• facebook
  • google
  • twitter

Hammastapaturmat – hampaan irtoaminen

  • Posted on: 19.12.2018
  • By:

Kompastuminen, urheilu, rajut leikit…Hampaan irtoaminen tapaturmaisesti voi sattua monessa tilanteessa. Lapsilla hammas irtoaa usein leikin keskellä ja aikuisilla hammasvammoja syntyy esimerkiksi urheillessa.

Useimmiten tapaturman kohtaa yläetuhammas. Joskus säästytään pienemmällä vammalla ja vain hampaan kruunu katkeaa ja juuret säästyvät. Joskus hammas voi kuitenkin irrota kokonaan.

hampaan irtoaminen

 

 

 

 

 

Hampaan irtoaminen

Tapaturmainen hampaan irtoaminen on yleisintä lapsilla ja nuorilla. Maitohampaiden ja vielä kehittyvien pysyvien hampaiden juuret ovat lyhyemmät eivätkä hampaat ole ankkuroituneet leukaluuhun tiukasti. Lisäksi nuoren leukaluu on joustavampaa kuin aikuisen.

Lapsilla tyypillisin syy hampaan irtoamiseen on leikin keskellä saatu isku. Nuorilla ja aikuisilla hammastapaturmia sattuu usein kompastuessa, pyörällä kaatuessa ja pallopelien aikana. Aina tapaturmat eivät johda hampaan irtoamiseen. Joskus hammas katkeaa tai murtuu, siirtyy paikaltaan tai painuu sisäänpäin.

Mitä tehdä, jos hammas irtoaa?

Kun hammas irtoaa tapaturmaisesti kokonaan, tulee toimia nopeasti. Parasta on, jos hampaan voi painaa heti takaisin kuoppaansa ja hakeutua hammaslääkäriin välittömästi. Aina hammasta ei kuitenkaan saa itse takaisin kuoppaansa esimerkiksi turvotuksen ja verenvuodon vuoksi.

Jos hammasta ei saa takaisin kuoppaansa, sitä kannattaa säilyttää joko maidossa tai pitää suussa kielen alla. Hätätapauksessa myös vedessä säilytys käy. Tärkeää on, että hampaan ei anna kuivua matkalla hammaslääkäriin.

Hammaslääkäriin tulee hakeutua heti, sillä hampaan istutus paikoilleen onnistuu vain lyhyen ajan irtoamisen jälkeen. Ennuste uudelleen kiinnitetylle hampaalle on hyvä, mikäli hammas saadaan istutettua paikalleen 30 minuutin kuluessa irtoamisesta. Jos kiinnitys viivästyy yli kaksi tuntia, on pitkäaikainen ennuste hampaalle huono.

Lapsen irronnutta maitohammasta ei kiinnitetä takaisin paikalleen.

Hampaan irtoaminen – hampaan kiinnitys paikoilleen

Hammaslääkäri puhdistaa tyhjän juurikuopan ja asettaa irronneen hampaan paikalleen purentaan sopivasti. Irronnut hammas kiinnitetään kiskoilla viereisiin hampaisiin muutaman viikon ajaksi, jonka aikana irronnut hammas ehtii kiinnittyä uudelleen hammaskuoppaansa. Lisäksi määrätään antibioottikuuri tulehdusten ehkäisemiseksi.

Kiinnityksen jälkeen on tärkeä huolehtia suuhygieniasta huolellisesti. Potilaan tulee huuhdella suuta antiseptisellä suuhuuhteella 5 – 7 päivän ajan. Kipuun voi ottaa särkylääkettä tarpeen mukaan ja lääkkeen ohjeistusta noudattaen.

Irronnutta ja uudelleen kiinnitettyä hammasta seurataan hammaslääkärin tarkastuksissa mahdollisten komplikaatioiden varalta.

Mitä tehdä, jos hammasta ei voida kiinnittää paikalleen?
Jos hampaan istutus kuoppaansa viivästyy ja hammas menetetään, se voidaan korvata monella tapaa. Hammas voidaan korvata proteesilla tai siihen voidaan siirtää oma hammas toisesta kohdasta. Jos hammasrivi on ahdas, on joskus mahdollista antaa myös hammasrivin tasoittua itsestään tai tasoittaa se oikomishoidolla.

Proteeseista valittavana on hammassilta tai -implantti. Hammasimplantti on nykyisin yleisin tapa korvata tapaturmaisesti menetetty hammas. Nuorelle potilaalle hammasimplantti voidaan kuitenkin kiinnittää vasta kasvamisen päätyttyä. Implantilla saadaan kuitenkin sekä esteettisesti että toiminnallisesti hyvä lopputulos.

Lue lisää:

Hampaan lohkeaminen ja lohkeaman hoito

Hammasimplanttien kiinnitys

Hammaslääkärikeskus Furka

TÄSTÄ OULUN NETTIAJANVARAUKSEEN

TÄSTÄ IIN NETTIAJANVARAUKSEEN