• facebook
  • google
  • twitter

Keraaminen hammaskruunu

  • Posted on: 10.7.2019
  • By:

Keraaminen hammaskruunu on loistava valinta yksittäisen hampaan korjaamiseen. Keramia on kestävä materiaali ja näyttää luonnolliselta hampaalta. Pahoinkin vaurioitunut hammas voidaan korjata pysyvästi keraamisen hammaskruunun avulla.

keraaminen hammaskruunu

 

 

 

 

 

Miksi kruunuttaa hammas?

Hampaan kruunutus on hyvä hoitokeino, kun hammas on heikentynyt. Hammas heikentyy usein toistuvan reikiintymisen ja paikkaamisen seurauksena. Myös juurihoito voi heikentää hammasta. Joskus iso lohkeama tai jatkuvasti lohkeileva hammas on myös tarpeen korjata hammaskruunulla.

Heikentynyt tai lohkeileva hammas tulisi korjata ennen kuin se murtuu tai irtoaa. Toistuvasti reikiintyvä, heikko hammas myös altistaa hampaan tulehduksille. Hampaan ytimen tulehdus on paitsi kivulias, se voi myös levitä juureen ja juuresta jopa leukaluuhun aiheuttaen yhä isompia ongelmia.

Keraaminen hammaskruunu sopii hyvin kuluneiden hampaiden korjaamiseen. Hampaiden epänormaali kuluminen on nykyään melko yleistä. Keraamisella kruunulla korvataan myös puuttuvia hampaita. Kruunu voidaan tehdä joko oman, ehjän juuren päälle tai tarvittaessa kiinnittää keinojuureen eli hammasimplanttiin.

Puuttuvat ja kuluneet hampaat voivat aiheuttaa ongelmia purennassa. Erityisesti poskihampaiden puuttuminen aiheuttaa helposti viereisten hampaiden kallistumista ja vastapurijan ylikulumista. Seurauksena voi olla vaivoja leukanivelessä ja leuan normaalien liikkeiden estyminen. Purentavaivat voivat myös oirella esimerkiksi päänsärkynä, niska-hartia-alueen kipuina sekä kasvokipuina.

Miksi keramia on hyvä materiaali hammaskruunulle?

Keramia on erinomainen materiaali hammaskruunuun monesta syystä. Keramia on kestävää ja se näyttää sekä tuntuu luonnolliselta hampaalta. Keraamisen hampaan väri valitaan potilaan omian hampaiden mukaan, joten sitä ei erota luonnollisista hampaista.

2000-luvun alun jälkeen keraamiset materiaalit ovat jatkuvasti parantuneet. Nykyiset materiaalit ovat ohuempia ja kestävämpiä kuin aiemmin. Myös hammaskruunun valmistusmenetelmät ovat kehittyneet ja keraaminen hammaskruunu voidaan nykyään tehdä jopa yhdellä käyntikerralla.

Keramia on erinomainen materiaali myös sen helpon puhdistettavuuden vuoksi. Värjäymät ja bakteeripeite eivät tartu keraamiseen kruunuun yhtä helposti kuin omaan hampaaseen tai esimerkiksi muoviseen hammaspaikkaan.

Keraaminen hammaskruunu – kruunun valmistus

Keraaminen hammaskruunu voidaan valmistaa tietokoneavusteisesti yhden käyntikerran aikana (CAD/CAM -tekniikka, Cerec -tekniikka). Vaihtoehtoisesti hammasteknikko valmistaa kruunun käsin hammaslaboratoriossa, jolloin tarvitaan kaksi käyntikertaa. Meillä Furkassa on käytössä oma hammasteknikkomme sekä luotettava, nopea ja tarkka Cerec -järjestelmä.

Molemmissa tapauksissa kruunu valmistetaan tarkasti potilaan hampaan jäljennösten perusteella, yksilöllisesti sopivaksi. Hammaskruunun sopivuus purentaan varmistetaan kiinnityksen jälkeen.

Kruunun kiinnitystä varten hammas hiotaan pilarimaiseen muotoon. Joskus juureen kiinnitetään kruunua varten tukipilari, jolloin puhutaan nastakruunusta. Implantin päälle hammaskruunu kiinnitetään väliosan avulla. Hammaskruunu eikä sen kiinnitys vahingoita muita hampaita mitenkään.

Ennen kruunutusta potilaalle tehdään perusteellinen suun terveyden tutkimus ja hammasjuuren kunto tutkitaan. Hoidon hinta on yksilöllistä. Suuntaa antavan hinnan näet hinnastostamme.

Lue lisää:

Mitä puuttuva hampaan tilalle?

Hammasimplantti

Hammaskruunut ja -sillat

Hammaslääkärikeskus Furka

TÄSTÄ OULUN NETTIAJANVARAUKSEEN

TÄSTÄ IIN NETTIAJANVARAUKSEEN