• facebook
  • google
  • twitter

Hammastarkastus on edullinen satsaus terveyteen

  • Posted on: 17.8.2016
  • By:

Hammastarkastus kannattaa suorittaa säännöllisesti.

Hammastarkastuksessa tulisi käydä 1–2 vuoden välein. Säännöllinen hammastarkastus on tärkeää paitsi suun, myös koko kehon terveyden kannalta. Hammaslääkärikeskus Furkassa hammastarkastuksen suorittaa hammaslääkäri.

Miksi kannattaa käydä hammastarkastuksessa?

Hammastarkastuksessa käynti on merkittävä osa koko kehon terveyden ylläpitoa. Säännöllinen hammastarkastuksessa käynti yhdessä huolellisen kotihoidon kanssa takaa, että suu pysyy kunnossa ja mahdolliset ongelmat saadaan hoidettua ajoissa. Kannattaa muistaa, että hammastarkastus on lopulta varsin edullinen satsaus terveyteen: kun mahdolliset kehittyvät suun sairaudet havaitaan hyvissä ajoin, ne voidaan hoitaa ennen kuin ongelmat pääsevät etenemään niin pitkälle, että niiden hoitamiseksi tarvittaisiin lukuisia mittavia toimenpiteitä.

Toisinaan hammastarkastuksessa käynti voi tuntua turhalta etenkin silloin, jos näkyviä oireita ei ole. Kuitenkin on hyvä pitää mielessä, että moni suun sairaus voi edetä täysin oireettomasti. Reikä hampaassa ei aina oireile säryllä, eikä esimerkiksi haitallisten ruokailutottumusten tai narskuttelun aiheuttamaa hampaiden kulumista useinkaan pysty havaitsemaan muualla kuin hammaslääkärin vastaanotolla.

Mitä hammastarkastuksessa tapahtuu?

Hammastarkastuksessa ei keskitytä pelkästään hampaisiin, vaan suun terveyttä tarkastellaan kokonaisuutena. Hammastarkastus sisältää hampaiden tutkimuksen lisäksi myös suun limakalvojen, ikenien, kielen sekä purennan ja leukanivelten tarkastuksen. Tarpeen vaatiessa hampaisto voidaan kuvata lisätutkimuksia varten. Kuvien avulla voidaan tutkia myös sellaisia muutoksia, jotka eivät näy paljaalla silmällä.

Parodontiitin ennaltaehkäisy

Eräs salakavalasti etenevä suun sairaus on parodontiitti, joka tuhoaa hampaiden kiinnityskudoksia aiheuttaen niissä tulehdusta ja luukatoa ja vähitellen hampaiden liikkuvuus voi lisääntyä. Pahimmillaan hoitamaton parodontiitti voi johtaa hampaiden irtoamiseen. Parodontologinen tutkimus ientaskumittauksen avulla kuuluu hammaslääkärin suorittamaan perustarkastukseen. Lue lisätietoa parodontiitista.

Karieksen hoito

Karies on suun infektiosairaus, joka tunnetaan myös nimellä hampaiden reikiintyminen. Reikä hampaassa ja sen aiheuttamat oireet ovat varsin yleinen syy hammaslääkärin vastaanotolle hakeutumiseen. Reikiintyminen voi aiheuttaa hampaan alueella pakottavaa tai vihlovaa kipua, mutta reikiintyminen voi edetä myös täysin oireettomasti.

Mikäli reikää ei havaita ajoissa, se voi edetä hammasluuta pitkin erittäin herkkään hammasytimeen asti aiheuttaen hammasytimen tulehduksen eli pulpiitin. Ytimestä karies voi edetä pahimmillaan leukaluuhun saakka.

Karieksen hoito ei aina tarkoita hampaan paikkausta, vaan alkavia reikiä voidaan hoitaa myös suuhygieniaa parantamalla tai vastaanotolla tehtävän fluorikäsittelyn avulla. Lue lisää karieksesta.

Oma hammaslääkäri tuntee suusi

Tutulla hammaslääkärillä käyminen säännöllisin väliajoin on suun terveyden kannalta kaikkein ihanteellisin tilanne. Oma hammaslääkärisi tuntee henkilökohtaisen terveyshistoriasi ja pystyy laatimaan toimenpidesuunnitelman aiempien tietojensa pohjalta. Luottamuksellisen hoitosuhteen solmiminen auttaa myös silloin, jos potilaalla on taipumusta hammaslääkäripelkoon: kun tiedät olevasi hyvissä käsissä, eivät toimenpiteet tunnu hetikään niin jännittäviltä.

Kun saavut hammastarkastukseen Furkaan, sinulle laaditaan hoitosuunnitelma ja määritellään yksilöllinen käyntiväli, joka perustuu mm. suusi terveydentilaan sekä mahdollisten riskitekijöiden hallintaan. Tyypillinen käyntiväli on 1-2 vuotta potilaasta riippuen. Jos tarvetta on, sinut ohjataan hammastarkastuksen jälkeen jatkotoimenpiteisiin, joista saat kustannusarvion etukäteen.

Jotta tarkastuksessa käyminen olisi mahdollisimman helppoa, hammaslääkärisi kutsuu sinut tarkastukseen automaattisesti oman hoitosuunnitelmasi mukaisesti. Näin sinun ei tarvitse itse pitää itse kirjaa hammaslääkärillä käynneistä, vaan hammaslääkäri hoitaa sen puolestasi.

 

Lue lisää aiheesta:

Suu puhtaaksi! Suun ja hampaiden tehokas kotihoito

Mistä hammassärky johtuu?

Ikääntyneiden hammashoito

Suu ja yleisterveys

 

Hammaslääkärikeskus Furka

NETTIAJANVARAUS OULU

NETTIAJANVARAUS II