• facebook
  • google
  • twitter

Hampaiden harjaus on tekniikkalaji

  • Posted on: 11.2.2019
  • By:

Hampaiden harjaus on suuhygienian keskeisin osa. Hampaat tulisi harjata aamulla ja illalla ja lisäksi hammasvälit ja kieli pitää puhdistaa päivittäin. Hampaiden harjaus on tekniikkalaji. Oikealla tekniikalla hampaat puhdistuvat tehokkaasti ja hampaat sekä ikenet pysyvät kunnossa. Tarvittaessa hammaslääkärisi tai suuhygienistisi neuvovat sinua oikeanlaisessa hampaiden kotihoidossa.

Hampaiden harjaus

 

 

 

 

 

Miksi hampaat pitää harjata?

Hampaiden harjaus, eli pesu, päivittäin kuuluu perussuuhygieniaan. Hampaiden pinnoille kertyy monenlaisia bakteereja, jotka muodostavat bakteeripeitteen, plakin. Ilman hampaiden puhdistusta plakkia kertyy paljon ja siitävoi muodostua sitkeämpiä hammaspeitteitä tai hammaskiveä, jotka eivät enää irtoa kotihoidolla. Plakki ja hammaskivi aiheuttavat monia suun terveyden ongelmia, kuten kariesta ja ientulehduksia.

Hampaat tulee harjata kaksi kertaa päivässä 2 – 3 minuutin ajan. Sähköhammasharjoissa voi olla ajastin tai aikaa voi katsoa kellosta. Lisäksi hammasvälit puhdistetaan päivittäin hammaslangalla, hammasväliharjalla tai hammastikulla ja kieli puhdistetaan joko hammasharjalla tai erillisellä puhdistusvälineellä tarvittaessa.

Miten hampaat harjataan?

Hampaiden harjaukseen käy sekä perinteinen käsikäyttöinen hammasharja että sähköhammasharja. Sähköhammasharjan etu on, että sillä on helpompi saada tehokas puhdistustulos ja pienipäinen sähköhammasharja mahtuu paremmin puhdistamaan myös suun ahtaissa paikoissa.

Hammaslääkärit suosittelevat hammasharjoiksi pehmeää harjaa, joka ei vahingoita ikeniä tai hammaskiillettä. Hammasharjaa olisi hyvä pitää kädessä kynäotteella ei nyrkkiotteella, jolloin et harjaa liian lujaa vaan annat hammasharjan tehdä työn.

Käsiharjalla hampaiden harjaus tapahtuu liikuttamalla harjaa edestakaisin nytkyttäen sivuttaissuunnassa, ienrajaa myötäillen. Sähköhammasharjaa ei tarvitse liikuttaa edestakaisin, vaan sitä kuljetetaan eteenpäin hitaasti hampaiden pinnalla antaen harjan tehdä työ. Hammasharjalla käydään läpi kaikki hampaat ja niiden kaikki pinnat järjestelmällisesti ienrajoja myöten.

Hampaiden puhdistuksessa käytetään fluorihammastahnaa. Hammastahnassa olevat hankaavat aineet tai entsyymit tehostavat puhdistusta ja fluori säännöllisesti käytettynä vahvistaa hammaskiillettä.

Hampaiden harjaamisen suositeltu järjestys:

1. Alahampaiden sisäpinnat
2. Alahampaiden ulkopinnat
3. Ylähampaiden sisäpinnat
4. Ylähampaiden ulkopinnat
5. Ala-ja ylähampaiden purupinnat

Hampaiden harjaus – Harjausvauriot

Väärä harjaustekniikka, liian kova harja tai näiden yhdistelmä voi aiheuttaa harjausvaurioita. Harjausvaurio voi syntyä joko pehmytkudokseen (ikeneen) tai kovakudokseen (hampaaseen).

Aluksi harjausvaurio voi olla ikenen haavauma, joka tuntuu ikenen arkuutena tai kipuna. Pitkään jatkunut väärä harjaustekniikka tai liian kova harja saa ikenen vetäytymään. Paljastunut hammaskaula kuluu helposti ja hampaissa saattaa tuntua vihlontaa. Paljastuneet hammaskaulat ovat myös alttiimpia reikiintymiselle.

Ikenen vetäymä ja hampaan harjausvaurio ovat muutoksia, jotka eivät palaudu, joten oikeanlaiseen hampaiden harjaukseen on syytä panostaa. Hampaan kulumia voidaan kuitenkin hoitaa paikkaamalla.

Lue lisää:

Karies eli hampaiden reikiintyminen

Hampaiden vihlonta

Ienvetäymät ja hammaskaulojen paljastuminen

Hammasharjan valinta

Hammaslääkärikeskus Furka

TÄSTÄ OULUN NETTIAJANVARAUKSEEN

TÄSTÄ IIN NETTIAJANVARAUKSEEN