• facebook
  • google
  • twitter

Kenelle hammaslaminaatit sopivat?

  • Posted on: 24.1.2019
  • By:

Hammaslaminaatit ovat esteettinen hammashoito, joka sopii useimmille. Laminaatit tunnetaan monesti nimellä hammaskuoret ja niillä voidaan korjata monia hampaiden esteettisiä ongelmia. Laminaattien kiinnittämisen edellytys on, että mahdolliset suun terveyden ongelmat on korjattu.

hammaslaminaatit

 

 

 

 

 

Mihin hammaslaminaatteja käytetään?

Hammaslaminaatteilla korjataan hampaiden esteettisiä ongelmia. Laminaatit soveltuvat esimerkiksi kuluneiden hampaiden alkuperäisen ulkonäön takaisin saamiseen. Laminaateilla voidaan korjata hampaiden pituutta, sekä usein myös leveyttä, ja korjata esimerkiksi häiritsevä rako (diasteema) hampaiden välillä. Ne sopivat hyvin myös sisäänpäin painuneen hampaan esiin tuomiseen.

Laminaatit sopivat myös hampaan värisävyn korjaamiseen. Voimakkaasti kellastuneiden hampaiden tai esimerkiksi onnettomuuden vuoksi tummentuneen hampaan pinnalle kiinnitettävä laminaatti kirkastaa hymyn.

Laminaateilla voidaan korjata myös pieniä asentovirheitä hampaissa. Suuremmat asentovirheet kuitenkin vaativat oikomishoitoa.

Kenelle hammaslaminaatit sopivat?

Hammaslaminaatit sopivat useimmille potilaille, jotka haluavat korjata hampaidensa ulkonäköä. Laminaattien kiinnittämisen edellytys on, että suun terveyden ongelmat on hoidettu ja  laminaateilla päällystettävissä hampaissa on riittävästi ehjää kiillepintaa laminaatin kiinnittämistä takaamaan.

Laminaattihoitoa ennen hammaslääkäri tekee kattavan suun terveyden tutkimuksen. On tärkeää, että esimerkiksi purennan ongelmat tai yöllinen narskuttelu on hoidettu, sillä ne voivat haitata laminaattien pysymistä myöhemmin. Myös hampaiden ulkonäön muuttumisen syy, kuten eroosio tai karies, tulee selvittää ja hoitaa ennen laminaattien kiinnitystä.

Laminaattien kiinnitystä edeltää myös konsultaatio, jossa hammaslääkärin kanssa keskustellaan toivotuista tuloksista ja hampaiden toivotusta muodosta sekä sävystä. Joskus laminaatteja parempi vaihtoehto voi olla hampaan kruunutus. Sopivin hoito löytyy hammaslääkärin kanssa keskustellessa.

Mitä hammaslaminaatit ovat ja miten ne tehdään?

Hammaslaminaatit ovat ohuita, tavallisesti keramiasta valmistettuja kuoria, jotka kiinnitetään omien hampaiden pinnoille. Laminaatit valmistetaan potilaan hampaista valmistetun mallin perusteella yksilöllisesti sopiviksi.

Ennen laminaattien kiinnitystä potilaan omia hampaita joudutaan hieman hiomaan, jotta laminaatit istuvat hyvin. Ensin hampaisiin kiinnitetään väliaikaiset kuoret varsinaisten laminaattien valmistumisen ajaksi. Kun lopulliset laminaatit ovat valmiit, irrotetaan väliaikaiset kuoret ja pysyvät laminaatit kiinnitetään niiden tilalle.

Laminaatit ovat hyvin hoidettuna pysyvä, jopa elinikäinen hoitomuoto, joka kestää hyvin purentavoimia. Keraamisten laminaattien sävy myös säilyy muuttumattomana. Hammaslaminaatit tuntuvat ja näyttävät luonnollisilta ja niiden kiinnitys on nopea ja kivuton toimenpide.

Lue lisää:

Esteettinen hammashoito

Oikomishoito voidaan toteuttaa myös aikuisiällä

Hammaseroosion ehkäisy ja hoito

Hammaslääkärikeskus Furka

TÄSTÄ OULUN NETTIAJANVARAUKSEEN

TÄSTÄ IIN NETTIAJANVARAUKSEEN