• facebook
  • google
  • twitter

Suu puhtaaksi! Suun ja hampaiden kotihoito

  • Posted on: 28.7.2016
  • By:

Hampaiden lankausSäännöllinen hampaiden hoito on hyvinvoivan suun perusta. Kun kotihoidon rutiinit ovat hyvin hallussa, hengitys pysyy raikkaana, ikenet terveinä ja hammaskivi loitolla. Terveellä suulla on helppo hymyillä!

Hampaiden peseminen – kaksi kertaa kaksi minuuttia

Hampaiden perusteellinen harjaus hammasharjalla ja fluorihammastahnalla on suun kotihoidon kulmakivi. Jotta hampaiden pinnoille kertyvä plakki ei pääse kovettumaan hammaskiveksi, tulee hampaat harjata joka päivä aamuin illoin. Harjauksen aikana käydään huolellisesti läpi hampaiden sisäpinnat, ulkopinnat ja purupinnat. Etene ”nykyttäen” sivusuunnassa hampaiden pintoja pitkin ja kiinnitä huomiota erityisesti ienrajojen harjaamiseen.

Hampaiden pesu kannattaa suorittaa aina samassa järjestyksessä, esimerkiksi takahampaista aloittaen. Lopuksi voit harjata kielen joko hammasharjalla tai erillisellä kaapimella. Yleinen neuvo on, että hampaiden harjaukseen kannattaa käyttää joka kerta aikaa vähintään kaksi minuuttia. Näin varmistat, että käytät varmasti tarpeeksi aikaa jokaisen kohdan harjaamiseen.

Muista käsitellä hampaita hellävaraisesti: liian voimakas harjaus kuluttaa hampaita ja saa hammaskaulat paljastumaan, minkä seurauksena on usein hampaiden vihlonta. Niin kutsuttu kynäote on hyvä hammasharjan pitelemiseen, sillä sen avulla harjaukseen ei tule käytettyä liikaa voimaa.

Lue lisää hampaiden harjauksesta täältä.

Muista hammasvälit!

Hampaiden harjauksen ohella on tärkeää muistaa hammasvälien puhdistaminen. Hammasväleihin kertyy nimittäin herkästi ruuantähteitä ja plakkia, joka ajan myötä kovettuu hammaskiveksi. Paraskaan hammasharja ei yksinään riitä puhdistamaan hammasvälejä, vaan välien puhdistukseen tarvitaan erityisesti siihen suunniteltuja puhdistusvälineitä.

Hammasvälien puhdistamiseen voidaan käyttää hammaslankaa, hammastikkuja tai hammasväliharjoja. Tavallisen hammaslangan lisäksi saatavilla on erityisiä hammaslankaimia, joissa lanka on valmiiksi pingotettuna, ja joiden avulla hammaslankaa saa liikutettua suussa helposti.

Hammasväliharja on tehokas väline hammasvälien puhtaanapitoon. Hammasväliharja muistuttaa muodoltaan pikkuruista pulloharjaa, ja sen avulla tehokas harjausliike saadaan kohdistettua myös hammasväleihin. Hammasväliharjoja on saatavilla erikokoisia, ja niitä voi käyttää useampaan kertaan, kunhan harja puhdistetaan huolellisesti harjauskertojen välissä.

Lue lisää hammasvälien puhdistuksesta täältä.

Hammasväliharja

Suuhygienisti on hampaiden hoidon asiantuntija

Koska ihmisten suut ovat erilaisia, on hampaiden tehokas kotihoito yksilöllistä, ja se mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle. Suuhygienistin toimenkuvaan kuuluu olennaisena osana suun terveyden ylläpidon neuvonta ja opastus, ja hänen kanssaan voit käydä yhdessä läpi niin tehokkaan harjaustekniikan kuin juuri sinun suullesi sopivimmat puhdistusvälineet. Suuhygienisti opastaa myös mielellään oikeanlaisen hammasharjan ja -tahnan valinnassa.

Lue lisää suuhygienistin palveluista.

 

Lue lisää aiheesta:

Ientulehdus voi esiintyä myös oireettomana

Kiilteen liukeneminen eli hammaseroosio

Karies eli hampaiden reikiintyminen

Suu ja yleisterveys

 

Hammaslääkärikeskus Furka

TÄSTÄ OULUN NETTIAJANVARAUKSEEN

TÄSTÄ IIN NETTIAJANVARAUKSEEN