• facebook
  • google
  • twitter

Hammaslääkäripelko – Hammaslääkäriä ei tarvitse pelätä

  • Posted on: 10.7.2019
  • By:

Hammaslääkäripelko on yleistä niin aikuisten kuin lapsien keskuudessa. Arviolta lähes kolmasosa suomalaisista pelkää hammaslääkäriä ainakin jonkin verran ja joka kymmenennellä pelko on kovaa.

Hammaslääkäriä ei kannata kuitenkaan pelon vuoksi vältellä. Nykymenetelmillä hammashoito on paljon miellyttävämpää kuin aikoinaan ja hammaslääkärin kanssa keskustelemalla saadaan hoito suunniteltua sinulle sopivaksi.

hammaslääkäripelko

 

 

 

 

 

Hammaslääkäripelko

Hammaslääkäripelko voi juontaa juurensa epämiellyttäviin kokemuksiin aikaisemmilla hammaslääkärikäynneillä. Monet aikuiset muistavat kivuliaita kokemuksia lapsuudesta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että hammaslääkärien menetelmät ovat parantuneet vuosien varrella.

Aina pelko ei johdu omista, ikävistä kokemuksista. Pelko voi tarttua myös muiden kertomuksista. Hammaslääkäriä pelkäävien vanhempien ei tulisi kertoa peloistaan lapsilleen, jotta nämä eivät oppisi pelkäämään hammaslääkäriä. Pelon taustalla voi olla myös tunne kontrollin puutteesta.

Yleinen syy hammaslääkärin välttelyyn on myös häpeä hampaiden kunnosta. Jos hammaslääkärikäynti on venähtänyt ja omassa suuhygieniassa on mahdollisesti puutteita, voi käynti hammaslääkärissä tuntua epämiellyttävältä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että mitä pitempään hammashoitoa venyttää, sitä pahemmaksi tilanne pääsee. Hammaslääkärit myös ovat nähneet kaikenlaisia suita ja heidän työnsä on kartoittaa suun terveydentila ja hoitaa sitä, ei arvostella sinua.

Etsi itsellesi sopiva hammaslääkäri

Parasta apua hammaslääkäripelkoon on löytää itselleen sopiva hammaslääkäri, jonka kanssa voi luoda luottamukseen perustuvan hoitosuhteen. Monet hammaslääkärit ovat tottuneet pelkopotilaisiin.

Ensimmäinen askel on saada varattua aika hammaslääkäriin ja kannattaa jo aikaa varatessa kertoa peloista. Muista, että hammaslääkäripelko on todella yleistä eikä sitä tarvitse hävetä. Jos ajanvaraus jo tuottaa ongelmia, pyydä ystävää tai perheenjäsentä varaamaan aika puolestasi ja sovi hammaslääkärin kanssa jatkossa tulevista, säännöllisistä kutsuista hammaslääkäriin.

Hammaslääkärin kanssa voi ja kannattaa keskustella pelosta ja sen syistä. Kun pelon syyt tiedetään, voidaan hoito suunnitella niiden mukaan. Puudutuksen avulla suurin osa toimenpiteistä on kivuttomia ja puudutuspiikin pistoonkin voidaan käyttää pintapuudutetta.

Mikäli pelon taustalla on tunne kontrollin puutteesta, voi hammaslääkärin kanssa sopia, että tämä kertoo koko ajan mitä on tekemässä seuraavaksi. Monet hammaslääkärit toimivat näin jo kaikkien potilaiden kohdalla. Hammaslääkärin kanssa voi myös sopia merkin, esimerkiksi käden noston, jolloin hammaslääkäri tietää, että tarvitset tauon. Merkin avulla voit kommunikoida hammaslääkärin kanssa, vaikka suussa olisi hoitoinstrumentteja.

Pelkoa voi pyrkiä lievittämään itse esimerkiksi rentoutusharjoituksilla. Jos, musiikki rauhoittaa sinua, voit myös ottaa musiikkisoittimen vastaanotolle ja kuunnella haluamaasi musiikkia toimeenpiteen ajan.

Hammaslääkäripelko – esilääkitys

Jos hammaslääkäripelko ei tunnu helpottuvan hammaslääkärin kanssa keskustelemalla ja sopimalla toimintatavoista, voidaan pelkoa lievittää myös lääkkeillä. Suun kautta otettava esilääkitys on hyvä tapa vähentää pelkoa.

Suun kautta otettava esilääkitys otetaan tuntia tai puolta tuntia ennen hoitoa tyhjään vatsaan. Lääke saa olon tuntumaan uniselta ja rennolta. Potilas ei välttämättä muista toimenpiteitä kunnolla jälkeenpäin. Esilääkityksen jälkeen tarvitsee saattajan kotiin eikä autoa saa ajaa.

Suun kautta otettava esilääkitys on useimmille pelkopotilaille riittävä apu. Joskus esilääkitys tarvitaan vain ensimmäisellä käynnillä ja jatkossa hoito onnistuu jo ilman lääkitystä, kun ensimmäiset askeleet pelon selättämiseen on otettu.

Sedaatio ja nukutus

Voimakkaampia keinoja pelkopotilaiden auttamiseksi on suonensisäinen sedaatio sekä nukutushammashoito. Sekä sedaatiota että nukutusta varten paikalla pitää olla anestesialääkäri. Sedaatiossa potilas on hereillä, mutta erittäin tokkurainen.

Nukutushammashoito on viimeinen hoitotapa kaikkein vaikemmille pelkotapauksille, ja usein kun halutaan hoitaa koko suu kerrallaan kuntoon. Nukutushammashoitoa varten potilaan tulee olla perusterve. Nukutushoitoa ennen on käytävä tarkastuksessa ja hammasröntgenissä, jolloin tehdään hoidontarpeen arviointi. Hammaslääkärille tulee kertoa kaikki mahdolliset lääkitykset, allergiat ja tieto terveydentilasta. Jos terveydentilassa on poikkeavuuksia, voidaan nukutushoitoa varten tarvita lääkärinlausunto ja mahdollisesti verikokeita.

Nukutushoidon jälkeen kotiin pitää olla täysi-ikäinen saattaja mukana. Nukutushoidon jälkeen potilaan tulisi käydä vuosittain hammaslääkärin tarkastuksissa, jotta suunterveys pysyisi hyvänä eikä nukutushammashoitoa enää tarvittaisi.

Kannattaa muistaa, että nukutushoito ei varsinaisesti auta hammaslääkäripelkoon. Parasta on pyrkiä luottamuksellisen hoitosuhteen, keskustelun ja mahdollisesti esilääkityksen avulla työstämään omaa pelkoaan. Nukutushoito myös nostaa hammashoidon kustannuksia huomattavasti.

Lue lisää:

Nukutushammashoito

Tietoa hampaan puudutuksesta

Hammaslääkärikeskus Furka

TÄSTÄ OULUN NETTIAJANVARAUKSEEN

TÄSTÄ IIN NETTIAJANVARAUKSEEN