• facebook
  • google
  • twitter

Hammaskivi ei irtoa pelkällä harjauksella

  • Posted on: 18.12.2015
  • By:
hammaskivi

Hampaan pinnalle kertyvä hammaskivi on vaaleankellertävää.

Hammaskivellä tarkoitetaan hampaan pinnalle muodostunutta, kovettunutta mineraalikerrosta. Hammaskiveä syntyy, kun hampaan pinnoille jäänyt bakteeriplakki reagoi syljen sisältämien mineraalien kanssa ja kovettuu hampaan pinnalle tiiviiksi kerrokseksi. Hammaskivi ei lähde harjaamalla, joten poistamisessa tarvitaan hammaslääkärin tai suuhygienistin apua.

Alttius hammaskiven muodostumiselle on yksilöllistä. Jokaisen ihmisen syljessä on eri määrä mineraaleja, jotka edesauttavat plakin kiteytymistä kovaksi hammaskiveksi, ja joillekin hammaskiveä kertyy jopa muutamassa viikossa. Tavallisimmin hammaskivi kuitenkin vaatii kuukausia tai vuosia kehittyäkseen. Hammaskiveä kertyy erityisen herkästi kohtiin, jotka sijaitsevat lähellä suurien sylkirauhasten tiehyitä. Näitä kohtia ovat alhaalla edessä sijaitsevien hampaiden takapinnat sekä yläposkihampaiden posken puoleiset pinnat.

Hampaan pinnalla näkyvä hammaskivi on väriltään vaalean kellertävää. Näkyvän hammaskiven lisäksi myös ikenien alle ientaskuihin voi kertyä hammaskiveä. Ikenien alle kerääntynyt hammaskivi on väriltään tummaa ja sitä ei voi nähdä päällepäin, vaan se havaitaan hammastarkastuksessa instrumenttien avulla.

Hammaskivi lisää ientulehduksen riskiä

Hammaskiven pinta on karhea, joten se kerää itseensä helposti bakteereja. Bakteerit puolestaan aiheuttavat herkästi ientulehdusta, joka hoitamattomana voi edetä aina syvälle hampaiden kiinnityskudoksiin asti. Pidemmälle ehtinyttä hampaiden kiinnityskudossairautta kutsutaan parodontiitiksi. Ientulehduksen oireita ovat turvotus ja verenvuoto ikenissä sekä usein myös pahanhajuinen hengitys.

Poista plakki ajoissa

Suurin syypää hammaskiven muodostumiseen on plakki. Plakki on hampaiden pinnalle kerääntynyttä bakteerimassaa, joka voi kovettua hammaskiveksi, mikäli sitä ei poisteta ajoissa. Plakin sisältämät bakteerit lisäävät paitsi ientulehduksen ja kiinnityskudosten tulehduksen, myös hampaiden reikiintymisen riskiä.

Plakin kerääntymistä hampaiden pinnoille voidaan ehkäistä hyvällä hammashygienialla. Huolellinen hammasvälien puhdistaminen ja säännöllinen harjaus pitävät suun bakteerit kurissa. Hammaskiveksi muuttunut plakki puolestaan on jo niin kovettunutta, ettei sitä voida enää poistaa harjaamalla.

Hammaskivi voidaan poistaa hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolla. Poistamisessa käytetään apuna joko käsi-instrumentteja tai ultraäänilaitetta. Käsi-instrumentilla tehtävä hammaskiven poisto saattaa toisinaan tuntua joidenkin potilaiden mielestä hieman epämiellyttävältä. Jos hammaskiven poisto sattuu tai potilaan ikenet ovat hyvin herkät, voidaan hampaiden ja ikenien alue puuduttaa pinnallisesti ennen hammaskiven poistoa. Ammattilaisen suorittamana hammaskiven poisto ei vahingoita hammaskiillettä eikä ikeniä.

Lue lisää hampaiden puhdistuksesta vastaanotolla.

 

Lisää aiheesta:

Ientulehdus voi esiintyä myös oireettomana

Karies eli hampaiden reikiintyminen

Suuhygienistin palvelut

 

Hammaslääkärikeskus Furka

NETTIAJANVARAUS OULU

NETTIAJANVARAUS II