• facebook
  • google
  • twitter

Hampaan paikkaus

  • Posted on: 29.10.2015
  • By:

Hampaan paikkaus

Hampaan paikkaus on varmasti tavallisin korjaava toimenpide, jonka hammaslääkäri vastaanotollaan suorittaa. Yleisin syy paikkauksen tarpeeseen on karieksen aiheuttama reikä hampaassa. Myös erilaisia kulumisen tai lohkeamisen aiheuttamia vaurioita sekä vanhoja tai irronneita hammaspaikkoja voidaan korjata paikkaamalla.

Karieksen välttämiskeinot ovat yksinkertaisia. Sokerin käytön vähentäminen sekä hampaiden huolellinen puhdistaminen ehkäisevät reikiintymistä, ja säännöllinen ateriarytmi suojelee hampaita kiilteen vaurioitumiselta. Alkava kariesvauriokin voidaan saada pysähtymään, mikäli näihin seikkoihin kiinnitetään huomiota.

Harjaus yksinään ei riitä puhdistamaan hampaita, sillä merkittävä osa rei’istä muodostuu hammasväleihin, joihin hammasharjan harjakset eivät yllä. Hammasvälien puhdistamisessa tarvitaankin erikseen hammaslankaa tai vastaavaa. Lisätietoja suun terveyden ylläpidosta saat suuhygienistiltasi tai hammaslääkäriltäsi.

Paikkausmateriaaleissa on valinnanvaraa

Paikka-aineen valintaan vaikuttavat paikattavan alueen sijainti ja koko. Poskihampaisiin kohdistuu paljon purentarasitusta, joten niiden paikkauksessa korostuu materiaalin kestävyys, kun taas etuhammasalueella esteettisyys on merkittävä kriteeri. Tietysti myös potilaan omat toiveet otetaan huomioon paikkausmateriaalin valinnassa. Eri paikkausmateriaalien hyödyistä ja puutteista kannattaa jutella hammaslääkärin kanssa, hän kertoo sinulle vaihtoehdoista mielellään ja suosittelee juuri sinun tilanteeseesi soveltuvaa paikka-ainetta.

Nykyään tavallisimmat hampaan paikkausaineet ovat yhdistelmämuovi ja keramia. Keraaminen materiaali on viime vuosina kasvattanut merkittävästi suosiotaan paikkausmateriaalina kestävyytensä, luonnollisen ulkonäkönsä ja nopean valmistustapansa vuoksi. Furkassa keraamiset paikat voidaan valmistaa CAD/CAM-tekniikan avulla, jolloin koko paikkausprosessi saadaan suoritettua tietokoneen avustamana.

Lue lisää keraamisista paikoista.

Myös kultaa voidaan käyttää hampaiden paikkaamiseen. Kultavalutäyte on erittäin kestävä, mutta hintava, ja vaatii useamman käyntikerran, joiden välissä hampaaseen on asennettava väliaikainen paikka.

Miten hampaan paikkaus tapahtuu?

Paikkauksen etenemisvaiheet riippuvat siitä, mitä paikka-ainetta käytetään. Reiän paikkaamisen aluksi vaurioitunut kudos on poistettava hampaasta, mikä tapahtuu lähes aina poraamalla.

Mikäli kyseessä on muovinen paikka, vaurioituneen kudoksen poistamisen jälkeen paikattava alue käsitellään aineilla, joiden avulla paikka saadaan kiinnittymään lujasti hampaaseen. Varsinainen paikka-aine on pehmeää muovia, joka levitetään paikattavalle alueelle ohuina kerroksina ja kovetetaan tavallisesti sinertävän UV-valon avulla. Kun paikka on kiinnitetty hampaaseen, se muotoillaan vielä suuhun sopivaksi. Tätä varten hammaslääkärisi pyytää sinua kokeilemaan, miltä paikka tuntuu, ja tarkistaa vielä purentafolion avulla, että paikka sopii varmasti purentaan.

Keraamista paikkaa varten paikattava alue hiotaan ja kuvataan skannerin avulla. Tämän jälkeen äärimmäisen tarkka 3D-kuva viedään tietokoneelle, jonka näytöllä hammaslääkäri suunnittelee potilaalle yksilöllisen paikan. Suunnittelun jälkeen ohjelma vie tiedot jyrsimeen, jossa timanttiporat jyrsivät keraamisesta materiaalista mallin mukaisen paikan. Jyrsintälaitteesta tultuaan keraaminen paikka on valmis kiinnitettäväksi potilaan hampaaseen.

Lue lisää aiheesta:

Karies eli hampaiden reikiintyminen

Mistä hammassärky johtuu?

Keraaminen paikka on kestävä ratkaisu

Lisää hampaan paikkauksesta

 

Hammaslääkärikeskus Furka

NETTIAJANVARAUS OULU

NETTIAJANVARAUS II