• facebook
  • google
  • twitter

Hampaiden vihlonnan ehkäisy

  • Posted on: 19.9.2019
  • By:

Hampaiden vihlonta on yleinen vaiva, joka usein onneksi on väliaikaista. Usein vihlonnan taustalla on paljastunut hammasluu tai ientenvetäymät. Hampaiden vihlonnan ehkäisy on mahdollista oikeanlaisella hampaiden kotihoidolla. Mikäli hampaiden vihlonta jatkuu pitkään, on syytä käydä hammaslääkärin vastaanotolla ja selvittää vihlonnan syy.

hampaiden vihlonnan ehkäisy

 

 

 

 

 

Miksi hampaita vihloo?

Hampaiden vihlonnan yleinen syy on hammaskiilteen kulunuminen ja hammasluun paljastuminen. Hammasluun, dentiinin, pinnalla on pieniä nesteen täyttämiä kanavia, jotka ovat yhteydessä hammasytimeen. Jos neste hammasluun pinnan kanavissa syystä tai toisesta liikkuu, aistii hammasytimen hermot sen vihlontana.

Toinen tavallinen hampaiden vihlonnan syy on ienvetäymät. Ientenvetäymät paljastavat herkät hammaskaulat, joita ei ole suojaamassa hammaskiillettä. Ienvetäymien taustalla voi olla vääränlainen hampaidenharjaustekniikka, ientulehdus tai ikääntyminen.

Vihlonta voi johtua myös hampaiden reikiintymisestä, jolloin vihlonta tyypillisesti on kovaa ja jatkuvaa. Lisäksi vihlontaa voi aiheuttaa purentavaivojen synnyttämä ylimääräinen rasitus hampaille tai vanhojen hammaspaikkojen saumatiiviyden menetys.

Hampaiden vihlonnan ehkäisy

Koska hampaiden vihlonnan takana on usein joko hammaskiilteen kuluminen tai ienvetäymät, on hampaiden vihlonnan ehkäisy mahdollista kotihoidollakin. Tärkeää on käyttää oikeanlaista hammasharjaa ja harjaustekniikkaa.

Hammaslääkärit suosittelevat pehmeän hammasharjan käyttöä. Hampaita ei myöskään saa harjata liian kovaa. Hammasharjasta olisi hyvä pitää kiinni kynäotteella ei nyrkkiotteella. Jos tapana on harjata liian kovaa, voi myös hankkia hammasharjan, joka varoittaa liian kovaa harjaamisesta. Pehmeä hammasharja, ja sen oikeanlainen käyttö, ehkäisee sekä hammaskiilteen kulumista että ienvetäymiä. Hammaslääkärit suosittelevat fluorihammastahnan käyttöä ja vihlovista hampaista kärsivä voi käyttää myös erityisesti vihloville hampaille suunnattua hammastahnaa.

Hampaat tulee harjata aamuin illoin, mutta muista pitää tarpeeksi väliä ruokailun ja hampaiden harjauksen välillä. Ruokailu aiheuttaa suuhun happohyökkäyksen, jonka aikana hammaskiille on tavallista pehmeämpi ja alttiimpi kulumaan. Odota siis vähintään tunti syönnin jälkeen ennen kuin peset hampaat, äläkä syö heti hampaiden pesun jälkeen.

Hammaskiilteen kulumista ehkäisee myös terveelliset ruokailutavat. Napostelua on hyvä välttää ja keskittää syöminen 4 – 6 ruokailukertaan päivässä. Näin happohyökkäyksiä ei tule liian usein. Sokerisia ja happamia ruokia ja juomia on hyvä nauttia kohtuudella. Muista, että sokerittomat virvoitusjuomatkin kuluttavat hampaita, sillä ne ovat happamia.

Hyvä suuhygienia ja hampaiden kotihoito ehkäisee myös hampaiden reikiintymistä. Muista myös hammasvälien päivittäinen puhdistaminen.

Kotihoidon lisäksi tulee käydä säännöllisesti hammaslääkärin tarkastuksessa. Tarkastuksessa hammaslääkäri voi myös huomata ienvetäymät ajoissa ja merkit liian kovasta tai puutteellisesta hampaiden kotihoidosta. Hammaslääkäriin on syytä myös hakeutua, jos hampaiden vihlonta on kovaa tai jatkuu pitkään.

Hampaiden vihlonnan hoito vastaanotolla

Hampaiden vihlonnan ehkäisy kotihoidolla ei aina riitä ja tarvitaan hoitoa hammaslääkärin vastaanotolla. Hammaslääkäri selvittää vihlonnan syyn ja hoitaa sitä tarpeen mukaan. Hammaslääkäri tai suuhygienisti voi myös opastaa oikeanlaisessa hampaiden harjaustekniikassa ja sopivien välineiden valinnassa.

Vastaanotolla vihlovia hampaita voidaan hoitaa esimerkiksi fluorauksella. Lisäfluorin käytöstä kotona tulee keskustella hammaslääkärin kanssa, tavallisesti kotihoidossa riittää fluorihammastahnan käyttö kahdesti päivässä. Paljastuneet hammaskaulat voidaan myös käsitellä vihlontaa estävällä aineella.

Mikäli vihlonnan taustalla on karies, eli hampaiden reikiintyminen, on hoitona tavallisesti hampaan paikkaus. Alkava karies voi vielä olla pysäytettävissä hyvällä kotihoidolla! Purentavaivojen aiheuttamaan vihlontaan auttaa monesti purennan tasapainottava hionta.

Lue lisää:

Kiilteen liukeneminen eli hammaseroosio

Mistä ienvetäymät johtuvat?

Karies eli hampaiden reikiintyminen

Hampaiden harjaus on tekniikkalaji

Ruokavalio ja suun terveys

Hammaslääkärikeskus Furka

TÄSTÄ OULUN NETTIAJANVARAUKSEEN

TÄSTÄ IIN NETTIAJANVARAUKSEEN