein hoito. Liuennutta hammaskiillettä ei saa enää takaisin, joten hampaitaan kannattaa suojella eroosiolta.

Ruokailutottumukset

On tärkeää kiinnittää huomio omiin ruokailutottumuksiin. Säännölliset ruokailutavat ovat hyvinvoinnin kannalta muutenkin tärkeät, mutta suojelevat myös hampaita. Aterioiden välillä napostelua tulee välttää. Mehujen ja virvoitusjuomien nauttiminen kannattaa ajoittaa ruokailujen yhteyteen ja niiden käyttöä vähentää. Hedelmät ja kasvikset on parempi syödä kokonaisina. Runsas pureskelu edistää syljeneritystä ja suojaa näin hampaita.

Ksylitolituotteiden säännöllinen käyttö on myös suositeltavaa. Aterian päätteeksi kannattaa pureskella ksylitolipurukumia tai nauttia ksylitolipastilli. Maitotuotteet neutralisoivat ruoka-aineiden happoja, joten lasi maitoa tai pala juustoa aterian päätteeksi voi ehkäistä myös hammaseroosiota.

Hampaiden pesu

Hampaiden pesu kahdesti päivässä fluorihammastahnalla suojaa hammaskiillettä liukenemiselta. Fluori kovettaa hammaskiillettä ehkäisten eroosiota. Pehmeä hammasharja on parempi kuin kova ja hankaavia hammastahnoja tulee välttää.

Ruokailun jälkeen tulee odotella noin tunti ennen hampaiden pesua. Ruokailun jälkeen, happohyökkäyksen aikana, hammaskiille on pehmeämpi ja altis kulumiselle. Syödä ei kannata myöskään liian pian hampaiden pesun jälkeen.

Hammaseroosion hoito

Hammaseroosio pyritään pysäyttämään mahdollisimman ajoissa. Tässä auttavat säännölliset hammaslääkärin tarkastukset. Eroosio voi olla pitkään oireeton, mutta hammaslääkäri tai suuhygienisti havaitsee kiillevauriot ajoissa.

Hammaslääkäreiltä ja suuhygienisteiltä saa neuvoja hampaille terveellisiin ruokailutapoihin ja oikeanlaiseen suuhygieniaan. Tarvittaessa hammaskiillettä voidaan vahvistaa vastaanotolla fluorikäsittelyllä.

Pitkälle edenneen eroosion hoitona voidaan käyttää myös paikkausta tai proteettisia hoitoja, kuten hammaslaminaatteja.

Lue lisää:

Hammaseroosio

Fluori ja hampaat

Hammaslaminaatit

Hammaslääkärikeskus Furka:

NETTIAJANVARAUS OULU

NETTIAJANVARAUS II