• facebook
  • google
  • twitter

Hampaiden puudutus – puudutustavat ja -aineet

  • Posted on: 14.8.2019
  • By:

Toimenpiteet hammaslääkärissä voivat aiheuttaa kipua. Onneksi kipu voidaan kuitenkin välttää hampaiden puudutuksella. Hampaiden puudutus on tehokas keino poistaa kipu ja sitä käytetään monissa tavallisissa toimenpiteissä, kuten hampaan paikkauksessa, hampaan poistossa, juurihoidossa ja suukirurgisissa toimenpiteissä.

hampaiden puudutus

 

 

 

 

 

Hampaiden puudutus – miten se toimii?

Hampaiden puudutus voidaan tehdä erilaisilla puudutusaineilla. Tyypillisiä puudutteita ovat lidokaiini, artikaiini ja prilokaiini.

Puudutusaineet estävät hermojen normaalin toiminnan väliaikaisesti. Yleensä sähköimpulssi välittää hermossa kipuaistimuksen, mutta puudutus estää tämän tiedonvälityksen, jolloin kipuaistimusta ei synny. Vaikka kipua ei tunne, on mahdollista, että hammaslääkärin toimenpiteet kuitenkin aiheuttavat hampaassa paineen tunnetta. Puudutusaineet usein myös sisältävät verisuonia supistavaa ainetta, joka pidentää puudutteen vaikutusaikaa ja vähentää verenvuotoa toimenpidealueella.

Puudutuksen vaikutus alkaa tyypillisesti muutaman minuutin sisällä puudutuksen laitosta ja kestää noin tunnin tai kaksi. Puudutuksen kesto riippuu puudutustavasta ja annostuksesta. Tyypillisesti puudutus annetaan pistoksena ikeneen. Pintapuudutus pistosta, tai esimerkiksi hammaskiven poistoa, varten voidaan antaa ikenille siveltävällä puudutusgeelillä tai puudutussuihkeena.

Hampaiden puudutus – puudutustavan valinta

Hampaiden puudutus voidaan tehdä kolmella tavalla: paikallispuudutuksena, johtopuudutuksena tai edellä mainittuna pintapuudutuksena. Puudutustekniikka valitaan toimenpiteen mukaan ja puudutusaine muun muassa potilaan terveydentilan mukaan.

Yläleuan hampaiden ja alaetuhampaiden puudutus tehdään tavallisimmin paikallispuudutuksena. Puudutusaine laitetaan suoraan toimenpidealueelle. Alaleuan poskihampaat puolestaan puudutetaan yleensä johtopuudutuksena, jossa puudutuksen kohteena on alaleuan sisällä kulkeva hermo. Tämän vuoksi johtopuudutus vaikuttaa koko alaleuan puoliskolle. Myös kieli ja alahuuli puutuvat johtopuudutuksessa jonkin verran.

Puudutusainetta valitessa huomioidaan potilaan terveydentila ja mahdolliset allergiat. Hammaslääkärille tulee ennen puudutusta vaativaa toimenpidettä kertoa oma terveydentilanne, mahdolliset perussairaudet ja käytössä olevat lääkitykset. Ota tarvittaessa lista käytössä olevista lääkkeistä mukaan.

Puudutusaineen valinnassa on huomioitava esimerkiksi sydänoireista kärsivät potilaat, joille ei saa antaa adrenaliinia sisältävää puudutetta. Felypressiiniä sisältävä puudute sopii sydänoireista kärsiville. Puudutusaineet ovat hyvin siedettyjä, mutta voivata aiheuttaa allergisen reaktion joillekin potilaille. Tyypillisesti allergisia ollaan puutusaineen sulfiiteille. Sulfiittiallergisille löytyy puudutusaine ilman sulfiitteja.

Hampaiden puudutuksen jälkeen

Puudutusta vaativan toimenpiteen jälkeen on hyvä olla syömättä ja juomatta niin kauan kuin puudutus vaikuttaa. Kannattaa myös välttää kuumia juomia. Puudutuksen tehon lakattua, voi syödä ja juoda normaalisti. Jos puudutusta on käytetty hampaan poiston tai suukirurgisen toimenpiteen vuoksi on kuitenkin noudatettava hammaslääkärin ohjeistusta näiden toimenpiteiden jälkeen.

Lue lisää:

Suukirurgisen toimenpiteen jälkeen

Hoito-ohjeet hampaan poiston jälkeen

Hammaslääkäripelko – hammaslääkäriä ei tarvitse pelätä

Hammaslääkärikeskus Furka

TÄSTÄ OULUN NETTIAJANVARAUKSEEN

TÄSTÄ IIN NETTIAJANVARAUKSEEN