• facebook
  • google
  • twitter

Hampaiden värjääntyminen – värjäävät ruoat ja juomat

  • Posted on: 14.8.2019
  • By:

Hampaat voivat kellastua ja värjääntyä monesta syystä. Huono suuhygienia, tupakointi tai hammastapaturmat voivat muuttaa hampaiden väriä. Hampaiden värjääntyminen voi johtua myös tiettyjen ruokien ja juomien toistuvasta nauttimisesta. Mitä ruokia ja juomia on syytä välttää, jos haluaa pitää hampaat kirkkaina?

hampaiden värjääntyminen

 

 

 

 

 

Hampaiden värjääntyminen – juomat

Monet juomat ovat tunnettuja siitä, että ne voivat aiheuttaa värjäymiä hampaisiin. Kahvi, tee, punaviini ja kolajuomat ovat tunnettuja siitä, että niiden runsas ja säännöllinen nauttiminen saa hampaat tummumaan. Kahvi, musta tee ja punaviini sisältävät tanniineja, jotka aiheuttavat värjäymiä hampaisiin.

Juomien välttelyn lisäksi on muitakin keinoja ehkäistä hampaiden värjäytymistä. Kahvin juominen maidon kanssa voi ehkäistä värjäymiä maidon kaseiini-proteiinin ansiosta. Sama toimii myös teen kanssa. Teen kohdalla kannattaa vaihtaa myös musta tee valkoiseen tai vihreään laatuun, jos haluaa ehkäistä hampaiden värjääntymistä.

Punaviini värjää helposti hampaat, mutta valkoviini voi myös aiheuttaa värjäymiä. Myös valkoviini sisältää tanniineja ja happoja, jotka karhentavat hampaan pintaa ja altistvat siten hampaat värjäymille. Värjäymiä voi ehkäistä huuhtelemalla suuta runsaalla vedellä viinin nauttimisen jälkeen.

Kolajuomat aiheuttavat värjäymiä sekä tumman värinsä että hapokkuutensa vuoksi. Värittömät sitruunalimsat altistavat myös hampaat värjäymille, sillä ne ovat yhtä hapokkaita ja haitallisia hammaskiilteelle. Sokeriton limsakaan ei estä hampaiden värjääntymistä, sillä sokeria ratkaisevampaa on virvoitusjuomien hapokkuus.

Paras juoma hampaiden kannalta on kaikinpuolin vesi. Myös tavallinen, maustamaton kivennäisvesi on turvallinen virvoike hampaille eikä sen sisältämä hiilihappo vahingoita hampaita. Maustetut kivennäisvedet sen sijaan sisältävät usein hedelmähappoja, jotka voivat olla haitallisia hammaskiilteelle.

Hampaiden värjääntyminen – ruoat

Juomien lisäksi tietyt ruoka-aineet voivat aiheuttaa hampaiden värjääntymistä toistuvasti nautittuna. Nyrkkisääntönä voi pitää, jos ruoka-aine voi värjätä kankaan, se voi värjätä myös hampaasi.

Voimakkaan värisiä, hampaat värjääviä ruoka-aineita, ovat esimerkiksi mustikka, punajuuri ja granaattiomena. Nämä ruoat ovat kuitenkin myös erittäin terveellisiä, eikä niitä kannata vältellä värjäyminen pelossa. Ruoka-aineiden aiheuttamia värjäymiä voi ehkäistä huuhtelemalla suun runsaalla vedellä ruokailun jälkeen.

Hampaiden värjääntyminen – ehkäisy ja hoito

Hampaiden värjääntyminen on osittain ehkäistävissä ja sitä voidaan myös hoitaa. Ehkäisyyn on edellä jo mainittu jotain keinoja. Lisäksi värjääntymistä voidaan ehkäistä hyvällä suuhygienialla. Hampaiden säännöllinen puhdistus kahdesti päivässä ja hammaspeitteiden poisto, tarvittaessa hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolla, ehkäisee hampaiden värjääntymistä. Hammaspeitteet antavat hyvän tarttumapinnan värjääville aineille, joten niiden poisto hampaista auttaa ehkäisemään värjääntymistä.

Hampaiden pinnallisia värjäymiä voidaan poistaa kotihoidolla käyttämällä värjäymien poistoon tarkoitettua hammastahnaa. Nämä hammastahnat perustuvat joko valkaiseviin tai hankaaviin ainesosiin, joten niitä tulisi käyttää vain tilapäisesti. Liiallinen käyttö itseasiassa altistaa hampaat tummentumille hampaan kiilteen vahingoittuessa.

Värjäymiä voidaan poistaa myös hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolla. Riippuen värjäymistä riittävä hoito voi olla sooda- tai pastapuhdistus. Joskus tarvitaan hampaiden valkaisu.

Lue lisää:

Hampaiden värjäyminen poisto vastaanotolla

Hampaiden valkaisu

Miksi hampaat kellastuvat tai tummuvat?

Hammaslääkärikeskus Furka

TÄSTÄ OULUN NETTIAJANVARAUKSEEN

TÄSTÄ IIN NETTIAJANVARAUKSEEN