• facebook
  • google
  • twitter

Hampaiden valkaisu kotona

  • Posted on: 18.2.2019
  • By:

Jos värjäymien poisto ei kirkasta hymyä riittävästi, voidaan hampaita valkaista. Hampaiden valkaisu voidaan tehdä vastaanotolla tai ns. kotivalkaisuna.

Hampaiden valkaisu kotona on turvallista, kun se toteutetaan vastaanotolla tehtyjen, yksilöllisten muottien avulla ja sopivan valkaisuaineen avulla, ohjeiden mukaan.

hampaiden valkaisu kotona

 

 

 

 

 

Ennen hampaiden valkaisua

Hampaiden valkaisu tehdään aina vain terveeseen suuhun ja ehjiin hampaisiin. Ennen valkaisua on siis syytä käydä hammastarkastuksessa ja hoitaa mahdolliset ongelmat.

Ikenien ja suun limakalvojen tulee olla terveet, hampaissa olevat reiät tulee olla paikattu ja hammaspeitteet puhdistettu ennen hampaiden valkaisua kotona tai vastaanotolla. Valkaisua ei tehdä raskaus- tai imetysaikana eikä sitä pidä tehdä, jos hampaat kärsivät hammaseroosiosta.

Hampaiden valkaisu kotona tehdään yksilöllisillä muoteilla

Hampaiden kotivalkaisua varten vastaanotolla tehdään yksilölliset muotit hampaistasi otettavien jäljennösten perusteella. Hammaslaboratorio valmistaa muotit kirkkaasta, joustavasta muovista.Yksilölliset muotit sopivat vain sinulle ja ne asettuvat tiiviisti hampaitasi vasten.

Muottien lisäksi saat vastaanotolta sopivan valkaisuaineen ja ohjeet valkaisun tekoon kotona. Valkaisugeeliä voit jatkossa ostaa lisää vastaanotolta ja tehdä ylläpitäviä valkaisuja. Muotit säilyvät oikein käytettynä ja hoidettuna pitkään. Muotit pitää pestä aina käytön jälkeen huolellisesti vedellä, hammasharjan avulla.

Hampaiden valkaisu kotona

Yhden valkaisujakson pituudeksi suositellaan yksittäisestä kerrasta muutamaan käyttökertaan, tai enintään 1 – 2 viikon ajan. Muotteja voidaan käyttää öisin nukkuessa tai 4 – 6 tunnin jaksoissa päivisin. Voit valita rytmisi itse ja lopettaa valkaisujakson, kun olet tyytyväinen tulokseen. Valkaisuaine valitaan käyttötavan mukaan, joten valkaisurytmi pitää sopia vastaanotolla ammattilaisen kanssa.

Kotivalkaisua suositellaan uudelleen, valkaisutuloksen ylläpitämiseksi, korkeintaan kerran tai kaksi vuodessa. Keskustele aina valkaisusta etukäteen hammaslääkärisi tai suuhygienistisi kanssa.

Hampaiden valkaisun jälkeen

Hampaita hoidetaan valkaisun jälkeen normaaliin tapaan. Hyvä suuhygienia edistää valkaisutuloksen pysymistä.

Hampaiden valkaisujakson aikana ja muutama päivä sen jälkeen on hyvä välttää värjääviä ruoka-aineita ja juomia sekä tupakointia. Värjääviä ruokia ja juomia ovat muun muassa kahvi, tee, kolajuomat, punaviini, mustikat, lakritsa ja punajuuri. Jos et pärjää ilman kahvia, huuhdo suu ja hampaasi vedellä aina kahvin juonnin jälkeen.

Tavallisin haitta hampaiden valkaisusta on hampaiden vihlonta. Hampaiden valkaisu kotona aiheuttaa yleensä vähemmän vihlontaa kuin vastaanotolla tehtävä valkaisu. Valkaisuaine voi myös ärsyttää ikeniä ja nielua, mikäli suun limakalvot eivät ole kunnolla suojatut. Tämän vuoksi on tärkeä noudattaa vastaanotolla saatuja ohjeita.

Lue lisää:

Hampaiden puhdistus ja värjäymien poisto

Mistä hampaiden värjäymät johtuvat?

Hammaslääkärikeskus Furka

TÄSTÄ OULUN NETTIAJANVARAUKSEEN

TÄSTÄ IIN NETTIAJANVARAUKSEEN