• facebook
  • google
  • twitter

Hammasvälien puhdistus hammasväliharjalla tai hammastikulla

  • Posted on: 18.7.2017
  • By:

Hammasvälien puhdistus

Hammasvälien puhdistamiseen on olemassa monenlaisia keinoja. Hammasväliharja ja hammastikku soveltuvat erityisen hyvin suurempiin hammasväleihin.

Miksi hammasvälit pitää puhdistaa erikseen?

Kuten muihinkin hampaiden pintoihin, myös puhdistamattomiin hammasväleihin kertyy helposti ruuantähteitä ja bakteereita, jotka kehittyvät nopeasti plakiksi ja ajan myötä kovaksi hammaskiveksi. Hammasvälien puhdistamatta jättäminen edistää esimerkiksi karieksen ja ientulehduksen syntymistä ja voi aiheuttaa myös pahanhajuista hengitystä. Siksi hammasvälit tulisi puhdistaa säännöllisesti, noin kerran päivässä. Usein parhaaseen tulokseen päästään, kun hammasvälit puhdistetaan ennen harjausta: näin fluorihammastahna pääsee paremmin vaikuttamaan myös hammasväleissä.

Hammasvälien puhdistusvälineet

Hammasvälien puhdistamiseen on olemassa useita eri välineitä, joista itselle sopivin löytyy yleensä vain kokeilemalla. Hammasväliharja on erinomainen apuri etenkin suurempien hammasvälien puhdistamiseen, kun taas ahtaisiin hammasväleihin voi soveltua parhaiten hammaslanka. Myös kolmion malliset hammastikut sopivat parhaiten isompiin hammasväleihin.

Hammasväliharjan käyttö

Hammasväliharja on hammasvälien tehokas puhdistaja, joka muistuttaa muodoltaan pientä pulloharjaa. Hammasväliharjoja on saatavilla eri mallisina ja kokoisina, ja niitä löytyy sekä lyhyt- että pitkävartisena versiona. Hammasväliharja on sopivan kokoinen, kun sen harjakset täyttävät koko hammasvälin, ja harjaa mahtuu hyvin liikuttamaan hammasvälissä. Jos hammasvälit ovat hyvin erikokoisia, voi käytössä olla samanaikaisesti myös useampi hammasväliharja. Sopivan kokoisen hammasväliharjan etsimiseen voi kysyä apua myös suun terveyden ammattilaiselta.

Hammasväliharjaa voidaan käyttää useamman kerran, kunhan se huuhdellaan huolellisesti käyttökertojen välissä. Harjaa voidaan käyttää myös hammassiltojen, oikomiskojeiden ja hammasimplanttirakenteiden puhdistamiseen.

Hammastikun käyttö

Hammastikkuja on olemassa puisia ja muovisia versioita sekä niin sanottuja harjatikkuja. Perinteinen puinen hammastikku on poikkileikkaukseltaan kolmion mallinen, ja esimerkiksi ravintoloista löytyvät pyöreät hammastikut soveltuvat enintään satunnaiseen käyttöön ja ruuantähteiden poistamiseen ruokailun jälkeen. Joissakin hammastikuissa saattaa olla mukana fluoria, ksylitolia tai makuaineita, kuten minttua. Hammastikku on sopivan kokoinen, kun se mahtuu hammasväliin ongelmitta, ja tikun kärki tulee näkyviin hampaiden välistä myös hampaiden toisella puolella.

Kolmion muotoista hammastikkua käytetään asettamalla tikun leveä kantapuoli ientä vasten. Tämän jälkeen tikkua liikutetaan hammasvälissä pienin, nykyttävin liikkein. Puista hammastikkua kannattaa kostuttaa ennen käyttöä, jotta tikku ei katkea hammasväliin.

Hammastikkua käytettäessä on syytä muistaa käsitellä hammasväliä hellävaraisesti, sillä liian voimakas hankaaminen tai terävällä tikulla tökkiminen voi vahingoittaa ientä. Lasten hammasvälien puhdistamiseen sekä ahtaisiin hammasväleihin voi soveltua paremmin esimerkiksi hammaslankain.

Lue lisää:

Suu puhtaaksi! Suun ja hampaiden kotihoito

Gingiviitti eli ientulehdus

Hampaiden puhdistus ja värjäytymien poisto vastaanotolla

 

Hammaslääkärikeskus Furka

TÄSTÄ OULUN NETTIAJANVARAUKSEEN

TÄSTÄ IIN NETTIAJANVARAUKSEEN