• facebook
  • google
  • twitter

Ienvetäymät ja hammaskaulojen paljastuminen

  • Posted on: 26.4.2017
  • By:

Ienvetäymät voivat aiheuttaa vihlontaa hampaissa.Ikenien vetäytyminen ja siitä johtuva hammaskaulojen paljastuminen on melko yleinen vaiva, joka on usein myös hampaiden vihlomisen taustalla. Paljastuneiden hammaskaulojen hoitamiseksi riittää usein harjaustekniikan muuttaminen hammasystävällisempään suuntaan.

Mikä on ienvetäymä?

Ienvetäymä tarkoittaa tilaa, jossa hammaskaulan aluetta peittävä ien on vetäytynyt niin, että hammasluu eli dentiini on päässyt paljastumaan ikenen alta. Koska hampaita suojaava kiille ei ulotu kaulaosiin asti, ovat paljastuneet hammaskaulat herkkiä vihlomiselle ja reikiintymiselle. Vihlomista voi esiintyä etenkin lämpötilan vaihtelujen tai tiettyjen ruoka-aineiden nauttimisen yhteydessä. Kiusallisen vihlonnan lisäksi ikenien vetäytymisen haitat liittyvät enimmäkseen kohonneeseen reikiintymisriskiin sekä potilaan mahdollisiin itse kokemiin esteettisiin haittoihin.

Mistä ienvetäymät johtuvat?

Varsin yleinen syy ienvetäymien syntymiselle on vääränlaisen harjaustekniikan aiheuttama mekaaninen rasitus, jossa yhdistyy usein kovaharjaksisen hammasharjan käyttäminen sekä liiallinen voimankäyttö hampaita harjatessa. Myös hoitamaton ientulehdus voi osaltaan aiheuttaa ikenien vetäytymistä ja arkuutta ikenissä. Jos kyseessä on ientulehdus, alueella esiintyy tyypillisesti myös punoitusta ja verenvuotoa hampaita harjatessa.

Toisinaan ienvetäymien taustalla voi olla esimerkiksi bruksaamisen eli narskuttelun aiheuttama purentavaurio tai oikomishoidolliset toimenpiteet. Myös ikääntymisen tuomat muutokset tai jopa pelkkä hampaan asento ja sijainti hammaskaarella voivat joskus altistaa ikenien vetäytymiselle ja hammaskaulojen paljastumiselle.

Ienvetäymien hoito

Mekaanisen rasituksen aiheuttaman ikenien vetäytymisen ensisijainen hoitomuoto on harjaustekniikan muuttaminen kevyempään suuntaan. Hammasharja vaihdetaan pehmeään harjaan ja hampaita harjatessa kiinnitetään erityistä huomiota siihen, ettei harjauksessa käytetä liikaa voimaa. On hyvä muistaa, että hampaiden harjaus on ennen kaikkea tekniikka-, ei voimalaji. Lue lisätietoa hampaiden kotihoidosta täältä.

Perinteisen harjan vaihtaminen sähköhammasharjaan voi auttaa vähentämään voimankäyttöä hampaita harjatessa. Hampaiden oikeasta harjaustekniikasta ja suunhoitovälineiden valinnasta saat lisätietoa omalta hammaslääkäriltäsi tai suuhygienistiltasi.

Jos paljastuneet hammaskaulat aiheuttavat runsasta vihlontaa, voi vihlontaa ehkäisevistä hammastahnoista olla hyötyä joillekin potilaille. Vihlontaa ehkäisevät hammastahnat eivät yleensä vaikuta heti, vaan hyödyt tuntuvat vasta pidemmän ajan kuluessa ja säännöllisen käytön yhteydessä.

Hammaskaulojen suojaaminen vastaanotolla

Pitkään jatkunutta hammaskaulojen vihlontaa voidaan hoitaa myös vastaanotolla suoritettavalla hammaskaulojen fluorauksella. Fluorauksessa hammaskauloille levitetään suojaavaa hammaslakkaa tai -geeliä, joka sisältää fluoria huomattavasti enemmän kuin kotikäyttöön tarkoitetut fluorituotteet. Fluori suojaa herkkää hammasluuta reikiintymiseltä ja vähentää samalla vihlontaa.

 

Lue lisää:

Suuhygienistin palvelut

Hampaiden puhdistus ja värjäytymien poisto

Fluori ja hampaat

 

Hammaslääkärikeskus Furka

NETTIAJANVARAUS OULU

NETTIAJANVARAUS II