• facebook
  • google
  • twitter

Miten ksylitolituotteet suojelevat hampaita?

  • Posted on: 14.9.2018
  • By:

Ksylitolituotteet ovat meille suomalaisille melko tuttuja ja ne tunnetaan hampaita suojaavana. Tiedätkö kuitenkaan, miten ksylitoli suojaa hampaitasi?

Ksylitolin hampaita suojaavat ominaisuudet huomattiin meillä Suomessa, Turun yliopiston tutkimuksissa, jo 1970-luvun alussa. Ksylitoli kuitenkin keksittiin jo 1800-luvun lopulla ranskalaisten ja saksalaisten kemistien toimesta.

Ksylitolituotteet

 

 

 

 

 

Mitä on ksylitoli?

Ksylitoli on luonnollinen makeutusaine, jota esiintyy monissa ruoka-ainessa, kuten marjoissa ja hedelmissä, pieninä määrinä. Ksylitoli sopii myös useimmille diabeetikoille.

Ksylitolin valmistus alkoi Suomessa, sen hammasystävällisten ominaisuuksien huomaamisen jälkeen, jo vuonna 1974 Suomen Sokerin Kotkan tehtaalla. Ensimmäiset hampaiden hoitoon tarkoitetut ksylitolituotteet, ksylitolipurukumit, tulivat myyntiin seuraavana vuonna Suomessa ja Yhdysvalloissa.

Elintarvikekäyttöön tarkoitettu ksylitoli valmistetaan kasvien kuituaineesta, usein koivusta. Tämän vuoksi ksylitoli tunnetaan myös nimellä koivusokeri.

Miten ksylitolituotteet suojelevat hampaita?

Ksylitolin suunterveyttä edistävät ominaisuudet ovat monipuoliset. Ksylitoli katkaisee ruokailun jälkeen happohyökkäyksen ja suojelee näin hampaitasi reikiintymiseltä.

Monista muista makeutusaineista poiketen, bakteerit eivät pysty käyttämään ksylitolia ravintonaan. Ksylitoli vähentää näin bakteeriplakin määrää. Samalla se vaikeuttaa bakteerien tarttumista hampaiden pinnalle, jolloin hampaat on helpompi pitää puhtaana.

Ksylitolituotteet myös lisäävät syljen eritystä ja palauttavat suun pH:n normaalitasolle ruokailun jälkeen. Sylki on hampaiden ja suun limakalvojen suojaaja, joka muun muassa auttaa hammaskiilteestä liuenneita mineraaleja uudelleenmineralisoitumaan hampaan pinnalle.

Kuinka paljon ksylitolia tulisi käyttää?

Ksylitolin päivittäinen saantisuositus on 5 grammaa. Ksylitolituotteet sisältävät melko pienen määrän ksylitolia, joten päivittäisen annoksen saamiseksi tulisi pureskella 6 – 10 täysksylitolipurukumityynyä tai nauttia 8 – 10 ksylitolipastillia päivässä.

Ksylitolituotteet nautitaan heti ruokailun jälkeen. Purukumia ei tarvitse pureskella kauaa, 5 – 20 minuuttia on hammaslääkäriliiton suositus. Jos purkan pureskelu ei miellytä, voi sen sijaan imeskellä pari ksylitolipastillia peräjälkeen. Kun joka aterian jälkeen nauttii pari pastillia tai yhdestä kahteen purukumia, tulee päivän saantisuositus täyteen.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että ksylitolituotteet eivät koskaan korvaa hampaiden puhdistusta hammasharjalla ja hammasvälien puhdistusta mekaanisesti.

Onko ksylitollilla haittavaikutuksia?

Ksylitolin imeytyminen ruoansulatuksessa on hitaampaa ja epätäydellisempää kuin tavallisen sokerin. Tämän vuoksi suuri määrä ksylitolia aiheuttaa joillekin vatsavaivoja. Vatsavaivoja voi ehkäistä käyttämällä kerralla pienempiä määriä ksylitolia.

Ksylitoli sopii hyvin lapsillekin, mutta lasten ksylitolituotteiden käyttöä on hyvä valvoa ja opetella aluksi aikuisten kanssa. Valvo, ettei purukumista tai pastilleista aiheudu tukehtumisvaaraa. Imeskeltävät pastillit voivat olla lapsille parempi vaihtoehto kuin purukumi, jota ei saa nielaista. Pastillit sopivat paremmin myös leukanivel- tai purentavaivoista kärsiville.

Lue lisää:

Ksylitoli ja suun terveys

Hammaslääkärikeskus Furka

TÄSTÄ OULUN NETTIAJANVARAUKSEEN

TÄSTÄ IIN NETTIAJANVARAUKSEEN