• facebook
  • google
  • twitter

Hammaslääkärin tarkastus – älä välttele hammaslääkäriä!

  • Posted on: 13.9.2019
  • By:

Hammaslääkärin tarkastus on tarpeellinen meille kaikille. Hammastarkastusta tai käyntiä hammaslääkärissä ei kannata viivytellä. Säännöllisillä tarkastuksilla pidetään huoli, ettei suussa pääse etenemään mikään piilevä vaiva. Oireillessa on myös syytä mennä hammaslääkäriin pian, jotta ongelma ei pääse pahenemään.

hammaslääkärin tarkastus

 

 

 

 

 

Miksi ihmiset viivyttelevät hammaslääkärissä käynnin kanssa?

Hammaslääkärissä – tai muussakaan lääkärissä – käynti ei ole kenenkään mielipuuhaa. Hammaslääkärissä käynti on kuitenkin kaikille tarpeellista.

Hammaslääkäriä vältellään monesta syystä. Hammaslääkäripelko on erittäin yleistä ja sen syynä voi olla niin pelko kivusta kuin tunne kontrollin puutteesta. Lisäksi hammaslääkäriä saatetaan vältellä häpeän vuoksi. Hävetään, että hampaita ei ole hoidettu parhaalla tavalla tai pelätään, että hampaista löytyy ongelmia.

Hammaslääkärikäyntiä ei kuitenkaan näiden syiden vuoksi kannata vältellä. Pelkopotilaille on monia apukeinoja, joiden avulla tarvittavat hoidot saadaan tehtyä. Kun kerrot hammaslääkärille peloistasi, voidaan hoito suunnitella sinulle sopivaksi.

Häpeä on myös huono syy jättää hammaslääkärin tarkastus välistä. Hammaslääkärin työtä on suun ja hampaiden terveyden tarkastus ja hoito, he eivät arvostele tai tuomitse sinua. Ohjeiden antoa ei kannata tulkita arvosteluksi, se on vain keino hammaslääkärillesi edistää suusi terveyttä.

Hammaslääkärin tarkastus

Hammaslääkärin tarkastus tulisi suorittaa säännöllisesti. Hammaslääkärisi määrittää sinulle sopivan hoitovälin, usein sopiva tarkastusväli on yksi vuosi.

Hammastarkastuksessa hammaslääkärisi tarkastelee suun ja hampaiden terveyttä kokonaisvaltaisesti. Hampaiden kunnon lisäksi tarkastetaan kieli, ikenet, suun limakalvot, purenta ja leukanivelen toiminta. Tarvittaessa voidaan myös tehdä röntgentutkimuksia.

Miksi hammaslääkärin tarkastusta ei tule viivytellä?

Hammaslääkärin välttelyllä on monia, usein ikäviä, seurauksia. Säännöllisten tarkastusten tavoite on ehkäistä ja havaita suun terveyden ongelmat hyvissä ajoin. Mikäli hoitoa viivytellään, pääsevät ongelmat pahenemaan ja niiden hoito on sekä vaativampaa että kalliimpaa.

Vaikka suu tai hampaat eivät oireilisi, ovat säännölliset hammaslääkärin tarkastukset tarpeen. Monet suun terveyden ongelmat voivat olla oireettomia. Esimerkiksi hyvinkin yleiset vaivat, kuten hammasytimen tulehdus ja ientulehdus, voivat olla täysin oireettomia. Edetessään tulehdukset pääsevät pahenemaan ja voivat aiheuttaa hampaiden menetyksiä tai levitä muualle elimistöön.

Oireiden kohdalla hakeudu hoitoon nopeasti

Kun suussa tai hampaissa on oireita, on ne syytä tutkituttaa mahdollisimman pian. Oireita voi olla niin hammassärky, hampaan liikkuminen, ikenien turvotus tai turvotus hampaan seudulla, verenvuoto ja märkävuoto ikenistä, imusolmukkeiden paikallinen suurentuminen, kuumeilu, tai erilaiset limakalvomuutokset. Kaikki oireet on syytä tutkituttaa hammaslääkärin vastaanotolla niin pian kuin mahdollista.

Mikäli oireiden yhteydessä esiintyy vaikeuksia nielemisessä, puhumisessa, pään kääntämisessä tai hengityksessä, voi kyseessä olla jo vakavampi, sairaalahoitoa vaativa tulehdus. Tällöin hoitoon on hakeuduttava välittömästi.
Äkillinen korkean kuumeen nousu tai oireiden nopea kehittyminen voivat myös kieliä pikaisesta avun tarpeesta.

Lue lisää:

Hammastarkastus on edullinen satsaus terveyteen

Hammaslääkäripelko – hammaslääkäriä ei tarvitse pelätä!

Mistä hammassärky johtuu?

Hammasperäiset infektiot ja niiden hoito

Hammaslääkärikeskus Furka

TÄSTÄ OULUN NETTIAJANVARAUKSEEN

TÄSTÄ IIN NETTIAJANVARAUKSEEN