• facebook
  • google
  • twitter

Hammashoito toimintakyvyn laskiessa

  • Posted on: 17.10.2018
  • By:

Iän myötä meidän kaikkien motoriset toiminnot ja näkö heikkenevät. Lisäksi erilaiset sairaudet tai vammat voivat vaikuttaa toimintakykyymme iästä riippumatta. Toimintakyvyn heikentyessä hampaiden hoito voi vaikeutua.

Suun terveyden ylläpitoon löytyy kuitenkin apuvälineitä. Hammashoito toimintakyvyn laskiessa on yhtä tärkeää kuin ennenkin, sillä suun terveys vaikuttaa myös yleisterveyteemme ja yleisesti elämänlaatuun.

Hammashoito toimintakyvyn laskiessa

 

 

 

 

 

Hammashoito toimintakyvyn laskiessa – panosta hammasharjaan

Hammashoito toimintakyvyn laskiessa vaikeutuu jo perus suuhygienian osalta. Motoristen toimintojen heiketessä arkisesta hampaiden harjaamisesta tulee vaikeampaa. Tehoa harjaukseen saa käyttämällä sähköhammasharjaa.

Sähköhammasharjat puhdistavat joko pyörivällä ja sykkivällä liikkeellä tai ääniaaltotekniikalla. Sähköhammasharjaa on helpompi käyttää käsien motoristen toimintojen heiketessä, sillä harjaa tarvitsee vain kuljettaa hampaita pitkin. Edestakaista liikettä, kuten tavallisella käsihammasharjalla, ei tarvita.

Sähköhammasharjoissa on usein myös melko paksu runko, josta on helppo pitää kiinni. Jos haluaa ehdottomasti käyttää tavallista käsihammasharjaa, kannattaa panostaa harjaan, jossa on paksu varsi helpottamassa harjan pitämistä käsissä.

Sähköhammasharjoja löytyy eri hintaluokista. Monissa nykyajan malleissa on apuna esimerkiksi ajastin tai harja voi kertoa, jos harjaat liian kovaa.

Sähköhammasharjaa yksinkertaisempi ja edullisempi vaihtoehto on paristokäyttöinen käsihammasharja, joka värisee tuoden tehoa harjaukseen. Se ei kuitenkaan ole yhtä tehokas kuin sähköhammasharja. Paristokäyttöinen hammasharja pitää vaihtaa kokonaan uuteen kolmen kuukauden välein tavallisen hammasharjan tavoin. Sähköhammasharjaan tarvitsee vaihtaa vain harjaspää.

Päivittäisessa hampaiden pesussa tarvitaan myös hammastahnaa. Jos hammastahnatuubin puristaminen on käynyt vaikeaksi, voi apuna käyttää tuubinpuristinta.Tuubinpuristin asetaan tuubin päästä paikalleen ja liuttamalla puristinta alaspäin se puristaa tahnan ulos ilman voimankäyttöä.

Hammashoito toimintakyvyn laskiessa – hammasvälien puhdistus

Hampaiden pesun lisäksi toinen tärkeä päivittäinen rutiini suun terveyden ylläpidossa on hammasvälien puhdistus. Hammasvälien puhdistukseen voi käyttää hammaslankaa, hammasväliharjaa tai hammastikkuja.

Väline hammasvälien puhdistukseen valitaan yleensä muun muassa hammasvälien koon mukaan. Toimintakyvyn heiketessä, erityisesti motoristen toimintojen, hammasvälien puhdistuksesta voi kuitenkin tulla vaikeaa ja on tärkeä panostaa helppokäyttöiseen apuvälineeseen.

Hammaslankain on usein paras apuväline toimintakyvyn heiketessä. Hammaslankain on muovinen apuväline, johon hammaslanka on valmiiksi pingotettu, ja jolla lanka on helppo viedä hammasväleihin. Lankaimia löytyy eripituisilla varsilla ja kokeilemalla löytää itselleen sopivimmat lankaimen.

Hammasproteesien puhdistus

Monella ikäihmisellä on suussaan hammasproteeseja. Kiinteät proteesit puhdistetaan, kuten omat hampaat. Irrotettavat proteesit tulee puhdistaa päivittäin, mutta niiden puhdistus poikkeaa hieman omista hampaista.

Irrotettavien hammasproteesien puhdistukseen käytetään käsitiskiainetta, mietoa nestemäistä saippuaa tai proteesien puhdistukseen tarkoitettua puhdistusnestettä. Tavallista hammastahnaa ei saa käyttää, sillä se on liian hankaavaa ja voi naarmuttaa proteesia. Lisäksi käytetään erityistä proteesiharjaa tavallisen hammasharjan sijasta.

Hammasproteesit on syytä pestä esimerkiksi pyyheliinan päällä. Näin ne eivät pudotessaan rikkoudu. Varovaisuuteen on erityisesti syytä panostaa käsien toimintakyvyn laskiessa.

Päivittäisen puhdistuksen lisäksi irrotettavat proteesit tulee tehopuhdistaa, desinfioida, noin kerran viikossa. Tehopuhdistukseen käytetään puhdistustabletteja tai -liuosta. Puhdistustabletit ovat helppokäyttöisiä, jos käsien motoriikka on heikentenyt. Tehopuhdistuksen voi tehdä hieman tiheämmin, jos proteesien päivittäinen puhdistus on hankalaa.

Hammashoito ja muistisairaudet

Hammashoito toimintakyvyn laskiessa on erityisen hankalaa monesti muistisairaiden kohdalla. Muistisairas henkilö ei välttämättä yksinkertaisesti muista hampaiden pesua tai hammasproteesien hoitoa. Jossain vaiheessa muistisairas tulee tarvitsemaan omaisten ja hoitohenkilökunnan apua suun terveyden ylläpidossa.

Muistisairaan hammashoitoa voi helpottaa esimerkiksi kirjoittamalla hänelle helpot, selkeät ohjeet päivittäisiin hammashoidon rutiineihin. Kannattaa myös hyödyntää nykyteknologiaa ja laittaa vaikkapa puhelimeen muistutus hampaiden pesusta, mikäli puhelimen käyttö on vielä luontevaa.

Kun muistisairaus on edennyt pitkälle, on suun terveydestä huolehtimen omaisten ja hoitohenkilökunnan vastuulla. Päivittäisten hammashoidon rutiinien lisäksi on hyvä panostaa myös terveelliseen ruokavalioon, joka ylläpitää suun terveyttä.

Lue lisää:

Ikääntyneiden hammashoito

Hammasproteesin hoito-ohjeet

Muistisairauksien vaikutus suun terveyteen

Hammasharjan valinta

Hammaslääkärikeskus Furka

TÄSTÄ OULUN NETTIAJANVARAUKSEEN

TÄSTÄ IIN NETTIAJANVARAUKSEEN