• facebook
  • google
  • twitter

Hammasröntgen ja koko leuan panoraamakuvaus

  • Posted on: 14.2.2018
  • By:

Hammasröntgen on yksi yleisimmistä röntgentutkimuksista. Röntgenkuvaus keksittiin jo vuonna 1895, mutta se on muuttunut ajan mittaan. Perinteistä röntgenfilmiä ei juuri enää käytetä vaan röntgenkuvaus tapahtuu nykyään lähes aina digitaalisesti. Hammasröntgen on hammaslääkärin tärkeä apuväline ja kuvaus saattaa paljastaa hoitosuunnitelmaan vaikuttavia seikkoja.

Hammasröntgen

 

 

 

 

 

Mihin röntgenkuvaus perustuu?

Röntgenkuvaus perustuu sähkömagneettiseen säteilyyn sekä ihmiskehon kudosten erilaisiin tiheyksiin. Röntgenkuvaus soveltuu erityisen hyvin luuston, myös hampaiston, kuvantamiseen, sillä luu on tiheää kudosta. Tiheä kudos läpäisee säteilyä huonosti ja näkyy kuvissa vaaleana. Pehmeät kudokset läpäisevät säteilyä hyvin ja erottuvat huonosti kuvissa.

Digitaalisia röntgenkuvia voidaan tarkastella suoraan näytöltä ja niitä on helppo käsitellä. Digitaalinen kuvauslaite mittaa säteilyä erilaisilla ilmaisimilla ja muuntaa datan sähköisiksi numeroiksi.

Hammasröntgeniä käytetään paljon, mutta säteilyannos on hyvin pieni ja riskit siksi vähäiset. Yksittäisen hampaan röntgenkuvassa säteilyannos on vain noin 0,04 % suomalaisen keskimääräisestä vuosittaisesta säteilyannoksesta.

Mihin hammasröntgeniä käytetään?

Röntgenkuvaukset ovat arvokas apu suun terveydenhoidossa. Hammasröntgeniä käytetään muun muassa selvitettäessä hammassäryn syytä. Röntgen voi paljastaa esimerkiksi hammasjuuren tulehduksen tai karieksen. Myös hampaiden kiinnityskudosten terveyttä tarkkaillaan röntgenkuvien avulla ja juurihoitojen yhteydessä sekä seurannassa hammasröntgen on tärkeä väline. Hampaan poistoa ennen röntgenkuvaus paljastaa juurien määrän ja asennon, mikä auttaa toimenpiteen suunnittelussa.

Hammasröntgen – kuvaustyypit

Hammasröntgen voi olla joko suppeamman alueen kuva tai koko leuan panoraamakuva. Erityyppiset kuvaukset sopivat eri tilanteisiin.

Koko leuan panoraamakuva soveltuu muun muassa leukojen kokonaisterveystilanteen selvittämiseen. Panoraamakuva voi myös paljastaa hammassäryn lähteen. Kuvassa on nähtävillä hampaitten juurten kärkialueet niin ylä- kuin alaleuassa, poskiontelot sekä leukanivelen seutu. Panoraamakuva ei ole yksittäisen hampaan kohdalla yhtä tarkka kuin suppeammat kuvat. Suppeamman alueen kuvilla voidaan täydentää panoraamakuvan antamaa tietoa.

Suppeamman alueen röntgenkuvia ovat periaplikaalikuvat sekä Bite-Wing -kuvat. Periaplikaalikuva on tavallisin hammasröntgen ja sitä käytetään muun muassa reikiintymisen ja hampaan juuren tulehduksen tutkimuksissa. Bite-Wing -kuvat ovat erityisen hyödyllisiä, kun etsitään reikiä hampaiden väleistä tai hammaspaikkojen alta.

Hammasröntgen – hinta

Hammasröntgenin hinta meillä Furkassa on 32 € ja koko leuan panoraamakuvan hinta 90 €. Hinnat ovat suuntaa antavia. Lauantaipäivystyksessä meillä on voimassa sama hinnasto kuin arkisin emmekä peri toimistomaksua!

 

Lue lisää suun terveydestä:

Suun terveys

Hammaslääkärikeskus Furka

TÄSTÄ OULUN NETTIAJANVARAUKSEEN

TÄSTÄ IIN NETTIAJANVARAUKSEEN