• facebook
  • google
  • twitter

Hammasproteesin pohjaus – Pitääkö hammasproteesini pohjata?

  • Posted on: 17.6.2019
  • By:

Hammasproteesien hoito on tärkeää. Huonokuntoinen tai huonosti istuva irtoproteesi altistaa muun muassa suun limakalvot sienitulehdukselle. Hammasproteesi voi myös hangata suun limakalvoja. Hammasproteesin pohjaus pitää proteesin suuhun sopivana.

hammasproteesin pohjaus

 

 

 

 

 

Miksi hammasproteesin hoito on tärkeää?

Kaikkia hammasproteeseja tulee hoitaa yhtä huolellisesti kuin hoitaisit omia hampaitasi. Kiinteät proteesit hoidetaan samoin kuin omat hampaat, päivittäisillä hampaiden pesuilla ja hammasvälien puhdistuksella. Irrotettavien proteesien hoito on puolestaan hieman erilaista. Hyväkuntoinen, huolellisesti ja oikein hoidettu proteesi kestää käytössä pidempään ja vähentää proteesin uusimisen tarvetta.

Irrotettavan hammasproteesin puhdistamisessa voidaan käyttää käsitiskiainetta, mietoa nestemäistä saippuaa tai proteesien puhdistukseen tarkoitettua puhdistusainetta. Tavallinen hammastahna ei sovellu proteesien puhdistamiseen, sillä se liian hankaavaa ja voi siten aiheuttaa proteesin naarmuuntumista. Puhdistusaineen lisäksi puhdistuksessa käytetään erityistä proteesiharjaa.

Lue lisää hammasproteesin puhdistuksesta: Hammasproteesin hoito-ohjeet

Hammasproteesin pohjaus – Mistä tiedän, että hammasproteesini pitää pohjata?

Hammasproteesin pohjaus tarkoittaa proteesin uudelleen muokkausta suuhun sopivaksi. Pohjaustarve selviää tavallisesti hammaslääkärin vastaanotolla. Onkin tärkeää, että proteesin käyttäjä käy säännöllisissä hammaslääkärin tarkastuksissa. Yleensä tarkastusväli on noin yksi vuosi.

Mikäli huomaa itse, että proteesi hankaa, ei istu kunnolla tai tuntuu löysältä, on syytä ottaa yhteys hammaslääkäriin välittömästi proteesin tarkastusta ja pohjausta varten. Samoin rikki mennyt proteesi tulee korjauttaa viiveettä, sillä se voi aiheuttaa hankaumia tai haavoja suuhun ja altistaa näin suun tulehduksille.

Hammasproteesin pohjaustarve on yksilöllistä. Monesti pohjaus tarvitaan noin kahden tai kolmen vuoden välein. Pohjaustarve syntyy suun kudosten muokkautuessa ja ienharjanteen vetäytyessä. Muutokset suun kudoksissa ovat tyypillisiä, kun suusta puuttuu useita hampaita. Luu ja suun pehmytkudokset supistuvat etenkin kahden ensimmäisen vuoden aikana hampaiden poiston tai menetyksen jälkeen.

Hammasproteesin pohjaus vaatii usein kaksi käyntiä. Ensimmäisellä kerralla otetaan jäljennös proteesin pohjaa varten ja proteesi jää työstettäväksi. Toisella kerralla proteesi sovitetaan suuhun ja sen istuvuus tarkistetaan. Käynnit voidaan kuitenkin sopia jopa samalle päivälle.

Pohjaamisen lisäksi proteesin kiinnityskoukkuja voi olla tarpeen kiristää. Kiinnityskoukut on syytä tarkistaa, jos proteesi tuntuu löysältä.

Lue lisää:

Proteettiset hoidot

Mitä puuttuvan hampaan tilalle?

Ikääntyneiden hammashoito

Hammasproteesit – kiinteän ja irrotettavan hammasproteesin erot

Hammaslääkärikeskus Furka

TÄSTÄ OULUN NETTIAJANVARAUKSEEN

TÄSTÄ IIN NETTIAJANVARAUKSEEN