• facebook
  • google
  • twitter

Hoito-ohjeet hampaan poiston jälkeen

  • Posted on: 26.2.2016
  • By:

Hampaan poiston jälkeenHampaan poisto suoritetaan paikallispuudutuksessa joko tavanomaisin keinoin tai leikkaamalla. Hampaan poistamisen jälkeisiä hoito-ohjeita noudattamalla poistokohdan haava pääsee paranemaan rauhassa. Tarkat ohjeet jälkihoitoon saat hammaslääkäriltäsi hampaan poiston jälkeen.

Suojaa haavaa sideharsotaitoksella

Kun hammas on poistettu, hammaslääkärisi asettaa poistetun hampaan paikalle sideharsotaitoksen, jota pidetään poistokuopan päällä vähintään puolen tunnin ajan. Tänä aikana poistokohtaan syntyy haavaa suojaava verihyytymä. Mikäli haavasta vuotaa myöhemmin verta, voi poistokuopan päälle taitella uuden sideharsotaitoksen ja purra hampaita kevyesti yhteen vähintään 30 minuutin ajan. Syljeskelyä on syytä välttää, sillä se saattaa irrottaa verihyytymän.

Suosi kylmiä ruoka-aineita

Toimenpiteen jälkeen on syytä välttää syömistä, juomista ja tupakointia 2–3 tunnin ajan. Poistopäivänä kannattaa nauttia vain pehmeitä ja viileitä ruokia ja välttää kuumia ruoka-aineita. Seuraavien kahden viikon aikana ruoka kannattaa pyrkiä pureskelemaan sillä puolella suuta, jossa poistokuoppa ei sijaitse.

Vältä fyysistä rasitusta ja poistokuopan tunnustelua

Hampaan poistopäivänä sekä 3–4 päivän ajan sen jälkeen on syytä välttää fyysistä rasitusta, kuten urheilua, raskasta työtä ja saunassa käyntiä. Poistokuopan koskettelua on vältettävä, jotta verihyytymä pysyy paikoillaan ja sen alla oleva luu pääsee paranemaan rauhassa. Haavaa ei pidä tunnustella, imeskellä eikä kosketella kielellä. Hampaat voit harjata tavalliseen tapaan, kunhan vältät poistokuopan harjaamista.

Kylmähaude helpottaa särkyä ja turvotusta

Poistetun hampaan kohdalla voi tuntua muutaman päivän ajan särkyä, joka tavallisesti helpottaa viimeistään viikon jälkeen. Särky ja turvotus ovat normaaleja jälkioireita, ja toisinaan poistokuopan kohdalle poskeen voi ilmestyä parin päivän jälkeen mustelma.

Kylmähauteen avulla voidaan lievittää poiston jälkeisiä oireita, kuten kipua, turvotusta ja verenvuotoa. Kylmähaudetta pidetään poistopäivänä posken ihoa vasten enintään puoli tuntia kerrallaan tunnin välein. Varo kuitenkin käyttämästä kylmähaudetta yhtäjaksoisesti liian pitkään, sillä se voi aiheuttaa alueelle paleltuman. Kylmähaudetta voidaan käyttää myös parina päivänä poiston jälkeen helpottamaan turvotusta ja särkyä.

Särkylääkettä tarpeen mukaan

Särkyyn riittää yleensä tavallinen särkylääke, kuten ibuprofeeni. Joissain tapauksissa hammaslääkäri voi määrätä vahvempia särkylääkkeitä, ja annostelussa on aina noudatettava hammaslääkärin antamia ohjeita. Asetyylisalisyylihappoa sisältävät lääkkeet, kuten aspiriini, saattavat pitkittää hammaskuopan verenvuotoa, joten niitä on syytä välttää. Keskustele oman särkylääkkeesi sopivuudesta hammaslääkärisi kanssa.

Ota yhteyttä hammaslääkäriin, jos:

  • Verenvuoto poistokuopasta on voimakasta eikä tyrehdy sideharsotaitoksenkaan avulla. Huomaa, että pienikin määrä verta värjää helposti syljen punaiseksi, mutta vähäisestä veren tihkumisesta ei vielä tarvitse huolestua.
  • Kipu poistoalueella voimistuu 3–4 vuorokauden jälkeen. Tällöin kyse voi olla verihyytymän irtoamisesta, jolloin hyytymän alla oleva luu paljastuu.
  • Hampaan poiston jälkeen esiintyy hengitys- tai nielemisvaikeuksia ja/tai kuumeilua.

Jos hammaslääkärisi antama ohjeistus poikkeaa edellä mainituista, noudata aina hammaslääkärisi antamia yksilöllisiä ohjeita.

 

Lue lisää aiheesta:

Hampaan poisto

Viisaudenhampaan poistoa ei tarvitse pelätä

Millä puuttuva hammas korvataan?

 

Hammaslääkärikeskus Furka

NETTIAJANVARAUS OULU

NETTIAJANVARAUS II