• facebook
  • google
  • twitter

Hammashoito ja raskaus

  • Posted on: 28.8.2019
  • By:

Raskaus vaikuttaa merkittävästi odottavan äidin suun terveyteen ja suun terveydenhoitoon on tärkeää kiinnittää erityishuomiota odotusaikana. On myös hyvä muistaa, että äidin suun terveys vaikuttaa myös kehittyvään sikiöön. Parhaassa tapauksessa suun terveys otetaan huomioon jo raskauden suunnitteluvaiheessa.

hammashoito ja raskaus

 

 

 

 

 

Miten raskaus vaikuttaa suun terveyteen?

Raskaus näkyy suussa monin tavoin. Raskauden aikana syljen pH laskee hormonimuutosten vuoksi ja suu happamoituu. Lisäksi syljen koostumus muuttuu, muun muassa kalsiumin vähentymisen myötä, siten, että sen puskurointikyky happohyökkäyksiä vastaan heikkenee. Nämä muutokset altistavat hampaat reikiintymiselle. Raskauspahoinvointi ja oksentelu voivat myös aiheuttaa hammaseroosiota, hampaan kiilteen liukenemista.

Raskaus lisää niin ikään ientulehduksen riskiä. Puhutaan niin sanotusta raskausgingiviitistä, jolle odottava äiti on altis etenkin raskauden keskikolmanneksella. Jo pieni määrä plakkia hampaiden pinnalla voi aiheuttaa ientulehduksen ja ikenet vuotavat verta helposti.

Raskauden lopulla ja imetyksen aikana suun haitalliset bakteerit lisääntyvät ja altistavat suun terveyden ongelmille. Syljen puskurointikyky kuitenkin onneksi palautuu normaaliksi heti synnytyksen jälkeen.

Hammashoito ja raskaus – suun terveyden hoito raskauden aikana

Raskauden aikaisia ongelmia suun terveydessä voi ehkäistä tehostamalla kotihoitoa ja noudattamalla terveellisiä elintapoja. Hampaat tule pestä kahdesti päivässä fluorihammastahnalla ja hammasvälit puhdistaa päivittäin. Fluorihammastahnan käyttö ohjeiden mukaan on raskauden aikana turvallista.

Ksylitolituotteita suositellaan käytettäväksi säännöllisesti raskauden aikana. Ksylitolituotteet auttavat äidin suun terveyttä, mutta tutkimusten mukaan ne edistävät myös lapsen terveyttä. Säännöllinen ksylitolituotteiden käyttö voi estää kariesta aiheuttavan mutans-streptokokkibakteerin tartunnan lapselle.

On myös hyvä opetella terveelliset elintavat ja ruokailutottumukset koko perheen voimin, mielellään jo ennen raskauden alkua. Odottavan äidin monipuolinen ravinto on avainasemassa sikiön luuston normaalille kehitykselle. Lapsi oppii terveelliset elintavat ja ruokailutottumukset kotona ja nämä edistävät lapsen terveellistä kasvua.

Hammashoito ja raskaus – toimenpiteet raskauden aikana

On parasta, että jo raskautta suunnitellessa käy hammastarkastuksessa ja hoitaa mahdolliset suun terveyden ongelmat kuntoon. Hammashoito ja raskaus eivät kuitenkaan ole toisiaan poissulkevia tekijöitä. Raskauden aikanakin voidaan tehdä monia hammashoidon perustoimenpiteitä ja ylläpitävää hoitoa, kuten hammaskiven poistoa.

Hammaslääkäriliitto ei kuitenkaan suosittele laajoja hoitotoimenpiteitä raskausaikana, joten suun terveys tulisi hoitaa kuntoon jo ennen raskautta. Paras aika korjaaville toimenpiteille raskauden aikana on keskimmäinen kolmannes. Akuutit vaivat hoidetaan koko raskauden ajan.

Puudutus hammaslääkärissä on turvallista myös raskauden aikana ja voidaan tehdä normaalisti. Särkylääkkeiden käyttö on kuitenkin raskauden aikana rajoitetumpaa.

Hammashoito ja raskaus – raskaus ja hammasröntgen

Röntgentutkimuksia usein vältellään raskausaikana ja yleisestikin röntgenkuvaus tehdään vain silloin kuin lääkäri katsoo sen tarpeelliseksi. Hammasröntgeniä ei kuitenkaan ole raskauden vuoksi syytä vältellä.

Säteilyturvakeskuksen, Helsingin yliopiston sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin tekemän tutkimuksen mukaan hammasröntgenkuvauksesta aiheutuva säteilyannos on niin pieni, ettei se aiheuta haittaa sikiölle. Hammasröntgenissä säteily ei myöskään kohdistu suoraan vatsan alueelle. Haitallisempaa sekä sikiölle että odottavalle äidille on, jos esimerkiksi hammastulehdus jää havaitsematta ja hoitamatta röntgenin välttelyn vuoksi.

Lue lisää:

Suun ja hampaiden kotihoito

Gingiviitti eli ientulehdus

Ruokavalio ja suun terveys

Hammasröntgen ja koko leuan panoraamakuvaus

Hammaslääkärikeskus Furka

TÄSTÄ OULUN NETTIAJANVARAUKSEEN

TÄSTÄ IIN NETTIAJANVARAUKSEEN