• facebook
  • google
  • twitter

Hampaan poisto – neljä kysymystä hampaan poistosta

  • Posted on: 12.11.2019
  • By:

Hampaan poisto on yksi tavallisimpia hammaslääkärin tekemiä toimenpiteitä. Hampaan poistoon päädytään, kun muunlainen hampaan hoito ei ole mahdollista tai tarkoituksenmukaista. Tässä artikkelissa neljä yleistä kysymystä hampaan poistosta ja vastaukset niihin.

hampaan poisto

 

 

 

 

 

Miksi hammas poistetaan?

Hampaita poistetaan monista syistä. Tavallisin hampaan poisto on viisaudenhampaan poisto. Viisaudenhampaat, eli kolmannet poskihampaat, puhkeavat usein vain osittain, jolloin ne on paras poistaa. Osittain puhjenneen hampaan viereen jää usein vaikeasti puhdistettava ientasku, joka on altis tulehduksille.

Hammas voidaan poistaa myös, jos se on pahoin vaurioitunut, esimerkiksi toistuvan reikiintymisen vuoksi, ja paikkaaminen ei enää ole tarkoituksenmukaista. Hampaan poisto voi olla edessä niin ikään edenneen parodontiitin seurauksena. Hampaiden kiinnityskudokset ovat vaurioituneet ja hampaan kiinnitys on löystynyt.

Hampaan poiston syynä voi olla myös hampaaseen kohdistunut trauma. Joskus hampaita poistetaan osana oikomis- tai proteettista hoitoa. Toisinaan huonokuntoinen hammas joudutaan poistamaan ennen isoja leikkauksia tai tiettyjen sairauksien hoitotoimenpiteitä, koska tulehtunut hammas voi olla riskitekijä yleisterveydelle.

Sattuuko hampaan poisto?

Hampaan poisto tehdään puudutuksessa, joten sen ei pitäsi olla kivulias kokemus. Ennen poistoa tehdään kattava suun perustutkimus ja otetaan röntgenkuvat. Röntgenkuvista nähdään muun muassa hampaan juurien määrä ja asento, jolloin toimenpide voidaan suunnitella etukäteen.

Hammas poistetaan erityisien poistoinstrumenttien avulla. Joskus hammas joudutaan pilkkomaan osiin poistoa varten ja erityisesti osittain puhjenneet hampaat voidaan joutua poistamaan leikkaamalla.

Kaikissa tapauksissa toimenpide tehdään puudutuksessa, jotta se on mahdollisimman miellyttävää potilaalle. Puudutus poistaa kivun tunteen estämällä hermojen tiedonvälityksen väliaikaisesti. Toimenpiteen aikana voi kuitenkin tuntea esimerkiksi painetta poistokohdassa. Pelkopotilaille on puudutuksen lisäksi myös muita apukeinoja, joilla toimenpide saadaan suoritettua mahdollisimman miellyttävästi.

Miten toimin hampaan poiston jälkeen?

Hampaan poiston jälkeen hammaslääkärisi asettaa hampaan poistokuopan päälle sideharsotaitoksen, jota tulee purra noin tunnin ajan. Tänä aikana poistokuoppaan muodostuu suojaava verihyytymä.

Syömistä, juomista ja tupakointia tulee välttää 2 – 3 tuntia poiston jälkeen. Poistopäivänä kannattaa syödä vain kylmiä ja pehmeitä ruokia ja välttää pureskelua sillä puolella, jolta hammas on poistettu.

Poistopäivänä ja 3 – 4 päivää sen jälkeen tulee välttää fyysistä rasitusta. Urheilu, raskas työ ja saunominen on paras jättää välistä. Hampaan poistokuopan tulee antaa olla rauhassa, eikä sitä pidä tunnustella kielellä tai muuten kosketella. Hampaat voi pestä tavalliseen tapaan, kunhan välttelee poistokuoppaa.

Särky ja turvotus muutaman päivän ajan poistoalueella on normaalia. Särkyä voi lievittää kylmähauteella ja särkylääkkeellä. Tavallinen käsikauppasärkylääke, esimerkiksi ibuprofeeni, käy hyvin. Välttele kuitenkin asetyylisalisyylihappoa sisältäviä särkylääkkeitä, esimerkiksi aspiriinia, sillä ne voivat pitkittää verenvuotoa.

Noudata aina hammaslääkärisi antamia ohjeita toimenpiteen jälkeen. Ota yhteys hammaslääkäriisi, mikäli verenvuoto poistokohdassa ei tyrehdy, särky poistokohdassa voimistuu muutaman päivän jälkeen tai sinulla ilmenee hampaan poiston jälkeen hengitys- tai nielemisvaikeuksia tai kuumetta.

Voidaanko poistettu hammas korvata?

Poistettu hammas voidaan korvata hammasproteesilla. Yleensä poistettu hammas korvataan, jos hammas on sijainnut niin sanotulla hymyalueella, eli näkyvässä paikassa tai, jos hammas on merkittävä purennan kannalta. Poistetun hampaan korvaamiseen on monia vaihtoehtoja ja niistä paras valitaan yhdessä hammaslääkärin kanssa.

Nykyään suosittu tapa korvata puuttuva hammas on hammasimplantti. Hammasimplantti on keinojuuri, jonka päälle rakennetaan luonnolliselta näyttävä ja tuntuva hammaskruunu. Hammasimplantti sopii erityisesti yksittäisen puuttuvan hampaan korvaamiseen.

Hammassillalla voidaan korvata yksittäinen hammas tai useita puuttuvia hampaita kerralla. Hammassillan avulla puuttuva hammas voidaan korvata nopeasti ja näkyvällä alueella hampaan tilalle voidaan kiinnittää väliaikainen silta, odotellessa pysyvän hammassillan valmistumista. Hammassilta kiinnitetään pysyvästi puuttuvan hampaan viereisiin hampaisiin.

Hammasimplantti ja hammassilta ovat kiinteitä proteeseja, joita ei voi irrottaa. Näiden lisäksi on mahdollista korvata hampaita irrotettavilla osa- tai kokoproteeseilla. Irrotettavat proteesit pitää puhdistaa päivittäin erikseen ja niiden kunto ja istuvuus tulee tarkastaa säännöllisesti vastaanotolla.

Lue lisää:

Mitä puuttuvan hampaan tilalle?

Hoito-ohjeet hampaan poiston jälkeen

Hampaiden puudutus – puudutustavat ja -aineet

Hammaslääkärikeskus Furka

TÄSTÄ OULUN NETTIAJANVARAUKSEEN

TÄSTÄ IIN NETTIAJANVARAUKSEEN