• facebook
  • google
  • twitter

Hampaiden vihlonta

  • Posted on: 31.5.2016
  • By:
hampaiden vihlonta

Tietyt ruoka-aineet, kuten kuuma kahvi, voivat aiheuttaa hampaissa vihlontaa.

Hampaiden vihlonta on monelle tuttua. Vihlomista voi esiintyä esimerkiksi kylmien tai kuumien ruoka-aineiden nauttimisen yhteydessä tai ulkoilun jälkeen, ja sille on tyypillistä terävä, viiltävä kipu yksittäisessä hampaassa tai laajemmalla alueella. Satunnainen vihlonta on kiusallinen, mutta usein harmiton vaiva.

Miksi hampaita vihloo?

Vihlomisoireet syntyvät, kun kovan hammaskiilteen peittämä hammasluu eli dentiini pääsee paljastumaan kiilteen alta. Dentiinin pinnalla on hyvin pieniä, nesteen täyttämiä kanavia, jotka ovat yhteydessä hampaan ydinonteloon. Kun kanavien sisällä oleva neste syystä tai toisesta liikkuu, syvällä hampaassa olevat hermosolut aistivat liikkeen ja aiheuttavat vihlonnan tunteen.

Vihlonnan hoito

Satunnainen hampaiden vihlonta on hyvin tavallinen vaiva. Ohimenevästä ja satunnaisesta vihlomisesta ei ole syytä huolestua, sillä vihlonnan taustalla on harvemmin mitään vakavaa ongelmaa.

Jos vihlonnan syynä on liian kovakourainen harjaustekniikka, harjaustottumuksia muuttamalla vihlontaoireet saadaan yleensä helposti kuriin. Pehmeä hammasharja ja oikeanlainen harjankäyttötekniikka vähentävät huomattavasti ikeniin kohdistuvaa rasitusta. Hampaita ei tulisi pestä välittömästi ruokailun jälkeen, sillä tuolloin suussa on vielä käynnissä happohyökkäys, minkä seurauksena kiille on alttiimpi kulumiselle. Lisää neuvoja oikeanlaisen harjan valintaan ja hyvään harjaustekniikkaan saat suuhygienistiltasi tai hammaslääkäriltäsi.

Vihlonnan hoitoon on saatavilla myös vihlontaa ehkäiseviä hammastahnoja, jotka voivat auttaa säännöllisesti käytettynä. Vihlomisesta kärsivän henkilön kannattaa pyrkiä välttämään happamien ruoka-aineiden, kuten mehujen, virvoitusjuomien, energiajuomien tai sitrushedelmien nauttimista, sillä ne aiheuttavat runsaasti nautittuna hammaskiilteen eroosiota, mikä puolestaan edesauttaa vihlonnan syntyä.

Milloin hammaslääkäriin?

Jos hampaiden vihlonta on toistuvaa, voimakasta ja jatkuu useiden viikkojen ajan, voi vihlonnan syyn selvittämiseksi olla aiheellista hakeutua hammaslääkärin vastaanotolle. Mikäli vihlominen on oire hampaiden reikiintymisestä, voi hammaslääkäri selvittää, kuinka pitkälle kariesvaurio on edennyt ja onko hammas syytä paikata. Myös vanhojen paikkojen vuotavat saumat voidaan korjata hammaslääkärin vastaanotolla.

Jos vihlonnan syy löytyy purentavaivojen aiheuttamasta rasituksesta, voi hoitona olla purennan tasapainottaminen. Vetäytyneet hammaskaulat voidaan tarvittaessa käsitellä erityisellä vihlontaa estävällä aineella.

 

Lue lisää aiheesta:

Ientulehdus voi esiintyä myös oireettomana

Suuhygienistin palvelut

Karies eli hampaiden reikiintyminen

Hampaan paikkaus

Purentavaivat ja purennan kuntoutushoito

 

Hammaslääkärikeskus Furka

NETTIAJANVARAUS OULU

NETTIAJANVARAUS II