• facebook
  • google
  • twitter

Hampaan paikan irtoaminen

  • Posted on: 16.5.2019
  • By:

Hampaan paikkaus on yksi yleisimpiä hammaslääkärin tekemiä toimenpiteitä. Paikkaus on pitkäaikainen hoito, mutta hammaspaikat eivät ole ikuisia. Paikan kestävyys riippuu muun muassa käytetystä materiaalista. Myös oma suuhygienia vaikuttaa ja hampaiden narskuttelu voi heikentää paikan pysymistä.

Hampaan paikan irtoaminen hoidetaan yleensä uudestaan paikkaamalla.

hampaan paikan irtoaminen

 

 

 

 

 

Hampaan paikkaaminen – materiaalit

Hampaan paikkaamisessa voidaan käyttää useita eri materiaaleja ja potilaan toiveet materiaalin suhteen otetaan huomioon. Nykyään eniten käytetään muovipaikkoja, jotka ovat kestäviä ja luonnollisen näköisiä. Keraamiset paikat kasvattavat myös jatkuvasti suosiotaan. Lisäksi voidaan käyttää amalgaami-, kulta, tai lasi-ionomeeripaikkoja.

Materiaalivalinta riippuu paitsi potilaan toiveistä, myös paikattavan hampaan sijainnista. Poskihampaat ovat kovimman purentarasituksen alaisena, joten niiden paikkaamisessa korostuu kestävyys. Etualueella sijaitsevien hampaiden paikkaamisessa kiinnitetään erityishuomiota myös paikan esteettisyyteen. Kulta on kestävin, mutta myös kallein paikkamateriaali. Keramian etu on sen kestävyys eikä keraamiseen paikkaan tartu värjäymät tai bakteerimassa helposti.

Hampaan paikkaaminen

Muovipaikat voidaan tehdä yhdellä käyntikerralla. Hammas valmistellaan paikattavaksi poistamalla vaurioitunut kudos ja käsittelemällä paikattava alue aineilla, joilla paikka saadaan kiinnittymään lujasti. Muovi levitätään paikkaan ohuina kerroksina, jotka kovetetaan UV-valon avulla. Muovipaikkojen lisäksi lasi-ionomeeri- ja amalgaamipaikat valmistetaan tällä suoralla menetelmällä.

Keraamiset paikat tehdään suun ulkopuolella. Tietokoneavusteisesti (CAD/CAM -tekniikalla) keraamiset paikatkin voidaan tehdä jopa yhdellä hoitokäynnillä. Paikattava hammas kuvataan ja mallinnetaan, minkä jälkeen jyrsin valmistaa yksilöllisesti sopivan paikan. Paikka kiinnitetään tämän jälkeen hampaaseen kiinnitysaineella. Myös kultapaikat tehdään epäsuoralla paikkausmenetelmällä, jossa itse paikka valmistetaan suun ulkopuolella.

Hampaan paikan seuranta

Paikattua hammasta on hyvä seurata säännöllisissä hammastarkastuksissa. Huonokuntoiset ja vanhat paikat tulisi korvata, jotta ne eivät irtoa, lohkeile tai vahingoita hampaita.

Erilaisiin paikkoihin liittyy erilaisia riskejä. Muovipaikat esimerkiksi liukenevat ajanmittaan, jolloin niihin voi syntyä saumavuotoja ja halkeamia. Huonosti tehty muovipaikka voi myös kutistua paikkaustoimenpiteen aikana ja aiheuttaa hampaaseen jännitystä, tämä voi ilmetä jälkioireina tai halkeamina. Halkeamien tai saumavuotojen kautta hammas altistuu bakteereille.

Amalgaamipaikkoihin voi myös ajan mittaan syntyä saumavuotoja ja korroosioita. Hammas altistuu näin bakteereille.

Huonosti istuva tai löysä paikka tulisi aina korjauttaa, sillä se aiheuttaa ylimääräistä kuormitusta hampaaseen. Paikka voi kuormituksen seurauksena irrota tai lohjeta, myös paikattu hammas altistuu lohkeamille.

Hampaan paikan irtoaminen – ehkäisy omin toimin

Hampaan paikkan pysyvyyteen voi vaikuttaa itse. Hyvä suuhygienia on tärkeää, jotta paikattuun hampaaseen ei synny uusia reikiä. Paikattu hammas on usein hankalampi pitää puhtaana, joten hampaiden pesuun on syytä kiinnittää erityishuomiota ja muistaa myös hammasvälien puhdistus.

Hampaiden narskuttelu, eli bruksismi, uhkaa myös hammaspaikkoja. Narskuttelijan on hyvä hakea apua narskutteluun. Esimerkiksi öisin käytettävä purentakisko suojaa hampaita ja hammaspaikkoja.

Hampaan paikan irtoaminen – hoito

Paras tapa ehkäistä hampaan paikan irtoaminen on säännölliset hammastarkastukset ja vanhojen tai huonokuntoisten paikkojen suunnitelmallinen korvaaminen uusilla. Uudelleen paikkaus tai proteettinen hoito paikan irtoamisen jälkeen voi tulla kalliiksi.

Mikäli hampaan paikka kuitenkin irtoaa, on hammaslääkäriin hyvä ottaa yhteyttä pian. Hampaan paikan irtoaminen hoidetaan tavallisimmin tekemällä uusi paikka. Paikan uusimisen edellytyksenä on, että hammas on hyvässä kunnossa. Keramia on suositeltu materiaali etenkin isojen paikkojen kohdalla ja poskihampaissa.

Vaurioitunut, esimerkiksi pahasti halkeillut tai tulehtunut, hammas voidaan joutua poistamaan kokonaan. Tulehdus voi vaatia myös juurihoidon. Juureen asti haljennut hammas joudutaan lähes aina poistamaan. Poistettu hammas voidaan korvata proteesilla, esimerkiksi hammasimplantilla.

Lue lisää:

Hampaan paikkaus

Keraaminen paikka on kestävä ratkaisu

Karies eli hampaiden reikiintyminen

Purentakisko suojaa narskuttelijan hampaita

Hammaslääkärikeskus Furka

TÄSTÄ OULUN NETTIAJANVARAUKSEEN

TÄSTÄ IIN NETTIAJANVARAUKSEEN