• facebook
  • google
  • twitter

Hammaslääkäripelko on selätettävissä

  • Posted on: 22.1.2016
  • By:

Suukirurgisen toimenpiteen jälkeen

Hammaslääkärissä käynti jännittää yllättävän monia. Toisinaan jännitys saattaa olla niin voimakasta, että ihminen alkaa vältellä hammaslääkäriin menoa, vaikka kuinka hammasta kolottaisi. Asiantuntevalla ja hellävaraisella hoidolla pelosta voi kuitenkin päästä eroon.

Miksi hammaslääkärissä pelottaa?

Hammaslääkärin vastaanotolle meno saattaa aiheuttaa toisinaan jännitystä. Lievä tai kohtalainen jännitys on aivan normaalia, onhan suun alue herkkä paikka. Joitakin hammaslääkärissä käynti pelottaa enemmän. Tutkimusten mukaan jopa joka kymmenettä suomalaista hammaslääkäripelko vaivaa niin paljon, että se saa välttelemään hoitoon hakeutumista.

Hammaslääkäripelko voi joillakin liittyä aiempiin kokemuksiin hammaslääkärissä. Toisia saattaa pelottaa mahdollinen kipu tai vaikka jokin tietty toimenpide, kuten puudutus. Pelon tiedetään siirtyvän usein perheen sisällä: vanhemmat saattavat tahtomattaan tartuttaa oman hammaslääkäripelkonsa myös jälkikasvuunsa, vaikka lapsi ei aiemmin olisi hammaslääkäriä jännittänytkään.

Miten hammaslääkäripelkoa voidaan lievittää?

Hammaslääkäripelosta kannattaa aina kertoa omalle hammaslääkärille. Ammattitaitoinen hammaslääkäri osaa ottaa asiakkaan pelon huomioon toimenpiteitä tehdessään, ja monet hammaslääkärit ovat erikoistuneet hoitamaan juuri pelkopotilaita. Meillä Furkassa voimme suunnitella yhdessä pelkopotilaiden kanssa jo ennen toimenpidettä, miten jännitystä voitaisiin parhaiten lievittää. Vastaanotollamme työskentelee myös monia pelkopotilaisiin erikoistuneita hammaslääkäreitä.

Hammaslääkärin kanssa voidaan esimerkiksi sopia yhteisestä merkistä, jonka potilas antaa, kun haluaa saada hammaslääkärin huomion tai pitää pienen tauon. Omaan hengitykseen keskittyminen ja rentoutusharjoitukset voivat myös helpottaa jännityksen tunnetta. Toisia saattaa rauhoittaa musiikin kuuntelu. Koska pelon tunne on yksilöllistä, ovat myös parhaat pelonlievityskeinot erilaisia. Monille tärkein pelonlievittäjä on tuttu ja turvallinen hammaslääkäri, jonka kanssa jännityksestä voi puhua avoimesti.

Nukutushammashoitoa vaikeimpaan jännitykseen

Kaikkein vaikeimmissa pelkotapauksissa voidaan käyttää apuna lääkinnällisiä keinoja, kuten esilääkitystä, sedaatiota tai yleisanestesiaa eli nukutushammashoitoa. Lääkinnällisiin keinoihin voidaan turvautua sellaisissa harvinaisissa tapauksissa, joissa muista pelonlievityskeinoista ei ole apua. Nukutushammashoidosta löydät lisätietoa täältä.

 

Hammaslääkärikeskus Furka

NETTIAJANVARAUS OULU

NETTIAJANVARAUS II