• facebook
  • google
  • twitter

Miten tunnistaa hampaiden narskuttelu?

  • Posted on: 13.12.2018
  • By:

Hampaiden narskuttelu, eli bruksismi, on melko yleistä ja satunnaisesta narskuttelusta ei yleensä ole haittaa. Jatkuva hampaiden narskuttelu kuitenkin voi aiheuttaa monia vaivoja ja siihen on syytä hakea apua.

Monesti potilas tietää jo itse vastaanotolla tullessaan narskuttelusta. Narskuttelun merkkejä voi tunnistaa itse ja hammaslääkäri voi nähdä niitä tutkimuksen aikana.

Hampaiden narskuttelu

 

 

 

 

 

Mitä on hampaiden narskuttelu?

Bruksismi eli hampaiden narskuttelu on tiedostamatonta hampaiden yhteenpuremista tai edestakaista hampaiden kiristelyä. Narskuttelu on yleistä öisin nukkuessa, mutta sitä voi tehdä huomaamattaan myös päiväsaikaan hereillä ollessa.

Bruksaus on yleistä etenkin alle 50-vuotiailla. Useimmat meistä narskuttelevat hampaita joskus, esimerkiksi stressaavan elämäntilanteen aikana. Haitallista narskuttelusta tulee, kun se on jatkuvaa ja voimakasta.

Syytä hampaiden narskutteluun ei tarkasti tunneta. Varmasti tiedetään, että stressi altistaa narskuttelulle. Perimmäinen syy narskuttelulle voi olla purennan epätasapainossa ja joidenkin tutkijoiden mukaan narskuttelu on lähtöisin keskushermostosta. Stressin lisäksi narskuttelulle altistaa runsas alkoholin tai kofeiinin käyttö, tupakointi ja refluksitauti.

Mitä haittaa hampaiden narskuttelusta on?

Hampaiden jatkuva bruksaus aiheuttaa ylimääräistä rasitusta hampaille, puremalihaksille sekä leukanivelille. Arviodaan, että rasitus on narskuttelijalla ainakin kolminkertainen tavallisen verrattuna. Lihaksistossa narskuttelu voi aiheuttaa kiputiloja, mutta pahimmat vauriot syntyvät ajan mittaa hampaisiin ja leukaniveliin.

Hampaisiin voi narskuttelun seurauksena syntyä huomattavia kulumia. Lisäksi hampaat voivat lohkeilla tai halkeilla. Erityisesti paikatut hampaat kestävät huonosti narskuttelua. Leukaniveliin pitkäaikainen ylimääräinen rasitus voi aiheuttaa jopa nivelrikon.

Miten tunnistaa hampaiden narskuttelu?

Yöllisen hampaiden narskuttelun huomaa monesti narskuttelijan puoliso, sillä narskuttelu voi olla varsin kovaäänistä. Jos itse tai puoliso ei ole huomannut narskuttelua, on bruksausta syytä epäillä oireiden perusteella.

Päänsärky lienee yleisin oire narskuttelusta. Lisäksi merkkejä narskuttelusta voivat olla kasvojen alueen kivut, korvakipu, hampaiden arkuus ja leukanivelen äänet. Lihaskipua ja jäykkyyttä voi esiintyä puremalihasten lisäksi myös kaulalla ja niskassa.

Hampaiden narskuttelu pitkäaikaisesti jättää myös jälkiä hampaisiin. Bruksauksesta kielivät voimakkaat, kiiltävät kulumat hampaissa. Eroosion aiheuttamat kulumat hampaissa ovat himmeitä, joten ne voidaan erottaa narskuttelun jättämistä jäljistä. Hampaiden tai paikkojen jatkuva lohkeilu on myös syy epäillä hampaiden narskuttelua. Hammaslääkäri voi tarkastuksessa nähdä merkit narskuttelusta. Monesti hammaslääkäri pystyy myös käsin tuntemaan puremalihasten jännityksen ja arkuuden.

Jos epäilet narskuttelevasi, varaa aika hammaslääkärille pian.

Hampaiden narskuttelu – hoito

Jatkuvan narskuttelun tavallisin hoito on purentakisko. Akryylimuovinen purentakisko valmistetaan potilaan hampaiden jäljennöksen perusteella sopivaksi. Kisko vähentää narskuttelua ja siitä aiheutuvaa rasitusta sekä suojaa hampaita. Usein purentakiskoa käytetään öisin.

Jos narskuttelun syyksi epäillään purennan epätasapainoa, voidaan purentaa tasapainottaa hampaiden hionnalla. Lisäksi hoitona voidaan käyttää fysioterapiaa tai omatoimisia leuan liike- ja rentoutusharjoituksia. Kipulääkkeistä ja lihasrelaksanteista voi myös olla apua narskuttelijalle. Narskuttelijan on myös syytä pyrkiä vähentämään bruksaukselle altistavia tekijöitä, kuten stressiä.

Erittäin vaikeissa tapauksissa bruksausta hoidetaan myös botuliinipistoksilla. Lihastoiminnan lamaavat pistokset lievittävät lihasjännitystä. Pistosten riskeistä on kuitenkin vähän tietoa, samoin niiden tehosta.

Lue lisää:

Purentakisko suojaa narskuttelijan hampaita

Purentavaivat ja purennan kuntoutushoidot

Hammaslääkärikeskus Furka

TÄSTÄ OULUN NETTIAJANVARAUKSEEN

TÄSTÄ IIN NETTIAJANVARAUKSEEN