• facebook
  • google
  • twitter

Hammaskiven poisto suuhygienistillä

  • Posted on: 15.3.2019
  • By:

Hammaskiven poisto on yleinen vastaanotolla tehtävä toimenpide. Hammaskiven poisto on tärkeää, sillä hammaskivi edistää iensairauksien kehittymistä sekä hampaiden reikiintymistä.

Hammaskiven poiston voi tehdä hammaslääkäri tai suuhygienisti. Suuhygienistin suorittamasta hammaskiven poistosta voit saada Kela-korvauksen, kun siihen on hammalääkärin lähete.

hammaskiven poisto

 

 

 

 

 

Mitä on hammaskivi?

Hammaskivi on hampaiden pinnalle kovettunutta bakteeripeitettä eli plakkia. Plakki reagoi syljen mineraalien kanssa ja kovettuu ajan mittaan hampaiden pinnalle, jos sitä ei poisteta ajoissa. Hammaskiven muodostuminen on yksilöllistä, sillä eri ihmisten syljessä on eri määrä mineraaleja. Joillekin hammaskiveä voi kehittyä viikoissa, mutta useimmiten hammaskiveä syntyy pitkällä aikavälillä kuukausien ja vuosien aikana.

Hammaskiveä kertyy erityisen helposti sylkirauhasten tiehyiden lähelle suussa, alaetuhampaiden takapinnoille ja yläposkihampaiden posken puoleisille pinnoille. Hammaskivi näkyy hampaiden pinnalla vaalean kellertävänä. Ientaskuissa hammaskivi on tummaa ja sen voi nähdä vain hammaslääkäri tai suuhygienisti vastaanotolla, instrumenttien avulla.

Miksi hammaskivi pitää poistaa vastaanotolla?

Hammaskivi edistää monia suun terveyden ongelmia, joten se tulee poistaa. Kovettunut bakteeripeite ei enää irtoa kotihoidolla ja normaalilla hampaiden harjauksella, vaan sen poistamiseen tarvitaan ammattilainen.

Hammaskivi edistää iensairauksia: ientulehduksia ja kiinnityskudosten sairautta, parodontiittia. Ientulehdus syntyy nopeasti, jopa muutamassa päivässä ja se voi aiheuttaa mm. ikenien arkuutta, punoitusta ja verenvuotoa. Iensairaudet voivat myös aiheuttaa pahaa makua suussa ja pahanhajuista hengitystä. Vakavampi parodontiitti voi oireilla aluksi ientulehduksen tavoin, mutta hoitamattomana se voi johtaa hampaiden menetykseen.

Hammaskivi tarjoaa erinomaisen tarttumapinnan bakteereille. Tämän vuoksi se edistää myös hampaiden reikiintymistä suun tulehdusten lisäksi.

Hammaskiven poisto suuhygienistillä

Hammaskiven ehkäisy on tärkeää omahoitoa. Hampaat tulee pestä kahdesti päivässä ja hammasvälit puhdistaa joka päivä. Hammasvälien puhdistus on tärkeää hammaskiven ennaltaehkäisyssä ja unohtuu monilta. Hammasväleihin kuitenkin kertyy helposti salakavalaa plakkia, jota ei itse näe. Hammasvälien puhdistus auttaa myös pitämään hammaskiven poissa ientaskuista.

Hammaskiven poisto on tavallinen suuhygienistin suorittama toimenpide ja keskeinen osa suuhygienistin ennaltaehkäisevää hammashoitoa. Hammaskivi voidaan poistaa joko käsi-instrumenteilla tai ultraäänilaitetta käyttäen.

Käsi-instrumentein kovettunut bakteeriplakki raaputetaan irti hampaiden pinnalta mekaanisesti ikenien ala- ja yläpuolelta. Ultraäänipuhdistus perustuu korkeataajuiseen värähtelyyn, joka irroittaa hammaskiven hampaiden pinnalta. Samalla hampaita huuhdellaan vedellä. Ammattilaisen tekemänä toimenpide ei vahingoita hammaskiillettä eikä ikeniä.

Hammaskiven poisto on melko lyhytkestoinen toimenpide, joka kuitenkin saattaa tuntua epämiellyttävältä. Tarvittaessa ikenet voidaan puuduttaa pinnallisesti puudutusgeelillä, jos ikenet ovat herkät. Ultraäänipuhdistus koetaan usein miellyttävämmäksi kuin mekaaninen puhdistus. Usein ultraäänipuhdistuskin kuitenkin viimeistellään käsi-instrumentein.

Ajan hammaskiven poistoon suuhygienistille voi varata kuka tahansa. Saadaksesi Kela-korvauksen suuhygienistin tekemästä hammaskiven poistosta tarvitset kuitenkin hammaslääkärin lähetteen. Lähetteen voi pyytää esimerkiksi tarkastuskäynnin yhteydessä ja se on voimassa kaksi vuotta.

Lue lisää:

Hammaskivi ei irtoa pelkällä harjauksella

Gingiviitti eli ientulehdus

Parodontiitti on yleinen suun sairaus

Suuhygienistin palvelut

Hammaslääkärikeskus Furka

TÄSTÄ OULUN NETTIAJANVARAUKSEEN

TÄSTÄ IIN NETTIAJANVARAUKSEEN