• facebook
  • google
  • twitter

Hammasharjan valinta

  • Posted on: 15.5.2018
  • By:

Hampaiden pesu kahdesti päivässä kuuluu suuhygienian perusteisiin. Hammasharjoja on markkinoilla valtava määrä ja on tärkeää, että hampaat pestään oikealla tekniikalla ja oikeita välineitä käyttämällä.

Hammasharjoja löytyy niin perinteisistä käsikäyttöisistä harjoista paristokäyttöisiin sekä ladattaviin sähköhammasharjoihin. Hammasharjan valinta on henkilökohtainen päätös, mutta kannattaa kysyä neuvoa myös omalta hammaslääkäriltäsi tai suuhygienistiltäsi.

 

hammasharjan valinta

 

 

 

 

 

Pehmeä harja säästää hampaita ja ikeniäsi

Hammasharjoja on markkinoilla useilla eri kovuuksilla. Lisäksi malleja on runsaasti niin perinteisissä harjoissa kuin sähköhammasharjoissakin. Hammasharjan valinta voi siis tuntua vaikealta. Hammaslääkärit suosittelevat pehmeän hammasharjan käyttöä, sillä se on hellävaraisempi niin ikenille kuin hampaille.

Liian kovan hammasharjan käyttö tai liian voimakas harjaaminen voivat aiheuttaa ikeniin pieniä haavaumia ja ajan mittaan ienetäytymän. Ienvetäytymä on peruuttamaton muutos ja altistaa hammaskaulan harjausvaurioille. Harjausvauriota ei voida peruuttaa, mutta se voidaan hoitaa paikkaamalla.

Välttääkseen liian kovaa hampaiden harjausta kannattaa harjasta pitää kiinni kynäotteella nyrkkiotteen sijaan. Sähköhammasharjoissa on saatavilla malleja, jotka varoittavat merkkiäänelle liian kovasta harjaamisesta. Harjaustekniikassa saa neuvoja myös suuhygienistiltä.

Hammasharjan valinta – Käsihammasharja vai sähköhammasharja?

Käsikäyttöinen ja sähköhammasharja eroavat toisistaan harjaustekniikan osalta. Perinteisellä käsikäyttöisellä hammasharjalla teet itse enimmän työn ja liikutat harjaa nytkyttäen edestakaisin hampaiden pinnalla. Sähköhammasharja taas tekee pyöriviä ja sykkiviä liikkeitä ja sitä tarvitsee vain kuljettaa hampaiden pinnalla. Jotkin sähköhammasharjat toimivat ääniaaltotekniikalla (sonic), joka perustuu tiheään värähtelyyn.

Sen lisäksi, että sähköhammasharja vaatii vähemmän työtä käyttäjältä, se on usein myös pienempi kooltaan kuin perinteinen hammasharja. Pienen hammasharjan etu on se, että sillä pääsee paremmin käsiksi ahtaisiin, hankaliin paikkoihin suussa, kuten takimmaisiin poskihampaisiin.

Sähköhammasharja on tehokkaampi kuin käsikäyttöinen harja, mutta oikealla tekniikalla myös käsikäyttöisellä harjalla saadaan riittävä puhdistustulos. Hammasharjan valinta kannattaa tehdäkin omien mieltymysten mukaan. Miten hammasharja sopii suuhusi? Miltä hammasharjan varsi tuntuu käteen? Useimmat kuitenkin hyötyvät sähköhammasharjan käytöstä.

Käsihammasharjoissa on valtavasti valikoimaa eri mallisten varsien ja harjaspäiden osalta. Harjaspäät voivat olla eri mallisia, harjakset on voitu asetella eri tavoin ja voivat olla eri pituisia, pyöristettyjä tai kiillotettuja. Myös sähköhammasharjoihin on saatavilla erilaisia harjauspäitä, mutta valikoima on suppeampi verrattuna käsihammasharjoihin.

Sähköhammasharjan ja normaalin käsihammasharjan välimallina voidaan pitää paristokäyttöistä hammasharjaa. Se muistuttaa perinteistä käsiharjaa, mutta se värähtelee paristojen voimalla ja tuo lisätehoa hampaiden harjaamiseen.

Hammasharjan vaihto

Jotta hammasharjan harjausteho säilyy, tulee hammasharja vaihtaa vähintään kolmen kuukauden välein. Kulunut harja on tehoton ja voi vaurioittaa ikeniä. Jos hammasharjan harjakset rispaantuvat jo ennen kolmen kuukauden käyttöä, tulee harja vaihtaa aiemmin.

Käsikäyttöiset ja paristokäyttöiset hammasharjat korvataan kokonaan uusilla. Ladattavissa sähköhammasharjoissa vaihdetaan vain irrotettava harjaspää.

Hammasharja tulee säilyttää niin, että se pääsee kuivumaan kunnolla harjauskertojen välillä. Näin harja pysyy hygieenisena ja bakteerit harjassa eivät pääse lisääntymään. Hammasharja on aina henkilökohtainen, joten älä lainaa harjaasi kenellekään!

 

Lue lisää:

Karies eli hampaiden reikiintyminen

Hammasvälien puhdistus

Fluori ja hampaat

Hammaslääkärikeskus Furka

TÄSTÄ OULUN NETTIAJANVARAUKSEEN

TÄSTÄ IIN NETTIAJANVARAUKSEEN