• facebook
  • google
  • twitter

Hampaiden puhdistus ja värjäytymien poisto

  • Posted on: 17.11.2016
  • By:

ongelmia-suun-terveydessaVastaanotolla suoritettava hampaiden puhdistus on oivallinen keino hymyn kirkastamiseen. Hampaiden puhdistuksen ja tummentumien poiston suorittaa hammaslääkäri tai suuhygienisti.

Miten hampaiden puhdistus tapahtuu?

Hampaiden peruspuhdistukseen kuuluu olennaisena osana hammaskiven ja pehmeiden hammaspeitteiden poisto. Hammaskivellä tarkoitetaan hampaan pinnalle muodostunutta, usein väriltään kellertävää bakteeripeitettä, joka on syljen mineraalien ansiosta kovettunut tiiviiksi kerrokseksi. Hammaskiveä voi kertyä hampaiden näkyvän pinnan lisäksi myös ientaskuihin. Hammaskivi ei lähde harjaamalla, vaan sen poistamisessa tarvitaan erityisiä puhdistusinstrumentteja.

Hammaspeitteet voidaan poistaa käsi-instrumentin tai ultraäänilaitteen avulla. Ultraäänilaite tuottaa korkeataajuista värähtelyä, joka yhdessä vesisuihkun kanssa saa hampaan pinnalle kalkkeutuneen bakteerimassan irtoamaan. Ultraäänilaite on turvallinen käyttää, eikä se vahingoita hampaan pintaa. Toimenpide voidaan suorittaa myös ikenille siveltävän pintapuudutuksen avulla.

Värjäytymien poisto soodapuhdistuksella

Hampaiden puhdistusta voidaan tarvittaessa tehostaa soodapuhdistuksella. Soodapuhdistus poistaa hampaiden pinnallisia värjäytymiä, jotka voivat johtua esimerkiksi kahvin tai teen nauttimisesta tai tupakoinnista.

Soodapuhdistuksessa käytetään hampaiden puhdistamiseen tarkoitettua soodapuhalluslaitetta, joka puhdistaa hampaiden pinnan mekaanisesti soodapuhdistusjauheen sekä ilma-vesisuihkun avulla. Soodapuhdistus poistaa hampaiden ulkoisia värjäytymiä ja palauttaa näkyviin hampaan luonnollisen vaalean värin.

Värjäytymien poiston lisäksi soodapuhdistus kiillottaa hampaan pintaa, minkä ansiosta uudet värjäytymät eivät tartu hampaaseen yhtä helposti. Soodapuhdistus kestää noin puoli tuntia, ja käsittelyn jälkeen hampaat tuntuvat puhtailta ja liukkailta. Puhdistus voidaan viimeistellä hampaita suojaavan fluorikäsittelyn avulla. Soodapuhdistus ei vahingoita hampaan pintaa.

Kuinka usein hampaat tulee puhdistaa vastaanotolla?

Hammaspeitteiden  poisto on yksi yleisimmistä hammashoidon toimenpiteistä. Kertynyt hammaskivi kannattaa käydä poistattamassa säännöllisesti, jotta hampaiden kiinnityskudokset ja ikenet pysyvät terveinä. Hammaskiven muodostumisnopeus on yksilöllistä, ja joillakin ihmisillä syljen koostumus voi aiheuttaa sen, että hammaskiveä muodostuu jopa parin kuukauden aikana. Useimmiten hammaskiven muodostumisessa kestää kuitenkin useita kuukausia ja vuosia. Hampaiden lisäksi bakteeripeitteitä voi kertyä myös oikomiskojeiden ja proteettisten rakenteiden, kuten hammasimplantin pinnoille.

Hammaspeitteiden muodostumista voi ennaltaehkäistä parhaiten perusteellisella hampaiden harjauksella ja hammasvälien puhdistuksella. Hammaslääkärisi neuvoo sinulle yksilöllisen hoitovälin.  Jos hammaskiven poisto jännittää, jännityksestä kannattaa keskustella etukäteen sinua hoitavan ammattilaisen kanssa. Hän kertoo sinulle hoidon kulusta mielellään.

Hampaiden valkaisu

Kun tavoitteena on hymyn kirkastaminen, hampaiden puhdistus ja värjäytymien poisto riittävät usein saavuttamaan halutun lopputuloksen. Jos nämä toimenpiteet eivät kuitenkaan riitä, voidaan hampaat valkaista vastaanotolla tehtävän kevytvalkaisun tai kotivalkaisun avulla.

Lue lisää hampaiden valkaisusta.

 

Lue lisää aiheesta:

Suuhygienistin palvelut

Mistä hampaiden värjäytymät johtuvat?

Suu puhtaaksi! Suun ja hampaiden kotihoito

 

Hammaslääkärikeskus Furka

NETTIAJANVARAUS OULU

NETTIAJANVARAUS II