• facebook
  • google
  • twitter

Hampaiden kuluminen – ehkäisy ja hoito

  • Posted on: 16.5.2019
  • By:

Hampaiden kuluminen voidaan jakaa kolmeen luokkaan eroosioon, abraasioon ja attritioon. Vaikka hammaskiille on kovinta ainetta kehossamme, kuluvat hampaat ajan mittaan.

Hampaiden kuluminen on luonnollista, mutta sitä on syytä ehkäistä. Voimakkaasti kuluneet hampaat voivat oireilla esimerkiksi vihlontana ja ne voivat aiheuttaa myös purentafysiologisia vaivoja.

hampaiden kuluminen

 

 

 

 

 

Hampaiden kuluminen – eroosio, abraasio ja attritio

Hampaat kuluvat monesta syystä. Eroosio tarkoittaa hammaskiilteen kemiallista liukenemista. Hammaskiille kuluu ulkopuolelta tulevien happojen vaikutuksesta, esimerkiksi happamien juomien ja ruokien vaikutuksesta. Myös sairaudet voivat aiheuttaa hammaseroosiota. Esimerkiksi refluksitaudin tai blukimian seurauksena suuhun tulee mahahappoja, jotka kuluttavat hammaskiillettä.

Hampaat kuluvat myös mekaanisen rasituksen, abraasion, myötä. Tavallisin syy abraasiolle on liian kova hammasharja ja hampaiden harjaus liian voimakkaasti. Lisäksi esimerkiksi suun lävistyskorut voivat hankata hampaisiin ja aiheuttaa mekaanista rasitusta.

Kolmas syy hampaiden kulumiselle on purentarasitus, attritio. Hampaiden narskuttelu, eli bruksaus, altistaa erityisesti hampaat ylimääräiselle purentarasitukselle. Esimerkiksi puuttuva hammas voi myös aiheuttaa purennan epätasapainon, joka altistaa tietyt hampaat ylimääräiselle rasitukselle.

Miten tunnistan hampaiden kulumisen?

Hampaiden kuluminen voi oireilla ja näyttäytyä useilla tavoilla. Eroosio näkyy esimerkiksi hampaiden pinnan muuttumisena mattaiseksi, himmeäksi tai hampaiden kellastumisena, kun hammaskiille kuluu ja alta paljastuu luonnostaan keltaisempi hammasluu.

Abraasio näkyy erityisesti hampaan kulumisena kuopalle lähellä ienrajoja. Hammaskaulat voivat paljastua ja aiheuttaa hampaiden vihlontaa.

Attritio näyttäytyy hampaiden voimakkaana kulumisena tai hampaat ja hammaspaikat voivat lohkeilla. Narskuttelu aiheuttaa usein myös päänsärkyä, kasvokipuja tai niska-hartia-alueen kipuja.

Hampaiden kuluminen – ehkäisy

Hampaiden kulumista voi ehkäistä omilla toimilla. Erityisesti eroosion ja abraasion aiheuttamaa kulumista voi itse ehkäistä, attrition ehkäisy vaatii yleensä hammaslääkärin toimia.

Hammaseroosiota voi ehkäistä ennenkaikkea oikeanlaisella ruokavaliolla ja hampaiden kotihoidolla. Happamia ruokia ja juomia on syytä nauttia kohtuudella ja aterioiden määrää päivässä rajoittaa maksimissaan viiteen kertaan. Aterioiden välissä napostelua on syytä välttää.

Abraasio on vältettävissä käyttämällä oikeanlaista hammasharjaa ja hampaiden harjaustekniikkaa. Hammaslääkärit suosittelevat käyttämään pehmeää hammasharjaa. Hammasharjaa ei tarvitse painaa lujaa hampaita vasten, hammasharja tekee työn. Hammasharjaa on hyvä pitää kynäotteella, ennemmin kuin nyrkkiotteella, näin ei harjaa niin lujaa.

Hampaiden harjauksen ajoitus on myös tärkeää hampaiden kulumisen ehkäisyssä. Hampaita ei saa harjata liian pian syömisen jälkeen, koska hammaskiille on tällöin pehmeää happohyökkäyksen jäljiltä. Syönnin jälkeen tulisi odottaa vähintään tunti, mielellään kaksi ennen hampaiden pesua. Myös syöntiä pian hampaiden harjauksen jälkeen tulee välttää.

Hammaslääkäri tai suuhygienisti voi tehdä hampaille myös fluorikäsittelyn. Fluori vahvistaa hammaskiillettä ja ehkäisee siten hampaiden kulumista ja hampaiden vihlontaa.

Hampaiden kuluminen – hoito

Kuluneita hampaita hoidetaan monin tavoin riippuen vaurion laajuudesta ja aiheuttajasta.

Purentarasituksesta johtuvaa kulumista ehkäistään ja hoidetaan esimerkiksi purentakiskolla. Purentakisko suojaa narskuttelijan hampaita ja rentouttaa leukaa, jolloin narskuttelu usein vähenee tai loppuu kokonaan. Epätasapainoista purentaa puolestaan voidaan hoitaa tasapainottamalla purentaa hionnalla tai korvaamalla mahdollisesti puuttuva hammas tai hampaita. Puuttuvien hampaiden korvaamiseen on useita vaihtoehtoja, kuten hammasimplantti ja hammassilta.

Kuluneita hampaita ja hammaskauloja voidaan hoitaa hampaan paikkaamisella, keraamisilla hammaslaminaateilla tai hampaan osakruunulla. Paikkaus soveltuu esimerkiksi abraasion myötä kuopalle kuluneiden hammaskaulojen tasoittamiseen. Hammaslaminaateilla voidaan palauttaa lyhyeksi kuluneiden hampaiden muoto ennalleen.

Laajasti kulumisen myötä vaurioitunut hammas on paras hoitaa keraamisella hammaskruunulla. Kruunu on kestävä hoitomuoto. Kruunu voidaan kiinnittää omaan hammasjuureen, mikäli juuri on ehjä.

Lue lisää:

Mitä hampaiden kuluminen tarkoittaa?

Kiilteen liukeneminen eli hammaseroosio

Ruokavalio ja suun terveys

Purentakisko suojaa narskuttelijan hampaita

Hampaiden harjaus on tekniikkalaji

Hammaslääkärikeskus Furka

TÄSTÄ OULUN NETTIAJANVARAUKSEEN

TÄSTÄ IIN NETTIAJANVARAUKSEEN