• facebook
  • google
  • twitter

Hampaan lohkeaminen ja lohkeaman hoito

  • Posted on: 27.2.2018
  • By:

Hampaan lohkeaminen on melko yleistä. Lohkeaman voi aiheuttaa esimerkiksi kaatuminen tai kova osuma hampaaseen urheillessa. Lohkeamiselle altistavat myös vanhat, huonokuntoiset paikat hampaissa. Lohkeaman hoito riippuu muun muassa sen koosta.

Hampaan lohkeaminen

 

 

 

 

 

Pienen hampaan lohkeaman hoito

Hampaasta voi lohjeta pieni palanen pelkästään puraisemalla jotain kovaa. Pienet lohkeamat eivät yleensä tarvitse välitöntä ensiapua, mutta nekin on hyvä tarkastuttaa hammaslääkärillä pian tapaturman jälkeen.

Pieni lohkeama pystytään usein hoitamaan pelkällä hionnalla. Hammaslääkäri hioo lohkeaman terävät reunat, jolloin se ei vaivaa suussa. Joskus pienikin lohkeama vaatii paikka-ainetta. Paikka-aineella korvataan lohjennut osa tai irronnut pala kiinnitetään takaisin hampaaseen paikka-aineella. Yleisimmät paikka-aineet nykyään ovat yhdistelmämuovi sekä keramia.

Lue lisää hampaan paikkauksesta täältä.

Suuret hampaan lohkeamat

Mikäli hampaasta lohkeaa suuri palanen, on hyvä ottaa yhteys hammaslääkäriin välittömästi. Suuri lohkeama altistaa hampaan tulehduksille, sillä lohkeaman kautta voi hampaan ytimeen päästä bakteereja. Isokokoinen lohkeama siis tulee hoitaa välittömästi, vaikka se ei oireilisi.

Pintaosia syvemmältä lohjennut hammas tavallisesti juurihoidetaan ennen paikkausta tai kruunutusta. Juurihoidossa hampaan juurikanavat puhdistetaan ja tämän jälkeen täytetään juuritäytemateriaalilla. Pysyvä paikka tai hammaskruunu viimeistelee juurihoidon. Kruunutus on varmin valinta, sillä juurihoidettu hammas on tervettä hammasta hauraampi.

Lue lisää juurihoidosta täältä.

Pahimmillaan hampaan lohkeaminen on niin vakava, että sitä ei voida hoitaa paikkaamalla tai kruunuttamalla, vaan hammas joudutaan poistamaan. Hampaan poisto tulee kyseeseen usein, kun hammas on lohjennut pystysuunnassa. Poistettu hammas voidaan korvata proteesilla, esimerkiksi hammasimplantilla.

Vaurioitunutta hammasta seurataan jatkossa huolellisesti vähintään kahden vuoden ajan. Seurannassa hyödynnetään röntgenkuvauksia. Vaurioitumisen jälkeen mahdollisia komplikaatioita ovat: hampaan tummuminen, hampaan meno kuolioon sekä hampaan ytimen ahtautuminen tai sulautuminen.

Miten estää hampaan lohkeaminen?

Koska hampaat lohkeavat usein yllättävissä tilanteissa, lohkemia on vaikea ehkäistä. Urheillessa tehokas ehkäisykeino on kuitenkin käyttää asianmukaisia hammassuojia. Hammassuojat ovat välttämättömät varsinkin erilaisia kamppailulajeja harrastaville tai kontaktilajeja, kuten jääkiekkoa, harrastaville.

Hampaan lohkeamista sattuu erityisesti leikki-ikäisille lapsille. Hammas voi lohjeta vaikkapa pyöräilyä opetellessa. Lähes puolet väestöstä kokee jonkinlaisen hammastrauman ennen aikuisikää.

 

Lue lisää:

Hampaan paikkaus

Juurihoito

Proteettiset hoidot

Hammaslääkärikeskus Furka

TÄSTÄ OULUN NETTIAJANVARAUKSEEN

TÄSTÄ IIN NETTIAJANVARAUKSEEN