• facebook
  • google
  • twitter

Hampaan juurenpään leikkaus

  • Posted on: 13.3.2018
  • By:

Hampaan juurenpään leikkaus, eli resektio, on pieni suukirurginen toimenpide. Resektio tarvitaan yleensä tilanteissa, joissa tavallisella juurihoidolla ei ole saatu hoidettua koko tulehdusaluetta. Myös juurenpään kysta hoidetaan hampaan juurenpään leikkauksella.

hampaan juurenpään leikkaus

 

 

 

 

Milloin tarvitaan hampaan juurenpään leikkaus?

Resektio on tarpeen tilanteissa, joissa tavanomainen juurihoito ei ole hoitanut koko tulehdusaluetta, uudelle juurihoidolle on este tai hampaan juureen on muodostunut kysta.

Tavallisesti juurihoito tarvitaan, kun hampaan ydin on tulehtunut tai joutunut kuolioon. Juurihoidossa hampaan ytimestä ja juurikanavista poistetaan tulehtunut kudos ja ne puhdistetaan. Lopuksi juurikanavat täytetään juuritäytteellä ja hammas paikataan tai kruunutetaan.

Lue lisää juurihoidosta tästä.

Joskus hampaan juurikanavat ovat niin ahtaat tai kaarevat, että tavanomainen juurihoito ei onnistu ja tarvitaan hampaan juurenpään leikkaus. Hampaaseen on myös voitu asentaa juurihoidon estävä nasta tai juurikanavaruuvi aiemman hammashoidon aikana. Joskus juurihoidossa käytettävä instrumentti katkeaa juurikanavan sisään ja estää uuden hoidon.

Pitkittyneen tulehduksen seurauksena hampaan juureen kertyy joskus pieni nesterakkula eli kysta. Kysta hoidetaan resektiolla.

Miten hampaan juurenpään leikkaus tehdään?

Resektio on suhteellisen pieni suukirurginen toimenpide, joka voidaan tehdä paikkallispuudutuksessa.

Ientä avataan sen verran, että hampaan juurenpää saadaan näkyviin. Tulehtunut kudos poistetaan ja juurenpää katkaistaan. Samalla pyritään täyttämään hampaan juurikanavat ja juurenpäähän tehdään pieni paikka. Lopuksi ien suljetaan ompeleilla.

Hampaan juurenpään leikkaus – jälkihoito

Resektion jälkeen potilaalle määrätään tavallisesti kipulääkettä sekä tarvittaessa antibioottikuuri. Ensimmäinen kipulääke on hyvä ottaa jo ennen kuin puudutus lakkaa vaikuttamasta ja jatkossa lääkärin ohjeiden ja tarpeen mukaan.

Toimenpiteen jälkeen voi juoda normaalisti, mutta syömistä on vältettävä kunnes puudutus lakkaa. Muutaman päivän ajan toimenpiteen jälkeen on hyvä välttää kovaa purentaa vaativaa ruokaa, kylmiä tai kuumia ruokia sekä voimakkaasti maustettuja ruokia. Tupakoida ei saa muutamaan päivään ja myös fyysistä rasitusta on hyvä välttää muutaman päivän ajan.

Ompeleet poistetaan noin viikon kuluttua toimenpiteestä. Leikkausalueen hampaita ei saa harjata ennen ompeleiden poistoa. Tähän asti suu voidaan puhdistaa purskuttelemalla klooriheksidiinipitoista suuvettä.

Jälkisärky ja turvotus on tavallista hampaan juurenpään leikkauksen jälkeen. Yleensä jälkioireet jatkuvat noin viikon ajan. Kylmähautominen vähentää turvotus- ja mustelmariskiä sekä jälkivuotoa.

Lue lisää:

Juurihoito

Suukirurgiset palvelut

Hammaslääkärikeskus Furka:

TÄSTÄ OULUN NETTIAJANVARAUKSEEN

TÄSTÄ IIN NETTIAJANVARAUKSEEN!