• facebook
  • google
  • twitter

Miksi hammasvälit pitää puhdistaa?

  • Posted on: 14.6.2018
  • By:

Hampaiden harjaus kaksi kertaa päivässä on kaikille tuttu rutiini. Hammasvälien puhdistus kuitenkin saattaa unohtua. Paraskaan hammasharja ei pysty poistamaan kaikkia ruoantähteitä ja plakkia hammasväleistä, joten hammasvälit pitää todellakin puhdistaa erikseen niille tarkoitetuilla välineillä.

Hammasvälien puhdistus ehkäisee reikiintymistä, hammaskiven muodostumista, ientulehdusta ja pahanhajuista hengitystä. Puhdistukseen voi käyttää hammasväliharjaa, hammastikkua tai hammaslankaa.

Hammasvälit

 

 

 

 

 

Hammasvälien puhdistus päivittäin ehkäisee monia ongelmia

Hammasvälit keräävät päivän mittaan ruoantähteitä ja bakteereita samoin kuin muut hampaiden pinnat. Hammasharjalla päästään yleensä hyvin puhdistamaan hampaiden purupinnat ja sivut, mutta paraskaan hammasharja ei pysty puhdistamaan kokonaan hammasvälejä.

Puhdistamaton plakki kovettuu hammasväleissä hammaskiveksi. Hammaskivi tarjoaa hyvän tarttumapinnan bakteereille. Bakteerit hampaiden pinnalla voivat aiheuttaa reikiintymistä ja ientulehduksen. Puhdistamattomat hammasvälit voivat olla myös syy pahanhajuiselle hengitykselle.

Pienenä alkavat ongelmat etenevät hoitamattomina isommiksi suun terveyden ongelmiksi, joiden hoito on sekä vaikeampaa että kalliimpaa.

Ientulehdus iskee puhdistamattomiin hammasväleihin

Ientulehdus on yleinen sairaus ja syntyy nopeasti puhdistamattomiin hammasväleihin. Se oireilee muun muassa kipeinä, turvonneina ja punoittavina ikeninä. Ikenistä voi myös vuotaa verta. Hoitamaton ientulehdus voi johtaa isoihin ongelmiin suussa. Pahimmillaan tulehdus etenee kiinnityskudoksien sairaudeksi, parodontiitiksi, joka voi aiheuttaa jopa hampaiden menetyksiä.

Verta vuotavat ikenet ovat merkki ientulehduksesta eli gingiviitistä. Monet yrittävät säästää verta vuotavia ikeniä rasitukselta ja jättävät hampaat tai hammasvälit puhdistamatta niiden vuoksi. Tämä on kuitenkin väärä tapa ja hampaiden ja hammasvälien puhdistusta tulisi nimenomaan tehostaa, kun on merkkejä tulehduksesta.

Yleensä verenvuoto lakkaa muutamassa päivässä tehostetulla puhdistuksella. Mikäli vuoto ei lakkaa noin viikossa tai tulehdus on voimakas, tulee ottaa yhteyttä hammaslääkäriin.

Hammasvälit puhtaaksi – miten ja kuinka usein?

Hammasvälit tulisi puhdistaa päivittäin. Paras tapa on puhdistaa ensin hammasvälit ja sitten pestä hampaat, näin fluorihammastahna pääsee vaikuttamaan paremmin myös hammasväleissä.

Hammasvälien puhdistukseen on saatavilla monia eri välineitä ja itselleen sopivin löytyy kokeilemalla ja kysymällä neuvoa hammaslääkäriltäsi tai suuhygienistiltäsi. Hammaslankoja, hammasväliharjoja ja hammastikkuja löytyy eri kokoisina ja niitä on hyvin saatavilla niin apteekeissa kuin päivittäistavarakaupoissakin.

Hammaslanka on monelle tutuin puhdistusväline hammasväleille. Lankoja on eri paksuisina ja litteinä, niihin on myös voitu lisätä raikas maku tai ksylitolia tai fluoria. Jos langan käyttö tuntuu vaikealta, on tarjolla myös lankaimia, joissa lanka on pingotettuna valmiiksi muoviseen lankaimeen, jolla se viedään suuhun ja hammasväleihin. Lankain auttaa erityisesti takahampaiden välien puhdistuksessa. Hammaslankaa liikutellaan alhaalta ylöspäin hammasvälissä puhdistaen molempien hampaiden pinnat. Edestakaisin sahaavaa liikettä tulee välttää.

Hammasväliharja muistuttaa pientä pulloharjaa ja on tehokas hammasvälien puhdistaja. Hammasväliharja soveltuu erityisesti hieman suuremmille hammasväleille. Hammasväliharjoja löytyy monessa koossa ja niille on myös käyttöä helpottavia varsia. Pientä harjaa liikutellaan edestakaisin muutaman kerran joka hammasvälissä.

Hammastikkua käytetään kuin hammasväliharjaa. Hammasvälien puhdistukseen tehdyt hammastikut poikkeavat ruoan jälkeen käyttävistä pyöreistä hammastikuista, joita käytetään vain yksittäisen ruoantähteen poistoon, ei varsinaiseen hammasvälien puhdistukseen.

Hammasvälien puhdistus haastavissa olosuhteissa

Jos suussa on kiinteitä hampaiden oikomiskojeita voi hammasvälien puhdistus olla haastavaa. Apteekeista löytyy hammaslangan pujotukseen tarkoitettuja silmukoita, joilla hammaslanka viedään oikomiskojeen alta hammasväliin. Vaihtoehtoisesti on myös hammaslankoja, joissa on kovetettu pää, jolloin lanka voidaan pujottaa hammasväliin oikomiskojeen alta.

Motoriset ongelmat, esimerkiksi sairauden vuoksi, voivat myös tehdä hammasvälien puhdistuksesta vaikeaa. Hammaslankain auttaa jo monia ja markkinoilla on myös pattereilla toimivia lankaimia, jotka tehostavat käyttöä.

Kysy lisää neuvoa hammaslääkäriltäsi!

Lue lisää:

Suun ja hampaiden kotihoito

Hammasvälien puhdistus hammasväliharjalla tai hammastikulla

Ientulehdus eli gingiviitti

Hammaskivi

Hammaslääkärikeskus Furka

TÄSTÄ OULUN NETTIAJANVARAUKSEEN

TÄSTÄ IIN NETTIAJANVARAUKSEEN