• facebook
  • google
  • twitter

Hammassärky johtuu usein hammasytimen tulehduksesta

  • Posted on: 12.2.2019
  • By:

Hammassärkyä kokee lähes jokainen jossain vaiheessa elämää. Hammassärky voi johtua monesta suun ongelmasta. Tavallisimpia syitä särkyyn ovat hampaan ytimen tai juuren tulehdus. Hammasytimen tulehdus, eli pulpiitti, aiheuttaa tavallisesti jomottavaa kipua hampaassa.

hammassärky

 

 

 

 

 

Mikä on pulpiitti?

Pulpiitti, eli tuttavallisemmin hammasytimen tulehdus, syntyy tyypillisesti pitkälle edenneen kariesvaurion seurauksena. Mikäli kariesta, reikiintymistä, ei pysäytetä ajoissa, pääsevät kariesbakteerit etenemään steriiliin hammasytimeen ja tulehduttavat sen. Ytimestä bakteerit voivat levitä hampaan juurikanavien kautta lopulta myös hammasta ympäröiviin kudoksiin.

Hammasydin, pulpa, on pehmeää kudosta, joka sisältää paljon hermoja ja verisuonia. Tulehtunut hammasydin aiheuttaa yleensä voimakasta kipua ja onkin yksi hammassäryn tavallisimmista aiheuttajista.

Karieksen lisäksi pulpiitti voi syntyä hampaaseen kohdistuneen iskun tai hampaan murtuman seurauksena.

Miten hammasytimen tulehdus oireilee?

Pulpiitti aiheuttaa hampaan sisälle painetta, joka ilmenee tavallisesti sykkivänä, jomottavana kipuna hampaassa. Hammassärky voi säteillä myös laajemmalle alueelle suussa ja tehdä tulehdusalueen paikantamisesta vaikeaa. Aluksi särkyä voi esiintyä erityisesti fyysisen rasituksen tai kuumien ruokien ja juomien nauttimisen yhteydessä.

Muita pulpiitin mahdollisia oireita ovat koputusarkuus, posken turvotus ja yleisoireet, kuten kuume. Toisinaan hammasytimen tulehdus etenee ilman selkeitä oireita ja huomataan sattumalta röntgenkuvista.

Miten hammasytimen tulehdus hoidetaan?

Pulpiitin hoito riippuu muun muassa tulehduksen vaikeusasteesta ja hampaan sijainnista. Akuuttiin kipuun hoitona on tulehtuneen kudoksen puhdistus ja paikallinen lääkintä sekä mahdollisesti kipulääkitys. Antibiootit eivät yleensä ole tarpeen.

Kun akuutti kipu on saatu hoidettua, tulee tulehtunut hammas hoitaa perusteellisesti. Hoitona voi olla tulehtuneen kudoksen poisto ja hampaan paikkaus, hampaan juurihoito tai hampaan poisto. Tavallisin hoito on juurihoito, jossa hampaan juuret puhdistetaan ja ontot juuret täytetään juurentäyttöaineella. Lue lisää juurihoidosta.

Mitä tehdä, kun hammassärky iskee?

Hampaan tulehduksestajohtuvaa särkyä voi ehkäistä huolellisella hampaiden kotihoidolla ja säännöllisillä hammaslääkärin tarkastuksilla. Kun akuutti, voimakas hammassärky pääsee syntymään, on se aina syy hakeutua hoitoon mahdollisimman pian. Hammaslääkäri tutkii vastaanotolla oireilevan alueen ja hoitaa akuuttia kipua välittömästi.

Meille Furkaan voit hakeutua särkypäivystykseen aukioloaikoinamme arkisin ja lauantaisin.

Lue lisää:

Karies eli hampaiden reikiintyminen

Hampaan poisto

Hampaan juurihoito

Mistä hammassärky johtuu?

Hammaslääkärikeskus Furka

TÄSTÄ OULUN NETTIAJANVARAUKSEEN

TÄSTÄ IIN NETTIAJANVARAUKSEEN