• facebook
  • google
  • twitter

Hammaskivi aiheuttaa monet suun terveyden ongelmista

  • Posted on: 17.4.2018
  • By:

Hammaskivi muodostuu, kun hampaiden pinnalla oleva bakteeripeite, plakki, pääsee ajan mittaan kovettumaan. Kun plakki on muuttunut hammaskiveksi, se ei enää irtoa hampaista harjaamalla, vaan se täytyy poistaa hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolla.

Hammaskivi aiheuttaa suussa monenlaisia ongelmia. Muun muassa ientulehdus ja hampaiden reikiintyminen voivat olla seurausta hammaskivestä.

 

hammaskivi

 

 

 

 

 

Hammaskivi – suun tulehdusten syy

Hammaskivi edistää ientulehdusta, joka edetessään aiheuttaa hampaiden kiinnityskudosten sairauden parodontiitin. Ientulehdus oireilee kipeinä, punoittavina, turvonneina ikeninä ja ikenet saattavat vuotaa verta hampaita harjatessa. Myös pahanhajuinen hengitys tai paha maku suussa voivat olla merkki ientulehduksesta. Kannattaa muistaa, että aina ientulehduksen oireet eivät ole selviä.

Ientulehduksesta kärsii arviolta jopa kolme neljästä aikuisesta. Ientulehdus myös syntyy nopeasti, jopa muutamassa päivässä, mikäli hampaita ei pestä päivittäin.

Hoitamattomana ientulehdus aiheuttaa parodontiitin. Parodontiitilla tarkoitetaan bakteerien aiheuttamaa, hampaiden kiinnityskudoksia vaurioittavaa sairautta. Parodontiittia esiintyy yleensä aikuisilla ja moni ei edes tiedä kärsivänsä sairaudesta. Parodontiitin oireet ovat usein lieviä tai se voi olla oireeton.

Parodontiitin oireet ovat aluksi vastaavat kuin ientulehduksen. Pitkälle edennyt parodontiitti tuhoaa hampaiden kiinnityskudoksia, jolloin hammas alkaa heilua ja hammasvälit voivat suurentua. Lopulta hammas irtoaa kokonaan.

Hammaskivi ja karies

Hammaskivi aiheuttaa tulehdusten lisäksi usein kariesta, hampaiden reikiintymistä. Hammaskiven karhea pinta on oivallinen alusta bakteereille, jotka reagoivat sokereiden kanssa muodostaen happoja, jotka liuottavat hampaan pinnan mineraaleja. Näin hampaaseen pääsee lopulta syntymään reikä.

Hammaskiven hoito

Hammaskiven paras hoito on ennaltaehkäisy. Hyvä suuhygienia, hampaiden harjaus kahdesti päivässä ja hammavälien puhdistus päivittäin, auttavat pitämään plakin pois hampaista, jolloin hammaskiveä ei pääse muodostumaan. On syytä muistaa, että hammaskiveä kertyy hampaiden näkyvien pintojen lisäksi ikenien alle, minkä vuoksi hammasvälien puhdistus on tärkeää. Säännöllisillä hammastarkastuksilla pidetään huoli, että hammaskiveä ei ole päässyt kertymään ja hammaslääkäri voi tarvittaessa ohjata potilaan hammaskiven poistoon.

Hammaslääkäri tai suuhygienisti voi poistaa hammaskiven joko käsi-instrumentein tai ultraäänilaitteella. Jos hammaskiven poisto tuntuu epämiellyttävältä, voidaan ikenet ensin puuduttaa. On kuitenkin tärkeä muistaa, että hammaskiveä ei voi itse poistaa.

Tyypillisesti hammaskiveä kertyy sylkirauhasten tiehyiden kohdalle suussa, eli alaetuhampaiden takapinnoille ja yläposkihampaiden posken puoleisille pinnoille. Hammaskivi näkyy hampaiden pinnalla vaalean kellertävänä ja ientaskuissa se on tummaa.

Lue lisää:

Hammaskivi ei irtoa pelkällä harjauksella

Gingiviitti eli ientulehdus

Parodontiitti on yleinen suun sairaus

Karies eli hampaiden reikiintyminen

Hammaslääkärikeskus Furka:

NETTIAJANVARAUS OULU

NETTIAJANVARAUS II