• facebook
  • google
  • twitter

Hampaiden numerointi – hammaskartta

  • Posted on: 18.4.2019
  • By:

Hammaslääkärin tarkastuksessa hammaslääkärisi luettelee outoja numeroja etkä tiedä, mitä ne tarkoittavat? Hammaslääkärit ja muut suun terveydenhuollon ammattilaiset käyttävät hampaiden numerointia keskinäiseen kommunikointiin. Näin muun muassa toimenpiteet ja hampaiden terveydentila kirjataan ylös luotettavasti.

hampaiden numerointi

 

 

 

 

 

 

 

Hampaiden numerointi – erilaiset järjestelmät

Suomessa on käytössä kansainvälisestikin suosituin järjestelmä hampaiden numeroimiseen. ISO 3950 -järjestelmän kehitti maailman terveysjärjestö (WHO).

Lisäksi on olemassa ainakin kaksi muuta järjestelmää hampaiden numeroimiseen. Palmer -järjestelmä on käytössä lähinnä Iso-Britanniassa ja Universal -järjestelmää käytetään pääasiassa yhdysvalloissa.

Hampaiden numerointi varmistaa, että hoitotoimenpiteet ja hampaiden yksilöllinen terveydentila (esimerkiksi kiilteen kunto) kirjataan ylös oikein. Lisäksi hampaiden numerointi varmistaa, että toimenpiteet tehdään oikeaan hampaaseen. Toisinsanoen numerointi helpottaa ammattilaisten välistä kommunikaatiota.

Hampaiden numerointi – ISO 3950 -järjestelmä

Hampaiden numerointi ISO -järjestelmässä perustuu numeropareihin ja leukaneljänneksiin. Ensimmäinen numero kertoo millä leuan neljänneksellä hammas sijaitsee ja jälkimmäinen numero kertoo mones hammas kyseisellä leuan neljänneksellä on kyseessä.

Yleleuan oikea puoli on numero 1 ja vasen 2. Alaleuan vasen puoli on numero 3 ja oikea 4. Näin esimerkiksi oikea yläkulmahammas on numero 13 ja vasemman puolen ensimmäinen poskihammas on numero 36.

Palmer -järjestelmässä käytetään numeron ja symbolin yhdistelmää. Numero kertoo mones hammas on kyseessä ja symboli leukaneljänneksen. Universal -järjestelmässä hampaat on yksinkertaisesti numeroitu 1 – 32 alkaen oikean yläleuan viimeisestä hampaasta (ISO -järjestelmän 18) ja päättyen oikean alaleuan viimeiseen hampaaseen (ISO -järjestelmän 48).

Maitohampaiden numerointi

ISO 3950 -järjestelmässä maitohampaiden numerointi toimii samalla tavoin kuin pysyvienkin hampaiden. Maitohampaissa leukaneljännesten numerointi vain aloitetaan numerosta 5. Oikea yläneljännes on siis maitohampaissa 5 ja vasen 6, vasen alaneljännes on 7 ja oikea alaneljännes 8.

Palmer- ja Universal -järjestelmissä maitohampaiden yksilöimiseen käytetään numeroiden sijaan kirjaimia.

Hampaiden lukumäärä

Aikuisella ihmisellä, jolla kaikki viisaudenhampaat on puhjenneet, on tavallisesti 32 hammasta. Maitohampaita on tyypillisesti 20.

Maitohampaat korvautuvat pysyvillä noin 5 – 12 vuoden iässä. Viisaudenhampaat puhkeavat yleensä 18 -vuotiaasta eteenpäin. Viisaudenhampaiden puhkeaminen ei yleensä enää edisty 25 ikävuoden jälkeen.

Viisaudenhampaat voivat joskus puhjeta vain osittain ja joskus kaikki viisaudenhampaat eivät puhkea ollenkaan. Noin kahdella prosentilla suomalaisista viisaudenhampaita ei ole ollenkaan.

Lue lisää:

Hammastarkastus on edullinen satsaus terveyteen

Lapsen hampaiden puhkeaminen

Hammaslääkärikeskus Furka

TÄSTÄ OULUN NETTIAJANVARAUKSEEN

TÄSTÄ IIN NETTIAJANVARAUKSEEN