• facebook
  • google
  • twitter

Hammasimplantin jälkihoito ja yleisimmät ongelmat

  • Posted on: 16.4.2019
  • By:

Hammasimplantilla korvataan yksittäisiä tai useita puuttuvia hampaita. Implantti on keinojuuri, joka kiinnitetään leukaluuhun. Hammasimplantin päälle rakennetaan proteesi, usein hammaskruunu tai -silta, mutta implantilla voidaan parantaa myös esimerkiksi irrotettavien proteesien kiinnitystä. Hammasimplantti on kestävä ja luonnollisen tuntuinen sekä näköinen tapa korvata puuttuvia hampaita.

Hammasimplantin jälkihoito perustuu ennen kaikkea hyvään suuhygieniaan. Implanttihoidon onnistumiseen voi myös vaikuttaa muun muassa tupakointi tai suun tulehdukset.

hammasimplantin jälkihoito

 

 

 

 

 

Hammasimplantin kiinnitys

Hammasimplanttihoito aloitetaan perusteellisella suun terveyden tutkimuksella ja röntgenkuvauksilla. Varsinainen kiinnitysprosessi tapahtuu yleensä kaksivaiheisesti.

Ensin implantti kiinnitetään pienen kirurgisen toimenpiteen aikana leukaluuhun. Kun implantti on luutunut tukevasti paikoilleen, voidaan sen päälle rakentaa proteesi tai käyttää implanttia irtoproteesin kiinnityksen tukena. Yleensä luutuminen tapahtuu muutaman kuukauden kuluessa. Jos tarvitaan luusiirre, on luutumisaika pidempi.

Lue lisää hammasimplantista artikkelistamme täältä.

Hammasimplantin jälkihoito

Hammasimplantin jälkihoito on yksinkertaista, sillä valmista hammasimplanttia hoidetaan kiinnityksen jälkeen samoin kuin omia hampaita. Säännölliset hammaslääkärin tarkastukset ovat välttämättömiä, jotta mahdolliset ongelmat voidaan havaita ajoissa ja implantin kunto tarkastaa.

Implanttihammasta pestään omien hampaiden tavoin kahdesti päivässä fluorihammastahnalla. Hammasvälien puhdistus on erityisen tärkeää implantin pysyvyyden kannalta. Hammasvälit puhdistetaan päivittäin hammaslangalla, -tikulla tai hammasväliharjalla.

Hammaslääkärisi tai suuhygienistisi voi opastaa sinua hampaiden hoidossa implanttihoitoa ennen tai sen jälkeen.

Hammasimplantin yleisimmät ongelmat

Implantoinnin hoitoennuste on todella hyvä. Tutkimusten mukaan jopa yli 95 % implanteista toimii ongelmitta 10 vuoden kuluttua implantin kiinnittämisestä. Hammasimplanttihoito voi kuitenkin epäonnistua monesta syystä, joihin on hyvä tutustua ja varautua etukäteen. Huolellinen hammasimplantin jälkihoito ehkäisee monia ongelmia tehokkaasti.

Implantin luutumisessa voi toisinaan olla ongelmia, jolloin se joudutaan kiinnittämään kokonaan uudelleen. Luutumiseen voi vaikuttaa esimerkiksi tupakointi tai huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes. Myös pään alueen sädehoito voi vaikeuttaa implantin kiinnittymistä. Nykyisin ongelmat luutumisessa ovat kuitenkin harvinaisia.

Tyypillisempi ongelma implanttihoidossa on implantin päälle rakennetun proteesin lohkeaminen. Hammasproteesit valmistetaan tavallisesti keramiasta ja ne voivat lohjeta. Pienet lohkeamat voidaan helposti hoitaa joko hionnalla ja kiillotuksella tai muovipaikalla. Isot lohkeamat vaativat proteesin irrottamisen ja korjaamisen tai kokonaan uuden proteesin valmistuksen.

Suun tulehdukset ovat toinen tavallinen ongelma implanttihoidossa. Kavalia tulehduksia on usein vaikea havaita itse, joten säännölliset hammaslääkärin tarkastukset ovat välttämättömiä.

Implanttia ympäröivän ikenen tulehdusta kutsutaan perimukosiitiksi. Bakteerien aiheuttama perimukosiitti vastaa luonnollisen hampaan ientulehdusta. Perimukosiitin hoitona on huolellinen hampaiden ja hammasvälien puhdistus. Mikäli kotihoito ei ole riittävää, voidaan hampaat puhdistuttaa ammattilaisella, joka myös ohjeistaa kotihoidossa.

Hoitamattomana perimukosiitti voi levitä implanttia ympäröivään luuhun. Tila vastaa hampaiden kiinnityskudosten sairautta, parodontiittia, mutta sitä kutsutaan hammasimplanttien yhteydessä peri-implantiitiksi. Peri-implantiitti alkaa tuhota luukudosta, jolloin implantin kiinnitys heikkenee ja se voi lopulta irrota kokonaan. Mikäli implantti on jo alkanut liikkua, on sen menetys todennäköistä. Peri-implantiitti on vaikea pysäyttää ja se vaatii aina hoitoa hammaslääkärin vastaanotolla huolellisen kotihoidon lisäksi.

Tupakointi ja diabetes voivat vaikeuttaa implantin luutumista, mutta altistavat myös suun tulehduksille. Tupakointi on syytä lopettaa jo ennen implanttihoidon aloitusta.

Lue lisää:

Suukirurgisen toimenpiteen jälkeen

5 kysymystä hammasimplantista

Hammaslääkärikeskus Furka

TÄSTÄ OULUN NETTIAJANVARAUKSEEN

TÄSTÄ IIN NETTIAJANVARAUKSEEN