• facebook
  • google
  • twitter

Gingiviitti eli ientulehdus

  • Posted on: 30.3.2017
  • By:

Iensairauksien hoitoIentulehdus on suomalaisten yleinen ongelma, joka joidenkin tutkimusten mukaan vaivaa jopa kolmea neljästä aikuisesta. Yleisesti ottaen helpoin ja tehokkain keino ientulehduksen eli gingiviitin ennaltaehkäisyyn ja hoitoon on suuhygienian parantaminen.

Mistä ientulehdus johtuu?

Ientulehduksen taustalla on lähes aina hampaiden pinnoille kertynyt bakteeripeite. Jos suuhygienia on puutteellista, hampaiden pinnoille alkaa kerääntyä bakteereita, jotka lisääntyvät suussa nopeasti ja muodostavat hampaan pinnalle bakteeriyhdyskunnan eli biofilmin. Tätä biofilmiä kutsutaan myös nimellä plakki. Hampaan pinnalle kerääntynyt plakki ärsyttää ikeniä ja saa niissä aikaan tulehdusreaktion. Ientulehdus voi kehittyä jo muutamassa päivässä, mikäli plakkia ei poisteta hampaiden pinnalta päivittäin harjaamalla.

Toisinaan ientulehduksen taustalla voivat piillä myös muut syyt kuin pelkkä puutteellinen suuhygienia. Esimerkiksi raskauden aikaiset hormonimuutokset voivat kasvattaa ientulehduksen riskiä, jolloin voidaan puhua niin sanotusta raskausgingiviitistä. Raskauteen liittyvä ientulehdus on tyypillisintä raskauden keskikolmanneksen aikana.

Ientulehduksen oireet

Bakteeripeitteen lisääntyminen saa elimistön puolustusjärjestelmän aktivoitumaan, minkä seurauksena ikenien verenkierto ja puolustussolujen määrä lisääntyvät. Ientulehduksen tyypillisiin oireisiin kuuluvat ikenien punoitus ja turvotus, jotka johtuvat veren pakkautumisesta ienkudokseen. Usein gingiviitin paljastaa ikenien verenvuoto, joka esiintyy tyypillisesti hampaita harjatessa. Ientulehdus voi aiheuttaa myös pahanhajuista hengitystä tai pahaa makua suussa.

Tupakointi heikentää pintaverenkiertoa, joten tupakoivilla henkilöillä ientulehduksen oireet ovat usein vähäisempiä tai puuttuvat kokonaan. Tällöin ientulehdus saattaa edetä piilevänä, ja se havaitaan vasta hammaslääkärin vastaanotolla hammastarkastuksen yhteydessä. Lue lisää tupakoinnista ja suun terveydestä.

Ientulehduksen hoito ja ennaltaehkäisy

Ientulehduksen hoitaminen on tärkeää, sillä hoitamaton ientulehdus voi edetä syvemmälle hampaiden kiinnityskudoksiin ja kehittyä parodontiitiksi. Ientulehduksen hoitamisessa keskeinen toimenpide on plakin poistaminen, joka tapahtuu helposti hampaiden puhdistusta tehostamalla. Harjaamisen yhteydessä tapahtuva ikenien verenvuoto itsessään ei ole vaarallista, ja usein verenvuoto lakkaa muutaman päivän kuluessa, kun hampaiden harjausta tehostetaan. Mikäli tehostettu puhdistaminen ei auta noin viikon sisällä tai tulehdus on voimakasta, kannattaa varata aika hammaslääkärin vastaanotolle.

Vinkit ientulehduksen ennaltaehkäisyyn:

  • Harjaa hampaat kahdesti päivässä pehmeällä hammasharjalla. Sähköhammasharja puhdistaa hampaat tehokkaasti ja on hyvä vaihtoehto suuhygienian tehostamiseen.
  • Hampaita harjatessasi kiinnitä huomiota erityisesti ienrajoihin. Kun puhdistat hampaiden sivupintoja, pidä harjaa hieman vinossa kulmassa niin, että harjakset ulottuvat tehokkaasti myös ienrajoihin.
  • Puhdista hammasvälit hammaslangalla, -lankaimella tai hammasväliharjalla.
  • Muista käydä säännöllisesti hammastarkastuksessa. Hammaslääkärin vastaanotolla havaitaan myös mahdolliset piilevät suun tulehdukset. Tarvittaessa hampaiden bakteeripeitteet voidaan poistaa vastaanotolla käsi-instrumentin tai ultraäänen avulla (hammaskiven poisto).
  • Vältä tupakointia.

Lue lisää suun ja hampaiden kotihoidosta täältä.

 

Lue lisää aiheesta:

Parodontiitti on yleinen suun sairaus

Suuhygienistin palvelut

Hampaiden puhdistus ja värjäytymien poisto

 

Hammaslääkärikeskus Furka

NETTIAJANVARAUS OULU

NETTIAJANVARAUS II