• facebook
  • google
  • twitter

Mitä hampaiden kuluminen tarkoittaa?

  • Posted on: 15.6.2017
  • By:

Hampaiden kuluminenVaikka hampaita suojaava kiille on erittäin kovaa kudosta, voivat hampaat ajan saatossa kulua eri syistä. Yksi syy hampaiden kulumiseen on hammaskiilteen kemiallinen liukeneminen eli hammaseroosio, mutta hampaat voivat kulua myös esimerkiksi narskuttelun tai liian kovakouraisen harjaamisen seurauksena.

Hammaseroosio on kemiallista liukenemista

Hammaskiilteeksi kutsutaan hampaiden pinnalla olevaa vaaleaa ja läpikuultavaa kudosta, jonka tehtävänä on suojata hampaita ulkoisilta vaurioilta. Kovuudestaan huolimatta hammaskiille on kuitenkin altis kulumiselle. Kulumisen ennaltaehkäisy on tärkeää, sillä kerran kulunut hammaskiille ei enää korjaudu ennalleen.

Hammaseroosioksi kutsutaan tilannetta, jossa hammaskiille pehmenee ja liukenee kemiallisesti hampaiden pinnalle tulevien ulkoisten happojen vaikutuksesta. Yleisin syypää hammaseroosiolle ovat usein nautitut happamat ruoat ja juomat, mutta kulumista saattavat aiheuttaa myös esimerkiksi tietyt sairaudet, joissa vatsalaukun hapot päätyvät suuhun (närästys, refluksitauti, bulimia). Myös suun kuivuminen voi altistaa hammaseroosiolle, sillä tällöin hampaiden pintaa suojaavan syljen eritys on vähentynyt.

Hammaseroosiota voidaan parhaiten ennaltaehkäistä välttämällä happamien ruokien ja juomien toistuvaa nauttimista ja vähentämällä ruokailukertojen määrää. Hammaseroosiosta voit lukea lisää täältä.

Abraasio näkyy ienrajoissa

Kemiallisen liukenemisen lisäksi hampaiden kulumista voi aiheuttaa myös hampaiden pintaan kohdistuva mekaaninen rasitus. Liian kova hammasharja ja voimakas harjaaminen voivat ajan myötä kuluttaa hampaan pintaosan ”kuopalle”, ja tämä muutos näkyy tavallisesti etenkin ikenien läheisyydessä. Voimakkaasta harjauksesta johtuva kuluminen voi saada hammaskaulat paljastumaan ja aiheuttaa hampaissa vihlontaa. Myös huulessa tai kielessä sijaitsevien lävistyskorujen aiheuttama hankaus voi aiheuttaa hampaissa kulumista.

Abraasion ennaltaehkäisyssä olennaista on liiallisen mekaanisen rasituksen välttäminen, mikä onnistuu usein jo pelkästään hampaiden harjaustekniikkaa muuttamalla ja vaihtamalla hammasharja pehmeämpään. Oikeanlaisesta hampaiden harjaustekniikasta ja hammasharjan valinnasta kannattaa keskustella yhdessä suuhygienistin tai oman hammaslääkärin kanssa.

Purennasta johtuva kuluminen eli hampaiden attritio

Bruksaaminen eli hampaiden narskuttelu voi vaivata kaikenikäisiä. Bruksaamista esiintyy usein nukkuessa, mutta joskus narskuttelu voi liittyä myös päivällä eteen tulevien stressaavien tilanteiden yhteyteen. Bruksaamisen vuoksi hampaisiin kohdistuu suuri purentarasitus, minkä ansiosta hampaat voivat kulua ja hammaspaikat lohkeilla. Toisinaan hampaiden kasvanut purentarasitus voi johtua hampaiden puuttumisesta, jolloin purenta on epätasapainossa ja osaan hampaista kohdistuu tavallista suurempi purentarasitus.

Usein purennan aiheuttama hampaiden kuluminen näkyy selkeästi hampaiden purupinnoilla, ja hammaslääkärin on näin helppoa tunnistaa attrition oireet. Pitkään jatkuessaan purennan aiheuttama kuluminen voi näkyä myös hampaiden lyhentymisenä.

Purentavaivojen ehkäisyssä yleisimmin käytetty hoitomuoto on purentakisko, jota pidetään tyypillisesti öisin ja joka vähentää hampaisiin kohdistuvaa rasitusta. Mikäli hampaat ovat merkittävästi kuluneet, voidaan niitä korjata kruunuttamalla tai hammaslaminaattien avulla. Jos kulumisen taustalla on hampaan puuttumisesta johtuva purennan epätasapaino, voidaan puuttuvan hampaan tilalle valmistaa proteettinen ratkaisu, kuten hammasimplantti.

Lue lisää aiheesta:

Ruokavalio ja suun terveys

Ienvetäymät ja hammaskaulojen paljastuminen

Purentavaivat ja purennan kuntoutushoito